Miért van 18-as karika a startup-műfajon?

funny-kid-Superman-costume-artTalálkozunk 16-17 éves ifjú titánokkal, akik – főleg, ha menő sulikban, nagy mennyiségű zsebpénzzel a zsebükben, amerikás szemlélettel nyitogatják pilláikat – mostazonnalderögtön befektetést akarnak. Merthogy van egy gyilkosan jó ötletük. És mert olvasnak az amerikai kamaszokról, akik megcsinálták. És mert a fiataloké a jövő. A Quorán megtaláljuk amerikai haverjaikat is: “15 éves vagyok, van egy tutijó app-ötletem, hogyan szerezzek befektetést?”

A kérdés hibás. Fuck funding, get coding.

Ez a blogposzt most mondjuk, hogy a kamaszokról szól. De őszintén, ha magadra ismersz, ne fogd vissza magad, és kezdj gondolkodni. Mi találkozunk 60 éves kamaszokkal is.

A 18-as korhatárbesorolás definíció szerint ez:

18“Olyan műsorszám, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása.”

A startup full ilyen. Központi élménye az a hit, hogy mindenkinél jobb, erősebb, ügyesebb vagyok (vagyunk), és ezért megtehetek bármit, ami belefér (akár neccesen) a törvényesség kereteibe. Nyomulnom kell (igen, kell), és persze végzetes vonzerővel kell elcsábítanom leendő vásárlóimat, amibe egészséges mértékben még az ördögi  manipuláció is belefér. Mindezért vállalom a felelősséget.

És itt a kulcs. Vállalom a vagyonom valamilyen mértékű bebukását (igen, a vagyonomét, amiért leizzadtam, megdolgoztam, és nem anyu adta, hogy vegyek fagyit a táborban). Vállalom, hogy a családom és barátaim kisebb-nagyobb mértékben háttérbe szorulnak – és bízom abban, hogy amit eddig tettem értük, azt nem felejtik el. Vagy ha mégis, kisnyúl, mert képes vagyok egyedül is talpra állni. Vállalom a felelősséget mások munkahelyeiért.

Tudok nagy léptékben gondolkodni. Képes vagyok elképzelni tízmillió embert, háromszázmillió forintot és a Föld-Hold távolságot is. Ha azt mondom, 5 év, az nem az eddig leélt életem 25-40%-a, és viszonylag stabilan tudom vállalni, hogy 5 év múlva hol szeretnék lenni. Gondold meg: ha most ott lennél, ahol 17 évesen lenni szerettél volna, biztosan elégedett lennél?

Tudok tulajdonosi szemlélettel közelíteni, és tudok várni. Nem gondolom, hogy amit most éhbérért csinálok, azt sok-sok pénzzel kellene azonnal jutalmaznia valakinek. 5 év távlat, emlékszel?

Tudok, merek egyenrangú félként tárgyalni. Ha valaki át akar b*ni, azt tudom értelmezni, visszautasítani vagy éppen megfontoltan belemenni. Ő sem szeg ezzel törvényt, és én sem terhelem a szociális hálót nem kívánt következményekkel (nem, nem a gyerekre gondolok, hanem a homeless startupperre vagy a ronda perekre).

Képes vagyok vezetővé válni. Nálam idősebb, megfontoltabb embereket tisztelettel és megbízhatóan vezetni, nálam fiatalabbakat támogató módon vezetni, velem egyidősöket lelkesíteni – és ugyanez pepitában.

Kevés ilyen 17-19 évest ismersz, igaz?

És most lássuk,  milyen a kamasz startupper, Amerikában:

  1. Tutira 4F-befektetővel kezdte. Lefordítom: meggyőzte anyut és aput, és beletették a családi kasszából, amit kellett.
  2. Van mentora. Lefordítom: van egy-kettő-sok vállalkozó a családjában, ezen kívül tanul vállalkozást az iskolában is, azaz mentorok tömege veheti körül.
  3. Nem vállalkozni akar. Jó eséllyel nem killer üzleti modellt épít, hanem mobilappot, greentech kiskütyüt, legómatricát. A vállalkozást valójában nem ő csinálja. Ő kódol, ragaszt, csiszol – kielégíti a kreativitását és a manuális fixációs igényét.
  4. Az első befektetést ő akkor kapja, amikor már túl van az előző 3 pontban leírtakon. Amikor már sikeres. Amikor már 3-5-10 évvel idősebb. Felnőtt.

 Akarsz vállalkozni? Nőj fel.

superman-kid

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Mit írj az üzleti angyalnak, ha még nincsenek számaid?

Olyan kicsi vagyok, hogy még számolni sem tudok, mondhatná a legtöbb befektetésért futó startup. A cégük, projektjük még embrionális állapotban...

Startup-exitek: fel vagy fel vagy fel?

A Darwin-díjat azok számára osztják ki (szinte kizárólag post mortem), akik sikeres akcióval szabadítják meg az emberiséget hülye génjeiktől. Ezeknek...

Keress pénzt

Tudjuk, hogy pénzt keresni nem mindig könnyű, költeni pedig általában nem olyan nehéz, de alapos gyakorlással - főleg, ha ráállt...

Close