5 hét Európában

Nem véletlenül van nálunk csend. Egyik kollégánk Európa-turnéba kezdett, sorra járja az arra érdemes inkubátorokat, startupokat. Önkormányzatokat látogat, politizál, ismerkedik, vállalkozik. Két hete nem alszik, helyette kapcsolatot épít, ápol, értékel, de főleg: használ. 5 percben ennyit sikerült kihúzni belőle:

Nyilvánvaló,  hogy sok pénz és még annál is több tudás és fejlődés lesz a klíma/green/clean iparágakban a következő pár évben. Sorra nőnek ki a kis cégek, kipörögnek egy nagyobb technológiai szervezetből (mint amit kedden láttam az European Space Agency saját inkubátorában), és 10-50.000 Eurot 3-6 hónap alatt okosan elégetve elkezdenek pénzt termelni. Adóbevétel, munkahelyek, új technológiák.

– Melyik holland várostól tanuljon Budapest?
– Első körben Utrecht, Tilburg, Wageningen, Delft.

– Mit tanuljon?
– Mindent. Bármit. Üzleti kultúrát. Tisztességet. Befektetési logikát. Például.

 

Negyven (40), az akadémiából érkező 20-30 éves leendő vállalkozóval ülök egy buszon két hete minden reggel 6:30-as indulással, hogy éjfél után 10 perccel azon kapjam magam, hogy még mindig értelmes, alátámasztható projekten járatom az agyam az összefilcezett kezemmel maszatolva egy tálca sör műanyag fóliájára, és basszus, élvezem. Hogyne élvezném… Egyenként dolgozom velük azon, hogy valami olyat hozzunk létre, ami win-win. Ismétlem, 40. Negyven win-win. De szorozz nyugodtan, mert mindenkinek jut 40 win.

4 kontinens 11 országának legjobbjai a klímatechnológia, a biztosítási közgazdaságtan, és a termékfejlesztés területéről ma éppen Budapesten interjúznak. Biztosan lesz, aki megírja, hogy magyar szervezésben zajlik a zöld projektek ilyen felvirágoztatása, ám ez egy szervezeti és közösségi összefogás egy kötelező pályázat keretein belül, szóval az inkább az eredményben higgyünk, ne a PR-ban. Mennem kell, technológiaintenzív vállalkozásokban ritkán akad nemzeti ünnep. Beszéljünk holnap, szia!

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Vasárnapi szieszta: aludj, olvass, képzelj merészeket

Ma álmodozunk - az ilyen nyár végi délutánokon talán az a legjobb. Top 8 iparág vállalkozásindításhoz, sárkányok, teóriák. Mi kell...

Vasárnapi szieszta: aludj, olvass, repülj

A mai lustálkodáshoz messzire viszünk: egy kicsit az űrbe, aztán egy konyhába, meg elmegyünk a munkahelyedre is. Lustálkodj okosan.

Tengerre, startupper!

Az aranyásók nem gazdagodtak meg - ellenben jól jártak mindazok, akik nekik találtak ki szolgáltatásokat. Alaszkában lényegesen több virágzó vállalkozás...

Close