A korai cégértékelésről dióhéjban

Richard Cantillon 17. századi ír közgazdász szerint a vállalkozó (entrepreneur) legfőbb jellemzője a kockázatvállalás. Jean-Baptiste Say, aki a 18-19. század fordulóján élt, a vállalkozó jelentését úgy fogalmazta meg, hogy az ember, aki felszabadítja a termőföldhöz kötött tőkét, és új irányba tereli, hogy “megváltoztassa a jövőt”.

Mégis, a mai átlagos vállalkozóknak sokszor nehéz elmagyarázni, hogy meglévő pénzük akkor fog sokat érni, ha befektetik – pedig közgazdaságtani trivialitás. Különösen fontos ezt a trivialitást megérteni startupok esetében, ahol a stratégia még formálódik. Egy jó angol nyelvű cikket ajánlok, de mivel nem könnyű olvasmány, rövid summázat – és keleteurópaiasítás következik.

Summázat (3 másodperces verzió):

Akár túl alacsonyra értékeled a cégedet, akár túl magasra, az eredmény korai (kényszer)exit lesz a befektető részéről. Értékeld a reális tartományon belül a lehető legmagasabbra.

Summázat (3 perces verzió):

A cégértékelés oda-vissza ható tevékenység. A befektetés mértéke meghatározhatja a stratégiát (ekkor a befektető a meghatározó döntéshozó), illetve a stratégia meghatározza a bevonható tőkét (ekkor a cég eredeti tulajdonosa hozza a döntést) – például arra vonatkozóan, hogy később a céget egy nagyobb cégnek adják el vagy tőzsdére viszik (via IPO). Mivel számos aspektus befolyásolja a cégértéket, nincs “normál ár” – a cégértékelést minden esetben végig kell csinálni, és az se mindegy, hogy a cég története szempontjából ez mikor történik.

A cég értékét az alábbi szempontok határozzák meg elsősorban: a csapat minősége, a termék/piac minősége és az ajánlat versenyképessége.

A cégértékelés során törekedj a magas érték elérésére, de a bevonni kívánt tőke ne legyen magasabb, mint a normál tartomány teteje (óvatosan, a bull marketre jellemző árat ne érd el). Ezzel elkerülhető a későbbi visszaesés. Teremts versenyt a befektetők között a tárgyalások során.

Keleteurópaiasítás:

A cikk, bármilyen izgalmas, feltételezi, hogy a startupok professzionális cégértékelésen esnek át, mielőtt befektetőt vonnának be. Valójában ehhez piac kell, ahol számos startup és még inkább számos, egymással versengő kockázati tőkés hemzseg és keresi egymást. Őszintén szólva nem valószínű, hogy ezt a ráfordítást egy olyan piacon is megteszik, ahol évente igen kevés (technológiaintenzív) startup-befektetés történik, mint például nálunk. Itt a kockázati tőkés (üzleti angyal) elsősorban nem a piacból következtethető érték alapján dönt, hanem a csapatra épít. A jó csapat jelenti majd a garanciát arra, hogy még ha bukik is az első üzlet, jöhet egy következő, ami már sikeres lesz.

A cikk végigrágása mégis haszonnal kecsegtet:

1. fejlődik az angoltudásod,

2. stratégiai szempontból végiggondolható, hogy a befektetés hogyan határozza meg a cég további életét (és ki diktál),

3. belátható, hogy miért olyan nehéz innen, Európa közepéről bármilyen technológiához befektetést bevonni, és miért éri meg nagyon hamar beindítani azt a bizonyos kaliforniai céget, azzal a bizonyos környezetbe illő, drága (250k USD körüli fizetésseldzsonibrávóval, aki majd a helyi csávók közt felhajtja a befektetőket és a partnereket.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Mindenki rejteget valamit

Ülök egy felsőoktatási e-learning-konferencián és (s)írok. Csak előttem van ICT-eszköz. Mindenki más gondosan elpakolta az okostelefonját, netbookját, laptopját, pedig biztos vagyok benne,...

Mindig csak arra gondolunk… és ez így jó

Mindenkinek vannak kedvenc kis gondolatai, amik nap mint nap a fejében járnak. Olyan részletei a világnak, amiket otthonosnak érzünk, és...

Elvetik a… magot

A fiúk a Zországh Ázában töretlenül haladnak előre, mint egyszeri béreslegény, amikor lecsavarja az IQ-ját négyesre és csak megy a...

Close