3 módszer, hogy bírd az extrém terhelést

TiredBár egy business coach nem foglalkozik klasszikus magánéleti kérdésekkel, de egy vezetői coaching során óhatatlanul beleszaladunk ilyen témákba. Az ügyfelek gyakran mesélnek extrém fáradtságról, motivációvesztésről. Jellemzően csökken a produktivitásuk, beleakadnak egyszerűnek tűnő problémákba, gyakrabban vesztik el a türelmüket. Van, hogy alvás- és evészavarról, sőt: szexuális panaszokról is beszélnek, ezeket pironkodva hozzák elő. Pedig a tested kémiai és fizikai létező (egyszerűbben: hardver) – következésképpen az agyad is az, és ahhoz, hogy vezetőként, vállalkozóként vagy bármilyen nehéz helyzetben helytállj, jól kell bánni vele. Ideje megadni a testednek és az agyadnak azt, amitől jól fog működni.

Most mutatunk 3 olyan módszert, ami segít megelőzni vagy visszafordítani ezeket a fáradt periódusokat. Ha jól vagy, még akkor is hasznos lehet ez a három dolog, hiszen feltölt energiával, és segít az agyadnak sokkal hatékonyabban pörögni. Természetesen nem csodaszerek: ha következetesen alkalmazod őket és nem tapasztalsz 3-4 héten belül változást, fordulj szakemberhez, mert a tüneteid hátterében szervi baj vagy súlyosabb fokú kiégés is lehet.

 

1. Élj úgy, mint a kisbabák

sleeping-babySzeretnél reggel valóban felébredni és nem zombiként kerengeni még fél órán keresztül? Szeretnél jóízűen enni, amikor valóban éhes vagy és megszabadulni a rád törő farkaséhségektől délutánonként? Szeretnél aludni, amikor végre ágyba kerülsz? Egy szót súgok: bioritmus.

Akinek gyereke van, az tudja, hogy a csecsemőkhöz sok szempontból órát lehet igazítani. Egy átlagos, egészséges csecsemő többé-kevésbé szabott időben eszik, alszik, nézelődik – azaz van napirendje, pontosabban jól működő bioritmusa. Ez azért van, mert a kiszámítható működés már sejtszinten energiatakarékos, így a szabad energiákat növekedésre és nonstop tanulásra fordíthatja.

Hogyan valósítsd ezt meg? Némi önfegyelem mindenképpen kell hozzá, hiszen egy átlagos felnőtt bioritmusa, ha egyszer felborult, nagyon lassan – 4-12 hét alatt – áll vissza. Szerencsére a megvalósítás aránylag egyszerű. A felkelés, lefekvés és étkezés időpontjait igazítsd órához, és csak akkor térj el tőle, ha feltétlenül szükséges. A reggelt kezdd némi nyújtózkodással vagy mozgással és egy nagy pohár vízzel. Alvás előtt 3-4 órával már ne fogyassz élénkítőszert (jellemzően tea, kávé, csoki, cigaretta). És még valami: az alvás előtti 1-1,5 órában alakíts ki rutint, hogy hogyan “simulsz bele” az ágyba.

Ha jól csinálod, az első hét pokoli lesz, de a 10. nap táján egyszercsak elkezd működni. Élvezd.

A jó alvásról itt is olvashatsz még: Szép álmokat, sorstárs!

 

2. Beszélj meg randevút a pihenőidőddel

Gyakran gondoljuk úgy, hogy ha nem készülünk el a munkával, majd tovább bennmaradunk az irodában vagy kihagyjuk az ebédszünetet. Eze egy-egy alkalommal működik is, de hosszú távon éppen az ellenkező hatást váltod ki vele. Egy átlagos felnőtt a 8 órás munkaidőben 4,5-6,5 órát valóban produktív: a többi időre pedig ahhoz van szükség, hogy pihenjen, feltöltődjön. Ha többet maradsz benn vagy kihagyod a feltöltődést, akkor se leszel produktívabb, sőt: pár nap alatt a produktív időszak nettó ideje is csökken, bár a munkára fordított idő egyre nő.

Mit tehetsz? A naptáradba írd be, hogy mikor fogsz lazulni – ezek legyenek fél-egyórás etapok, amikor foglalkozhatsz valami mással. Az is lehet, hogy ezekben a periódusokban ebédelsz, sétálsz, csevegsz vagy LinkedIn-blogokat olvasgatsz, de az is lehet, hogy ilyenkor rászánod az időt, és tanulsz valami új szakmai trükköt vagy belemélyedsz egy kreatív problémába. Tartsd tiszteletben a pihenőidőt: akkor se mondj le róla, ha ez mondjuk egy megbeszélés egyeztetésében nehézséget okoz. A pihenésed a hatékony munka egyik eszköze. Muszáj vele is találkoznod, naponta többször.

Legyen munkaidőd, és ezek a laza etapok körülbelül az időd 20%-át tegyék ki. Amikor pedig nem pihenőidőd van, akkor fókuszálj arra, amit csinálsz – semmi Facebook, semmi blogolvasás, dolgozz. Ha jól csinálod, a munkád sokkal tervezhetőbbé válik, és nem omlasz össze a nap végére sem.

Ha tovább olvasnál az agyműködés hatékonyságáról, ezt ajánljuk: 3 gondolj-másképp-és-legyél-sikeresebb tipp

 

3. Vegyél egy zongorát

JOSEPH-BERTOLOZZI-Playing-piano-photo-by-Rennie-Pomatti-April-2002Minden olyan tevékenység, ami a látás, hallás, logikai műveletek és (finommotoros) mozgás egyidejű intenzív gyakorlására épül, hihetetlenül jó hatással van az agyra. Ilyen például a zenélés, illetve bizonyos táncok is. Azaz sokkal jobban feltölt egy jó zeneszám eljátszása vagy eltáncolása, mintha csak hallgatnád a zenét vagy olvasnál (bár ezek is nagyszerűek). Ha érdekel ez a dolog részletesebben, kattints és nézd meg a róla szóló TED-videót.

Mondhatod erre, hogy nem tudsz zenélni vagy táncolni, neked ez nem működik. De mondok még olyan dolgokat, amik ugyanerre a hármasságra (minimum kétféle érzékelés, mozgásos tevékenység, örömforrás) épülnek: a főzés, az íjászkodás, egyes csapatsportok (curling, korfball, pétanque stb.). Mondd, hogy egy olyat se találsz, amit hetente egyszer-kétszer ne tudnál beépíteni az életedbe, és meghívlak egy kézművestanfolyamra. Mert még az is ilyen.

Amit pedig naponta tehetsz, hogy lazábban menjen a munka: Napi munkakönnyítő apróságok

 

Most már tudod, hány egyszerű eszköz van a kezedben fáradtság ellen. Pihenni akarsz? Akkor itt az ideje, hogy csinálj valamit.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
És ha nem a tiéd a következő Facebook?! Pénz akkor is kell.

Természetesen azzal indulsz, hogy megcsinálod a következő Facebookot, te leszel a következő Lagerfeld vagy éppen a következő Bacardi. És ha...

Ki vezesse a cégemet?

Régi mondás, hogy vigyázz, mit kívánsz, mert megkapod. Szeretnéd, ha a vállalkozásodba szíved-lelked beleadhatnád? No problem. De azért elmondjuk neked,...

Mikor segít, és ha igen, miben nem? – Könyvelős latolgatós

Ha már vállalkozó vagy, biztosan van jó könyvelőd. UGYEEEE? Előbb vagy utóbb biztosan szükséged lesz rá. Inkább előbb, mint utóbb....

Close