A sikerrecept már nem lesz megörökítve

Ha rákeresel Hemző Károly nevére, az egyik legszebb self-branding sztorival találkozol. Egy eredetileg mezőgazdász / sportfotós és egy eredetileg angol-olasz szakos tanár / üzletkötő lettek az a két név, akiket ma Magyarországon és sok más helyen is a gasztrofotózással és a fotóillusztrált szakácskönyvek sikerével azonosítanak. Ránéztünk a történetre vállalkozói szemmel. A nemrég elhunyt művészre emlékezünk, másfajta tisztelettel.

 

November 6-án meghalt Hemző Károly, 85 éves fotós, a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével kitüntetett, elismert művész. Nyugodjon békében. Odakerülhetne a nagy nevek sorába képei miatt is – szeretjük, tiszteljük értük. De ma inkább Hemző Károlyról, a vállalkozóról mesélünk nektek.

Szereted a sikerrecepteket? Kövesd lépésről lépésre:

 1. Kapj tüdőbajt, és ezért legyél kénytelen elhagyni addigi karrieredet.
 2. Állj be a szamárlétra legaljára, tanulj új mesterséget. Nem mellesleg: legyél benne nagyon jó.
 3. Menj el egy Agip-kút megnyitójára és a desszertedet add egy csinos modellcsajnak.
 4. Vedd feleségül ugyanezt a modellt. Szempont: tudjon főzni.
 5. Csalj. Elég egyszer, de akkor szellemesen.
 6. Merj változtatni, csapatot, irányt – de közben ragaszkodj mindenhez, ami érték: család, szakma, élet.

Ennyi. Lefordítjuk, ha ebben a formában nem tudnád követni. Mert ez a lényeg: egy sikerrecept nem arra való, hogy lépésről lépésre megfőzd. A sikerrecept inspiráció, hogy megtaláld a saját utadat. Ahogy Hemző Károly tette.

Itt a sztori. Érts belőle.

 1. Kapj tüdőbajt, és ezért legyél kénytelen elhagyni addigi karrieredet.
  A fotós egészen a II. világháborúig arra készült, hogy lovakkal fog foglalkozni. Aztán jött a háború, ami földhözcsapta az agráriumot, és a betegség 1948-ban, ami miatt soha többé nem vállalhatott fizikai munkát. Még el sem indult, máris kudarcot vallott. Ha buksz, állj talpra.
 2. Állj be a szamárlétra legaljára, tanulj új mesterséget. Nem mellesleg: legyél benne nagyon jó.
  Hemző Károly 1949-ben az Athenaeum Nyomdában volt mélynyomó retusőr átképzős. Azaz a segéd tanoncának a kisinasa, körülbelül. Itt találkozott Escher Károly fotóssal, és mert tőle kérdezni. Utána pedig nekiindult, és az évek óta űzött hobbit, a fotózást profi szintre vitte, sok-sok tanulással, kitartással, utánajárással, nullához tartó vagyonból, tré technikával. Tíz évvel később már az ország egyik legjobb sportfotósa. Kérdezni kell a nagyoktól és meg kell tanulni az alapokat is. Nem a pénz az első lépés.
 3. Menj el egy Agip-kút megnyitójára és a desszertedet add egy csinos modellcsajnak.
  Tényleg ez történt: az akkor már özvegy Lajos Mari kénytelen volt modellként is dolgozni, mert tanári munkájából nem tudta eltartani a gyerekét. A megnyitó utáni vacsorán pedig a hivatalosan kirendelt sajtófotós felajánlotta a saját palacsintáját is az édesszájú fiatalasszonynak. Fotómodell + fotós + gesztus. Kell egy jó, motivált csapat.
 4. Vedd feleségül ugyanezt a modellt. Szempont: tudjon főzni.
  Megtalálták egymást, klassz kapcsolat lett. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy Lajos Mari nemcsak szép volt, hanem okos is. És hozzá volt vállalkozói (üzletkötői) múltja, azaz megvoltak az alapvető kompetenciái. Nem elég az elkötelezettség, legyen a csapatban tudás is.
 5. Csalj. Elég egyszer, de akkor szellemesen.
  A gasztrofotózást is kedvelő Hemző Károlyt felkérte a Globus konzervgyár, hogy tegye vonzóvá termékeit az arab piacok számára. Károly és Mari felbontottak egy konzervet. Nézték. Gondolkodtak. Ha nem ismered a konzervnyitás utáni sokk élményét, most próbáld ki. Ők végül döntöttek: ez a kaja nem fotogén. Mari nekiállt főzni, Károly pedig lefotózta a konzervcuccra csak nevében emlékeztető ételcsodákat. Siker lett az arab piacokon, bennük pedig megfogalmazódott valami új: fotós szakácskönyv kell.  Helyesbítünk: a lényeg nem a csaláson van. Ismerd fel a piaci igényt és találj hozzá utat.
 6. Merj változtatni, csapatot, irányt – de közben ragaszkodj mindenhez, ami érték: család, tisztesség, élet.
  Hemző Károly és Lajos Mari többször váltottak kiadót, munkatársakat. technológiát. Keményen megdolgoztak azért, hogy ma világszerte több mint 5 millió köteten találhassuk meg a nevüket. Egyikük sem azzal lett híres, amiről eredetileg álmodott, de mindketten azzal lettek híresek, ami mellett maximálisan el tudtak köteleződni. És mindeközben úgy éltek, hogy amikor Hemző Károly meghalt, a szakma, barátai és a sajtó csak elismerő szavakkal emlékezett rá mint fotósra és mint emberre. Megtartotta a fontossági sorrendet.
Ez itt a sikerrecept. Nem tudjuk lefotózni.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Szakmai bloggereknek: miről blogolj, amikor nincs miről blogolni?

Az már nem kérdés, hogy kell egy honlap. Az sem kérdés, hogy frissülő tartalom kell, különben a honlapod nem lesz...

7 networking tipp elszántaknak

Reggeliszezon van. Persze nem csak az évnek ebben a szakában szoktunk reggelizni, de az biztos, hogy üzleti reggelik, délutáni meetupok,...

Miket kell eldöntened termékfejlesztéskor?

Mi kell a jó termékfejlesztői munkához, mielőtt elkezdenél reszelni, csiszolni és klaviatúrát püfölni? 3 dolog: stratégiai szemlélet, logikus gondolkodás és...

Close