6 dolog, amit magadnak kell listába szedned

storage barrelEgyes felmérések szerint az átlagember hét infót jegyez meg együltő helyében. Mi a fáradt napjaitokra is gondoltunk. Hatot, ne többet. Hat dolog, ami beláthatóvá teszi a napjainkat. Egy fél tucat. Most arra hozunk érveket, miért írj magadnak hatos listát. És persze mutatunk egy példát is rá, a sajátunkat.

Az emberi faj viselkedéskutatói újra meg újra rájönnek, hogy rettenetesen, átlag 93%-os arányban (de legalább 80%-osan) kiszámíthatóak vagyunk abban a tekintetben, hogy merre járunk és körülbelül mit csinálunk egy napon belül. Amit ma  megtehetsz, meg fogod tenni holnap is. Ha úgy gondolod, hogy néha, időnként ezt vagy azt klasszul csinálsz, máskor meg bosszankodsz, hogy nem mennek a dolgok, valószínű, hogy egyik vagy másik működésed jelentős túlsúlyban van, csak nem veszed észre. Érdemes megvizsgálni, melyik – és a jobbik működéseidből rutint formálni, hogy az a bizonyos 93% nálad a nagyszerű legyen. Kapcsolj tudatos módba.

six_things_you_should_know_before_starting_a_business

A másik fontos dolog, hogy legtöbben így gondolkodnak: ha megfelelőek lesznek a körülmények, akkor nagyon keményen fogok dolgozni azért, hogy elérjem az álmaimat. Téves, téves, téves gondolat. Fordítsd meg inkább: Nagyon keményen fogok dolgozni azért, hogy megfelelőek legyenek a körülmények az álmaim eléréséhez.  Az első lépés: teremtsd meg a körülményeket. Jók az olyan elhatározások is, hogy mit csinálsz majd többet, kevesebbet, máshogy, de csak akkor működnek, ha elérhető, betartható módon szokássá teszed ezeket.

Most tehát mutatunk neked egy listát a lehetséges rengeteg közül, és azt javasoljuk, hogy alakítsd saját szájad íze szerint. A lényeg, hogy a saját, kezelhető méretű listádból rutint formálj. Íme Ágnes hatos listája munkanapokra:

1. Minden nap 7-9 percet töltök azzal, hogy a digitális lábnyomomat karbantartsam.

Ez lehet a LinkedIn-profilom frissítése, blogolás, FB-poszt vagy a Pinterest-gyűjteményem bővítése, sőt: mások blogján vagy a LinkedIn-en való kommentelés is, a lényeg, hogy 9 percnyi időt fordítok arra, hogy ezek folyamatosan rendben legyenek. Ez a 9 perc a napomban nincs fix módon elhelyezve, de ha sehová nem férne be kényelmesen, akkor belefér este a hírolvasások és közösségimédia-böngészés idejébe.

2. Olvasok valamit a konkurensektől, erre legfeljebb 15 percet szánok.

És nemcsak a kedvenc szakmai bloggerekre gondolok, hanem azokra is, akiktől felforr az agyvizem. Miért? Mert a potenciális vásárlóink közösek, és tudnom kell, ők honnan tájékozódnak. Valójában ilyenkor velük is ismerkedem.

3. Tanulok legalább 15 percet.

Minden nap keresek olyan új cikket, infografikát, amivel szakmailag fejlődhetek, méghozzá azonnal (a dejócikk-majdegyszerelolvasom nem működik). És nemcsak átfutom, hanem rögvest meg is fogalmazom, hogyan fogom használni a felcsippentett tudást. Ez évente több mint egy hétnyi tanulásra fordított idő, csak sokkal hatékonyabban, mint ha elmennék minden évben egy szakmai képzésre. Nem mellesleg azt is megteszem, ezen felül :)

4. E-mailezek, így.

Naponta 2-4 alkalommal, tervezett időben ellenőrzöm a névre szóló céges e-maileket, 1 alkalommal az infókukacot (céges központi), 1 alkalommal a magánlevelezést. Megválaszolok azonnal minden olyan e-mailt, ami nem igényel többet levelenként 1,5 perc ráfordításnál. Törlök minden olyan hírlevelet, amit nem fogok tudni előreláthatóan még aznap elolvasni és nem tudok rámutatni benne egy olyan témára sem, ami az 1-3. pontban leírtakba beleillene. A többi e-mailt egyedi módon kezelem: eldöntöm, mennyire sürgős, a csapatból kinek ad feladatot és mennyi időt vesz igénybe, majd ennek megfelelően reagálok.

5. Kapcsolatot tartok.

Naponta 1-4 olyan telefont, e-mailt, személyes találkozót tervezek be (napi 5-90 perc), ami semmi másra nem szolgál, mint hogy a már megszerzett kapcsolatokat fenntartsa. Egészen meglepő, hogy ezek mennyire hatékonyak: a heti 5-20 ilyen jellegű véletlenszerű(nek tűnő) beszélgetésnek több mint a negyede konkrét, azonnal hasznosítható eredménnyel zárul (együttműködések, információk), a többi pedig hosszú távon hasznosul.

6. Randevút beszélek meg a pihenéssel.

Minden napra, munkaidőben, kivétel nélkül betervezek (sokszor akár naptárban is rögzítve) egy olyan kb. 1 órás időtartamot, amikor nem kell semmit csinálnom. Ezek az időszakok általában nagyon inspiráló módon telnek, sokszor olyan munkával, amit már régóta szeretnék megcsinálni – nem mert muszáj, hanem mert élvezetes. A produktivitás kutatása arra derített fényt, hogy naponta mintegy 4-6,5 órát vagyunk hatékonyak koncentrált feladatra, további 1 órát szánunk az aprómunkákra, a többi bizonyos értelemben kieső idő. Egyes országokban kísérletet tesznek arra, hogy a fennmaradó időt valóban a dolgozó rendelkezésére bocsássák – ez az egészségét, fejlődését szolgáló idővé változik (Franciaországban 35 órás, Hollandiában 30 órás munkahetekkel kísérleteznek).  A 8-10 órás munkaidőben tehát nagyon nagy ingadozások vannak produktivitás tekintetében. Ha tudatosan tömbösíted a lazulást, akkor hatékonyabban tudsz a nagyobb, hosszú és koncentrált munkát igénylő feladataidra figyelni.

A te hatos listád mi? Írd meg kommentben.

Végül egy olyan lista, ami a többet-kevesebbet típusú listákhoz ad egyetlen, létfontosságú tanácsot. Ha nem működik, kezdd újra.

To Do List from TENDRIL on Vimeo.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Van egy álmunk. Angyalos.

Körülbelül 6 évvel ezelőtt akkori legközelebbi munkatársam, Zs. azt mondta, szeretne a vitorlásklubban egy új divatot bevezetni. Szeretné, ha a...

BRÉKING – az igazi WTF hír mára

2013. ÁPRILIS ELSEJEI FRICSKÁNK VOLT. HA PLETYKÁKRA VAGY KÍVÁNCSI, OLVASD TOVÁBB :)

Egy darab pénz

Mit mond a kis tízfilléres a mamájának? "Anyu, ha nagy leszek, bankkártya akarok lenni!" Vállalkozóként azt mondod meg embereknek, hogy...

Close