A mafla és a csökönyös

 photoA blogposztot egyszer már olvashattad, mert Ágnes kollégánk eredetileg a LinkedInen publikálta, de most egy élmény meggyőzött minket, hogy itt is érdemes. Mert a szamaras sztori induló vállalkozásokra is igaz. Átírtuk egy kicsit, újra közreadjuk.

Azt hinnénk, a családi vállalkozások egyik legnagyobb örömünnepe a generációváltás: az, hogy hogyan lehet apáról fiúra a legszebben átadni mindazt, amit az öreg (az Öreg) felépített. Az is gyönyörű pillanat, amikor egy startup programozója látja koncepcióját megvalósulni, és végre mehet vissza a gép mögé, hiszen az üzleti gondolkodás terhét átadta rátermett haverjának. Aha, szép lenne. De valahogy rendre elbukik. Most erről mutatok egy másik nézőpontot.

Az egyik konkrét cég, amivel nemrég találkoztam, mély szakmai tudást és kitűnő kapcsolati hálót igénylő mikrovállalkozás. Az öreg félti a céget, és titkon szeretne nélkülözhetetlen lenni – de ezt még önmagának se vallja be. Közben a felszínen úgy tűnik, hogy a fiú képtelen megbirkózni a feladattal, pedig valójában csak nem akar tiszteletlen lenni.

Ugyanezt a jelenséget találtam meg egy barátok által alapított kis cégnél: a lelkes fejlesztő kitalált valamit, összeállt egy reménybeli ügyvezetővel… de azután képtelen volt kompromisszumra, amikor szíve csücske technológiáját kellett volna üzleti szempontok alapján átgondolni. Ebből született a Halálcsillagot megszégyenítő bonyolultságú termék, amit a piac végül sehogy nem igazolt vissza. És ebből lehet a sikertelen cég súlya alatt összeroppant barátság is, bár a konkrét esetben becsülettel küzdenek a srácok.

Olyan ez, mint az a bizonyos példázat a szamárral, némi csavarral.

Az eredeti történet szerint egy apa és fia ballag keresztül a vidéken.

Első körben az apa ül a szamáron, a fia pedig mellette kocog. Beérnek egy faluba, ahol persze az öregasszonyok rögvest utánuk kiabálnak: “Micsoda dolog, hogy egy felnőtt férfi hagyja a gyereket a port nyelni, közben meg maga lustálkodik!”. Az apa elröstelkedik, felülteti a gyereket.

A következő faluban persze más öregasszonyok vannak, azok is kárálnak: “Micsoda dolog, hogy egy életerős gyerek a szamáron lustálkodik, amíg az öreg gyalogol!”. Persze most a gyerek szégyenkezik, így aztán az apa felül mögéje.

A harmadik faluban már azt rikácsolják a vénasszonyok: “Micsoda állatkínzás! Ketten ülnek azon a szegény szamáron, pedig mindkettő gyalogolhatna.” A mesében erre apa és fia felkapja szegény szamarat, és cipelni kezdi, de persze ezen már az egész falu nevet és gúnyolódik.

Az eredeti meséből két verzió is ismert. Az egyikben az apa igen bölcs konzekvenciát von le, de ez minket most nem érdekel. A másikban az apa és fia együttes erővel verik agyon a szamarat, mint minden konfliktusuk tárgyát.

A családi cégeknél vagy a baráti startupoknál inkább azzal kezdődik a történet, hogy a gyerek (vagy az üzleti szempontokért felelős haver) kicsi és gyakorlatlan, de apa (vagy menő programozó haver) azt akarja, hogy legyen mellette – tehát felülteti a szamárra. A gyerek idővel megnő: és itt két dolog történhet. Van, hogy nem is akar az apjával utazni, de nem akarja megsérteni, ezért hát ül és hallgat. Azaz kiszállna a cégből vagy más irányba vinné a stratégiát, de érzelmileg kötött helyzetben van. A másik helyzetben meg látja, hogy gyorsabban haladnának, ha helyet cserélnének, de nem akarja az apját megsérteni, aki nem hiszi, hogy a fiú elég erős már a helycseréhez. Az apa makacs, a fiú mafla, és a szeretetből szép lassan elhallgatott kínlódások lesznek.

Tudod, ki issza meg mindennek a levét? A szamár. Akár ketten ülnek rajta, akár egy vezeti és egy a hátán cipelődik, akár vezetés nélkül ballag, a végén tutira megdöglik.

Van értelme beszélni róla, mielőtt agyonverjük cégeinket, puszta szeretetből.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Okos, mint egy ötödikes. És te?

Ülünk az ebédnél és ötletek röpködnek. Üzlet ezerrel. Ha itt egy probléma, hogyan lehetne megoldani? És ha a gyártás ebben...

Tanulságos időutazások

Ricsi kollégánk sokadik saját projektjébe kezd, ezért elköszön az egyiktől, a Megoldás.Mosttól és elköszön tőletek is, hogy jó szívvel, ráadásul...

3 dolog, amit sose vallasz be a befektetődnek – de valakinek azért érdemes lenne

Vannak dolgok, amiket a startupperek, cégvezetők és úgy általában a felelős vállalkozók nemigen szoktak elmesélni a befektetőknek vagy a boardnak....

Close