3 vállalkozás, aminek már ma nekikezdhetsz

work-at-home-resources-2Szombat van (legalábbis akkor, amikor ezt a blogposztot írtuk, az volt, és szerencsére gyakran bekövetkezik). Otthon teszel-veszel, talán még fel sem öltöztél rendesen, és közben azon kattogsz, hogy hétfőn mik várnak rád. Vágyódsz egy saját vállalkozásra. Nem egyszerű, tudjuk, de nem is annyira bonyolult, mint gondolnád. Összeszedtünk egy csomó üzleti ötletet, amit jó eséllyel akár ma délután, a kanapén ülve el tudsz kezdeni – és kiválogattunk hármat, amit ki is veséztünk neked. A cél persze nem az, hogy pont ebből a háromból válassz, hanem az, hogy a saját ötleteidet is elkezdd végiggondolni. Lehet, hogy érdemes belekezdeni? Lássuk…

Alapszabály, hogy egy vállalkozasba csak biztos hátországgal kezdj bele. Vagy legyen elegendő tartalékod, hogy akár egy évig is bukdácsolhass, vagy indítsd el a vállalkozásodat főállás mellett (a GYED-GYES is főállásnak számít), a fejedben azzal a tervvel, hogy egy éven belül saját lábra állsz.

Az alábbi ötletek mindegyike egy KATA-val vagy egy 7-es adószámmal elindítható, nem engedélyköteles, de mindenképpen beszélgess könyvelővel vagy NAV-ügyintézővel, hogy mire lesz szükséged, mert ezeket nem írjuk le. Mindegyiknek vannak jogi vonzatai is, ezeket is érdemes végiggondolni, mielőtt belevágsz. És persze egyiket sem lehet nulla forintból izzítani, azaz ha nem mersz pénzt befektetni a saját vállalkozásodba, bele se kezdj. De ha vettél egy nagy levegőt és összeszámoltad, mennyid van, akkor itt az ideje, hogy végiggondold, mibe szeretnél belevágni.

1. Személyi asszisztens

Ha nagyon megbízható, bizalomkeltő ember vagy, nagy munkabírással és hatalmas rugalmassággal, valamint ha van saját autód és mobileszközöd, lehetsz nagyon elfoglalt vagy valamilyen okból mozgásában korlátozott emberek segítője. A nagybevásárlástól a postai ügyintézesen keresztül az ajándékbeszerzésig mindenféle feladatod lehet, de az is lehet, hogy nagyira kell vigyáznod vagy kutyát sétáltatnod, amíg a megbízód mást csinál. A magyar szabályozások szerint nem végezhetsz ápolási feladatokat, de ezeregy más dologgal könnyítheted meg megbízó(i)d életét. Egyszerre 1-4 embert/családot tudsz jó eséllyel kiszolgálni. Lássuk az üzleti feltételeket:

 • Rendelkezned kell csinos, kényelmes ruhákkal, amik lehetővé teszik az egész napos rohangálást is.
 • Kell, hogy könnyen és gyorsan eljuss A-ból B-be, illetve az is, hogy ezt bármikor képes és hajlandó legyél megtenni. Azaz kell egy mobiltelefon, interenethozzáférés és egy autó. És persze kell olyan eszköz, amivel megszervezed az apró részleteket (erre gusztus szerint mindenki választhat a notesztől a mobilappokig terjedő tartományból bármit).
 • Legyél nagyon megbízható. És nem elég, ha ezt tudod magadról, de keress olyan ajánlókat, akik ezt el is mondják rólad a világnak. Azaz kellenek referenciák.
 • Ha ezt a lehetőséget választod, élj olyan helyen, ahol várhatóan találsz elfoglalt és fizetőképes ügyfeleket. Falvakban, nagyon kicsi városokban ez kevésbé valószínű.
 • Végül ahhoz, hogy valóban nekikezdhess, találnod kell olyan ajánlókat, akik bemutatnak téged egy néhány potenciális ügyfélnek. Az sem hátrány, ha tudsz próbahetet felajánlani, hiszen nagyon bizalomalapú bizniszről beszélünk.

