3 ok, amiért ijedj meg, ha pénz áll a házhoz

Mit akar minden józan és kevésbé józan startupper? PÉNZT. És most nem is a tisztes profitról beszélünk, hanem arról a vágyott, álmodott befektetésről, amikor egy hívő lélek (a befektető) vagy egy verejtékes munkával meggyőzött fukar (a pályázati pénzt osztó szervezet), esetleg hívők tömege (crowdfunding) egyszercsak hozzádvágja a pénzt, hogy végre erőből is belecsaphass a lecsóba.

Sokan, túl sokan gondolják úgy, hogy egy startup sikerének mérőszáma bevont forrás mértéke. Csakhogy ez a pénz itt nem a végcél, hanem egy nagyobb utazás kezdete. És ha sikerül végre megszerezni, akkor itt az ideje, hogy szembenézz mindazzal, amit jelent. Egy lépéssel közelebb kerültél az álmodhoz… és egy pontosan ugyanakkora lépéssel közelebb kerültél legalább 3 nagy szakadékhoz, amibe bele lehet pottyanni. Itt az ideje, hogy összekapd magad.

1.Már nem elég meggyőzőnek lenni.

Mostanáig mindent elkövettél, hogy meggyőzd potenciális finanszírozóidat az álmaid nagyságáról, szépségéről és profitabilitásáról. Meg kellett győznöd őket arról, hogy ezek értékes dolgok. Most viszont, amikor már ott állnak mögötted (és árgus szemmel lesik, mit teszel a pénzükkel), tenned is kell – megvalósítanod. Te magad is siker- vagy kudarctényezővé váltál, késznek kell lenned stratégiaváltásra, kockázatvállalásra, felelős döntéshozatalra, azaz cégvezetésre. Sőt: késznek kell lenned arra, hogy már nem az álmodat követed, hanem a profitodat. Akkor is, ha közben az álmot hátra kell hagyni.

2. Már nem te szabod meg a tempót.

Eddig a sikered valahogy úgy nézett ki, hogy meg akarod valósítani az álmodat még ebben az életben, lehetőleg, amíg a tartalékaid kitartanak. Bejött a pénz. Most gyorsítanod kell. Méghozzá a piac és a befektetőid elvárásainak megfelelően. Vállaltál egy olyan időkeretet, amitől nem nagyon lehet eltérni, akkor sem, ha te közben kiköpöd a tüdődet. Kockázati tőke esetében 1-7 év, pályázat esetében 1-2 év, crowdfunding esetében néhány hónap van arra, hogy megvalósítsd, amit a finanszírozónak ígértél. Ha ezt nem tartod be: bukta. Még akkor is, ha pár hónappal később ott lenne a siker.

3. Mindenki téged néz.

Szereted vagy sem, onnantól, hogy a pénz megérkezik, veled fog foglalkozni a befektetőd, az irigyed, a barátaid, a nagymamád, sőt: ha valami igazán nagyot csinálsz (de legalábbis sok pénzből), akkor a sajtón és a közössségi médián keresztül baromi sok ismeretlen is. Forró téma vagy, könnyen leéghetsz. Tehát miközben küzdesz az eredményekért, éjjel-nappal dolgozol, hogy időt nyerj, még vicces és biztató híreket is kell szerteszét szórnod a világban, hogy meggyőzd a figyelő tekinteteket: megy ez neked, mint a karikacsapás.

Mert ugye megy. Fel vagy rá készülve?

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Top 5 hatékony munkaeszköz

  Ha szeretnéd, hogy megkönnyítsük az üzleti mindennapjaidat, kérdezz. Mindig válaszolunk. Linkek, leírások részletesen - KATT:

Vállalkozás: az első év

  Köszönjük a makenessnek!

TOP 5 napindító tanács

 

Close