3+1 dolog, amit a start előtt meg kell tenned

Jobb heteken tízből hat, rosszabb heteken tízből tíz. Ennyi projekt jön hozzánk azzal a mondattal: “Nekem már csak pénz kell”. Ilyenkor kicsit az az érzésünk, mintha egy reménybeli olimpikon úgy szeretne indulni a következő olimpián, hogy nem kvalifikálja magát, nem edz és nem is utazik el a helyszínre, de elvárja, hogy versenyzőnek tekintsék. Az ő esetében könnyű belátni: vannak lépések, amiket a start előtt kell megtennie. Ez startup-esetben ugyanígy van. A startvonal ebben az esetben a tőkebevonás (pályázat vagy befektetés formájában) – a pálya szélén pedig ott állnak a lehetséges befektetők, és amikor te pályára lépsz, ők már figyelnek. Azaz ha tényleg a pályán állnál, már ott állna melletted a pénz is, és már “csak” meg kellene győzni, hogy induljon veled. Juss el a pályáig.

1. Projektfelkészítés

Evidenciának tűnik, hogy a projektnek alkalmasnak kell lennie a befektetésre. Értelmezzük a mondatot:

Projekt az, aminek célja van, egy irányba ható tevékenységek rendszere alkotja, és van időbeli kerete (eleje és vége). Egy találmány nem projekt. Egy ötlet, amiről nem tudjuk, hogyan fog megvalósulni, nem projekt. Egy olyan üzleti terv, amiből nem derül ki, mikor éri el a célját (és tesz lehetővé a befektetői exitet, osztalékot vagy új projekt indítását) nem projekt. A befektetés az az előre meghatározott mértékű, ütemezésű (pénz)eszköz, ami lehetővé teszi a tevékenységek megkezdését (igen, egy pályázat is ilyen). Azaz nem cél. És nem is keret, amit kedvünk szerint növelünk vagy csökkentünk.

Kedvenc vicces mondataink:

  • “Körülbelül 100-200 milliós befektetés kell. Majd megalkuszunk a befektetővel.” 
  • “A befektető szerepe? Hát attól függ, hogy milyen a hajlandósága.”
  • “Az üzleti terv ellenkezik az elveimmel.”

2. Edzés, csapat

Hiába van szép projektterved, ha te nem leszel képes végrehajtani. Vagy képes vagy rá, de ezt senki nem hiszi el neked. Vagy képes vagy rá, el is hiszik neked, de te vagy az egyetlen – és ha te tévesztesz/botlasz, akkor borul az egész projekt. Mitől válsz képessé?

Tanulj. Azaz ismerd meg a startupper-világot, beszélgess startupperekkel, befektetőkkel, olvass blogposztokat, értsd meg a lényeget. Értsd meg a befektetői logikát is.
Nézz a tükörbe. Mindaz, amit láttál, vajon rád is illik? Képes leszel rá? És ha nem, miben kell még fejlődnöd?
Legyél megbízható. Legyen csapatod, időd, energiád a projektedre. Legyél kész kockázatot, áldozatot vállalni. Gondold végig ezt is: ha a projekt egy égő gyufaszál lenne, hol van az a pont, amikor el kell hajítanod, mert már fáj? Mennyire tudsz/akarsz áldozatot vállalni az érdekében?
Legyél hiteles. Legyél meggyőző, legyen rólad elérhető információ a neten, tudj prezentálni. Legyen arcod, neved, háttered.

Építsd fel a csapatot ugyanilyen szempontok alapján.

Kedvenc vicces mondataink:

  • “Áááá, én sose vezettem céget, de már nagyon sok vezetőt láttam. És sokat is olvastam róla!”
  • “Nem fogok költeni a sajátomból, meg kölcsönkérni se merek mindenféle tanácsadói díjakra. Majd ha kapok 45 milliót, abból rászánom a pénzt.”
  • “Ez akkora ötlet, hogy nem lehet tíz mondatban elmondani. De itt ez a 90 oldalas terv, amit én írtam…”

3. Utazás és helyezkedés

Itt a pillanat, hogy elmenj a helyszínre. Azaz kerülj a kockázati tőke (vagy 4F-befektetők, pályázat, hitelező stb.) látóterébe. Koncentráljunk a kockázati tőkére, az a bonyolultabb.

Először próbáld ki a cipődet – terméked, szolgáltatásod -, valóban alkalmas-e egy olimpiai versenyszámra. Próbáld meg a lehető legalaposabban tesztelni. Nézd át újra a terveket. Ha már biztos vagy benne, hogy futócipő (és nem strandpapucs), megpróbálhatsz pályára lépni. Mielőtt kilépsz, nézz a tükörbe (keress rá magadra a neten, beszélgess ismerősökkel a projektről és magadról, kérj visszajelzést). Jól nézel ki? Mehetsz.

Keresgélj a neten, kérdezz olyanoktól, akik már fogadtak befektetést. Most jön az első igazán éles próba: startupversenyek, meetupok, networking események. Be is jelentkezhetsz közvetlenül a kockázati tőkéseknél. Beszélgess velük. Jöjj rá, ki áll amellett a pálya mellett, amin te futni akarsz. Mondd el az ötleted, enélkül nem megy – ezzel állsz ki a pályára. Ha jól csinálod, egyszercsak ott tolong körülötted a tőkések hada és verseng azért, ki futhat veled. Kezdj el alkudni. Merj nemet mondani. Kerülj a legjobb helyre a startvonalnál.

Kedvenc vicces mondataink:

  • “Senkinek nem mondom el, mert ellopják. Előbb legyen valaki, aki bízik annyira a sikerben, hogy idead nekem 150 millió forintot.”
  • “Mindenképpen enyém lesz a többségi tulajdon. Az ötletem nélkül csak ülhetne a befektető a pénzén.”
  • “Minden befektető hülye. Ezek nem értenek a kvantummechanikához.”

+1. Szemek a célon

Tudod, mi történik azzal, aki a startvonalon a cipője orrát bámulja? Jó esetben lemarad… rossz esetben állati nagyot bukik. A befektetés nem a cél, hanem a nagy verseny kezdete. Ezt mantrázd. Itt már nem lehet viccelődni.

Nézz előre, nézz fel. Hajrá.

Tudtad, hogy velünk startup-versenyekre is készülhetsz?
Kattints, nézd meg.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
3 szempont, ami lelassítja a szolgáltatásodat

Kit fog megenni a medve? Aki nem fut elég gyorsan. De mi az elég gyors?! Ugye nem gondoltad, hogy erről...

Startup könyvelés

Azt kérdeztétek tőlünk: Hogyan könyveljen, hogyan könyveltessen egy induló vállalkozás?   Ültünk a kávé fölött és erre jutottunk. A teljesség...

Tanulmány a jó termékről

A világ egyik legjobb szabadalmaztatott terméke 1897-ben készült. 1.000 Fontért értékesítette James Henry Atkinson. Nincs túlbonyolítva. A neve sem: Little Nipper....

Close