2. Hajótisztító, sportszer-rendbentartó

Bár sajnos nem vagyunk tenger mellett, azért sok embernek vannak sportszerei, beleértve a nagyobbacska darabokat, például a hajókat, bicikliket. Ezek a sportok a mi éghajlatunkon szezonálisak, tehát tavasszal és ősszel meglehetősen sok munkát ad akár egy kenu elpakolása vagy egy biciklis kisgenerál. Mi lenne, ha egy markos legény vagy akár egy kisebb csapat fiatal felvállalná, hogy az adott szezonban szükséges munkákat elvégzi? Valószínűleg sok család örülne ennek – főleg azok, akiknek a nyári szezon zárása egybeesik az iskolakezdéssel, azaz a bármire fordítható idő nagyon lecsökken. Lássuk a biznisz-oldalt:

 • Itt sem árt, ha saját járműved van, akár szállítasra is alkalmas – és mellé megfelelő takarítószerek, rongyok is kellenek.
 • Kerülj kapcsolatba csónakházakkal, bicikliszervizekkel, hajójavítókkal, sportklubokkal, és főleg azokkal, akik aktív sportéletet élnek,  de kevés az idejük ősszel és tavasszal.
 • Itt is kell majd referencia, ajánló – annyi a könnyebség, hogy ha egy társaságba bekerülsz, már kézről-kézre adnak.
 • Fontold meg alaposan: ez szezonális biznisz, azaz ha jól csinálod, tavasszal és ősszel majd’ megszakadsz, de a kettő között nincs meló. Találj olyan munkát, ami kiegészíti ezt.

3. Vateraguru

Sokan vannak, akik felesleges javaikat szívesen eladnák, de nincs idejük vagy energiájuk, hogy felpakolják online piacterekre. Ha te kiismered a Vaterát, apróhirdetési oldalakat vagy akár a Meskát és az Etsyt, akkor segíthetsz embereknek pénzt keresni – jutalékért vagy fix díjért. Azaz virtuális kereskedelmi asszisztens lehetsz akár egyszerre sok tucatnyi kézműves vagy selejtező számára. A biznisz-oldal:

 • Szükséged lesz fényképezőgépre, mobiltelefonra, folymatos internetkapcsolatra, meg valami jó képszerkesztő szoftverre.
 • Szükséged lesz egy nagyon meggyőző weboldalra – nem kell bonyolultra gondolni, de meg kell mutatnod, hogy képes vagy vonzó módon tálalni a dolgokat.
 • Szükséged lesz tapasztalatra az online piacterekkel kapcsolatban. A legjobb, ha korábban te magad adtál el elég sok dolgot sikeresen. Ezt képesnek kell lenned megmutatni a weboldaladon.
 • Ki kell választanod egy jó célközönséget – ügyfeleket, akiknek az igényeit, jellemző tárgyait megismered, és azt is, hogy ők kinek adnak el leghatékonyabban.
 • Meg kell találnod az első 10 ügyfeledet ismeretségi alapon. Ha ügyes vagy, a többi már ismeretlen, de legalábbis ismerős ismerőse lesz. Ha sikerül bekerülnöd azokba a Facebook-csoportokba, ahol kézművesek és aktív használtcikk-csereberélők nyüzsögnek, már félig nyert ügyed van.
 • Ha nagyvárosban laksz, az előny, de ha képes vagy a teljes folyamatot online szervezni, akkor a legkisebb faluból is el tudsz indulni. A lényeg, hogy online marketinges alapismereteid és erős sales-szemléleted legyen.

Mára ennyi jutott. Engedd el a fantáziád, fogj egy füzetet, és kezdj listát írni. Neked mik jutnak eszedbe?

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Biznisz & Baba

Sok nő van úgy vele - blogszerzőnk, Ágnes is -, hogy ígéretes karrierjébe örömteli, de kényszerítő jelleggel megjelenik egyszercsak egy...

És ha nem a tiéd a következő Facebook?! Pénz akkor is kell.

Természetesen azzal indulsz, hogy megcsinálod a következő Facebookot, te leszel a következő Lagerfeld vagy éppen a következő Bacardi. És ha...

Mikor segít, és ha igen, miben nem? – Könyvelős latolgatós

Ha már vállalkozó vagy, biztosan van jó könyvelőd. UGYEEEE? Előbb vagy utóbb biztosan szükséged lesz rá. Inkább előbb, mint utóbb....

Close