A kétperces szabály

A cél az, hogy megkönnyítsd a dolgod és csak annyira aprózd el a teendőidet, hogy láthatóan haladj velük. James Clear viselkedéstudománnyal, szokásokkal, egyensúllyal foglalkozik, és most azt teszteli, hogy 120 másodperces egységekben gondolkodva vajon hatékonyabb leszel-e. Már mi is teszteljük, egyelőre működik.

Tudjuk, hogy te is sok olyan feladatot görgetsz magad előtt, amiket igazából erőfeszítés és hiba nélkül meg tudsz csinálni, csak egyszerűen nem veszed a fáradságot, hogy nekiállj. A kétperces szabály lehetővé teszi, hogy megoldani valamit könnyebb legyen, mint nemet mondani rá. A módszer két részből áll:

 

Ha kevesebb, mint 2 perc, csináld meg most.

A Getting Things Done (David Allen) c. könyv igazából belefért ebbe az egy mondatba. Az igazán apró feladatok (bögrék, poharak elöblítése, szerződés aláírása, borítékok címzése, szkennelés, ösztönös válaszemail elküldése) nem szabad, hogy az utadban álljanak, vagyis foglalják a gondolataidat, hogy “JAJ, még ezt SEM csináltam meg.” Ettől ugyanis csak terheltebbnek érzed magad, amire meg aztán végképp semmi szükség.

 

Ha új szokást építesz ki, legyen kevesebb, mint 2 perc.

Meg tudsz mindent csinálni 2 perc alatt? Persze, hogy NEM, De a legtöbb feladat ELKEZDHETŐ ilyen gyorsan. Talán banálisan hangzik a világmegváltó terveidhez, de a valóság mást mutat. Fizikai alapok, Newton, inercia. Hogy kerül ez ide?

 

Minden inerciarendszerben lévő test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy erő meg nem változtatja.

 

Már Arisztotelész is megfigyelte, hogy álló testek nyugalomban maradnak, amíg külső hatás nem éri őket. Úgy vélte, hogy a nyugalom a természetes állapot, a mozgáshoz van szükség kiváltó okra. Newton megállapította, hogy mind a nyugalmi helyzet, mind az egyenletes mozgás stabil állapot, és a gyorsulás az, amihez külső hatásra van szükség – ezt a külső hatást nevezzük erőnek. (ForrásEz az erő kell neked. Hogy változtatni tudj.

 

Leegyszerűsítve:

ha valamit már elkezdtél, azt könnyebb folytatni, mint abbahagyni. Szóval, kezdd el. Nem garantálhatjuk, hogy nálad is működik, de ha nem próbálod ki, sosem fog. Ez a helyzet a mi írásainkkal, posztjainkkal, képeinkkel is. Olvasod, nézed, fogyasztod, de szinte alig ülteted át a gyakorlatba. Azt akarjuk, hogy most más legyen a helyzet. Azt akarjuk, hogy használd föl, amit most olvastál. Most. Mi az, amit 2 perc alatt el tudsz indítani? Például egy kérdést felénk. Ha nem kérdezel, nem fogunk veled dolgozni. Hajrá!

[customcontact form=1]

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Webdesign – iparági infografika

Kis számok nagy törvényei a webdesign egyik nagyipari szereplőjétől. A webydo ezzel mutatja meg, hogy mik a most is létező különbségek a...

100 IT-kulcsszó 2014-re

New York egyik hirdetési ügynöksége összeállított egy százas listát az ebben az évben szerintük legfontosabb IT-kötődésű keresőszavakról. Még mi sem kattingattuk...

Hogyan legyél egy kicsit hatékonyabb?

Anna Vital infofirkáit eddig is szerettük, de ezek a tippek is annyira jók, amennyire egyszerűek. 5 kép és számos teendő,...

Close