5+1 kérdés leendő startup-alkalmazottaknak

 PicsArt_1430004900012Startupnál dolgozni nagy kaland. Kaland abban az értelemben, hogy részese lehetsz valami újnak és nagyszerűnek… vagy nem. Éppen ezért fontos, hogy láss át sok dolgot előre, ha induló vállalkozáshoz jelentkezel állásra. A Startupdate arról írt a minap, hogy mire nem jó a teljesen zöld, motiválatlan és kihasznál(hat)atlan Nyunyuka, azaz a gyakornok. Azt is leírta, hogy hogyan készülhet fel egy vállalkozás a sikeres foglalkoztatásra. Arról azonban hallgatott, hogy a leendő alkalmazott – azaz például te – mit tehet azért, hogy a startup valóban jó állásra vegye fel őt. Mert kettőn áll a vásár.

Miket kérdezz mindenképpen, ha startupnál akarsz dolgozni? Az egészséges önvédelemre adunk 5 tippet.

 

Izgulsz, amikor állásinterjúra mész? Akkor képzeld el azt a helyzetet, amikor az interjúztató is pont ennyire izgul: talán nem is volt még klasszikus alkalmazottja, talán soha nem interjúztatott, talán sokat vár tőled, hiszen a cég még csak első lépéseit teszi a sikerhez vezető úton. Most leírjuk, mikre kell mindenképpen rákérdezned – persze a sztenderd kérdéseken túl. (Ha startupper vagy és van egy csepp eszed, ezekre a kérdésekre akkor is válaszolsz, ha a jelentkezőid nem olvasták ezt a blogposztot.)

 

1. Mi az az egy dolog, amit mindenképpen el kell érni a következő 6 hónapban?

Ezt a kérdést két okból kell feltenned: tudd meg, hogy mennyire vannak tisztában a siker felé vezető út aktuális feladataival, illetve azt is, hogy a te leendő munkád hogyan illeszkedik a legfontosabb rövid távú célhoz.

 

 

2. Mikorra várható a következő befektetési kör, és miért akkorra? Mikor történt meg az előző?

Az egyszerű munkavállaló számára nagy veszélyeket rejt magában az a startup, amelyik túl messze van az előző befektetési körtől és/vagy nem látja kristálytisztán, mikor jön a következő. A forráshiányos állapot először a bérek késedelmes vagy egyáltalán-nem-fizetését jelenti, hiszen dolgozni éhesen is lehet, de például marketingre vagy gyártásra akkor is kell költeni, ha kevés a pénz. Mivel az új belépő eleinte nemigen lehet hatással a vállalkozás gazdálkodására, akkor szabad csak szerződni, ha biztos vagy benne, hogy a béredre lesz pénz – vagy persze ha elég elszánt vagy, hogy a tartalékaidból élj, ha kell. Ha a startup hajlandó erre, kérd meg őket, hogy a béredre különítsenek el 2-4 hónapnyi tartalékot, és szóljanak, ha már abból fizetnek. Így, ha ég a ház, te időben kereshetsz másik állást magadnak.

 

3. Mi az alapítók célja?

Ha egy startupnál kezdesz dolgozni, akkor a lelked a vállalaté. A gyorsan változó közegben kell valami nagyon mélyen rejtőző kapaszkodó, amihez tarthatod magad –  és kell valami, amivel azonosulhatsz. Ennél a kérdésnél figyelj arra, mennyire konzisztens a válasz. Ha szerencséd van, több alapító is jelen van az interjún. Figyeld őket sasszemmel, hiszen a sikerük egyik alapköve, hogy van-e tiszta, egyértelmű közös céljuk.

 

4. Mik a szervezeti kultúra leglényegesebb jellemzői? Milyen a csapat?

heyA startup sok szempontból rabszolgatartó. Teljes elkötelezettség, kiszámíthatatlan terhelés, sok meló kevés emberre. Ha össze kell bútoroznod egy kis csapattal, ha estéket és hétvégéket fogsz velük tölteni,  akkor nagyon nem mindegy, hogy tudtok-e örömmel, simán együtt dolgozni. A startup soha nem 9-5 munka. Ha annak látod jeleit, hogy a munkakultúra nem tetszik, ne állj be.

 

5. Mikor várható az exit? Mi fog akkor történni?

Emergency_Exit_by_tobsnnA 2. kérdésnél azt kívántuk,  legyen sikeres a cég, vonjon be tőkét, haladjon dinamikusan az eladásaival. De munkavállalóként neked azt is tudnod kell, hogy ha igazán sikeres, és eljön mondjuk egy felvásárlás várva várt pillanata, mi lesz a te pozícióddal. Lehet, hogy a nagyszerű munkahelyed egyik pillanatról a másikra megszűnik? Lehet, hogy megy mindenki az USA-ba? Lehet, hogy kiszervezik a munkádat egy indiainak? Tudd meg időben.

 

 

+1. Minek nézz utána az interjú előtt?

5Bár a Megoldás.Most honlapja igazán részletes, még hozzánk is jelentkeznek úgy állásra, hogy nem tudják, valójában kik vagyunk. Ezt egy startupnál ne játszd el. (Nálunk se. Soha senkit nem vettünk még fel, aki nem végezte el a házi feladatot.) Ha a startupnak már van terméke, de legalábbis egy landing page, iratkozz fel, próbáld ki, értsd meg. Ha tudod, kik az alapítók, faggasd ki Google barátodat róluk. Legyél tökéletesen tisztában vele, hogy mihez és kihez akarsz csatlakozni, hiszen miniatűr csapatba kerülsz, ahol akár még a feladataid is változhatnak. Gondolj arra, hogy a csapatot és a terméket is képesnek kell lenned képviselni akkor is, ha “csak” kóbor kóder leszel egy képernyő mögött.

 

Kész vagy? Hajrá.

kbm

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
BREAKING! BRANDVEE!

Nem is kommentelünk. Csak nagyon boldogok vagyunk. Ennyi! (De azért a kép alatt ott lesz a hír is, ígérjük. )

3 új mítosz, amit szét fogunk trancsírozni

Legutóbb azt írtuk: "Ha lenne mítoszölő puskám, mindig magammal vinném, ha ügyféllel találkozom... Vannak mítoszok, amik akkor is tartják magukat,...

Mint a három majom

Ha nincs időd, ellenben akarsz tanulni és fejlődni, akkor nem egyszerű a választás. Egy jó könyv vagy egy oktatás nemcsak...

Close