A munka szépségéről

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy projektfejlesztőként és a Megoldás.Most csapatának tagjaként olyat csinálok, amit szeretek – éppen úgy, mint Matt Harding. Matt úgy definiálja önmagát, hogy videojáték-tervező, utazó és rossz táncos. Kitalált egy célt, és kreatívan, az őt körülvevő gazdasági-szociális környezetet jól használva el is érte – érdemes megnézni az erről készült videót.

A szép cél könnyebben ölt szép formát. Azaz ha megvan az álom, érdemes feltűrni az ingujjat, és addig faragni magunk körül a világot, amíg a cél ki nem rajzolódik a mintázatban. Erőfeszítést teszünk a reális képért, majd bejárjuk az eredményhez vezető utat, hegynek fel, völgynek le, néha ismeretlen terepen, de ismerős eszközökkel. Ha ezt nem tesszük meg, akkor egy idő után a munkánkról lepattogzik a zománc, és olyan pénzkereseti forrássá változik, ami csak ahhoz kell, hogy éljünk. Pedig a munka éppúgy az – örömmel teli – élet része, mint minden más lélegzéssel töltött pillanat. Ha pedig elakad, érdemes olyanokhoz fordulni, akik új eszközöket adnak, és akik együtt faragják velünk a világot, amíg meg nem születik a megoldás. Most.

Az alábbi felvételen egy Matt Hardinggal készült interjú látható, amelyben én is találtam magamnak néhány fontos üzenetet. Íme:

  • Ne legyél közepes egy szakmában vagy munkában, ha az lerombolja az életedet. Inkább csinálj valamit, ami boldoggá is tesz (akár jó vagy benne, akár nem), és kovácsolj belőle előnyt.
  • A legnehezebb dolog elhagyni a saját komfortzónádat. Ha egyszer megtetted, később már sokkal könnyebbek a döntések.
  • Ne higgy el mindent, amit üzennek neked (például azt, hogy bármit megtehetsz, amit akarsz). Légy őszinte magadhoz, legyen reális világképed.
  • Merj komolytalan lenni. First laugh, then think, azaz nevess, és azután gondolkodj is el rajta. A kudarcok is előre visznek.
  • Beszélj az utadról – ezzel segítesz azoknak, akik még csak most tervezgetik az indulást. Az eredmény a legfontosabb, de akkor lesz igazán örömteli, ha az oda vezető út is szép.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.