Az Elvégzett Kiáltvány

Milyen az, amikor az ‘elég jó’ ütközik a ‘tökéletessel’? Provokatív. Ha az első reakciód az cikkünk végén, hogy ‘EZ HÜLYESÉG!’, akkor a jólnevelt többséghez tartozol. Ha azt mondod: ‘AHA, EZT ISMEREM’, akkor tiéd a startupok világa.

Bre Pettis, a Makerbot alapítója tud ezt-azt a startupokról. Cége prototípusokat épít gyorsan és olcsón – senki nem mondhatja, hogy tökéletesek, de a céloknak minden esetben elég jól megfelelnek. A Makerbot sikere abban rejlik, hogy újabb és újabb nagyszerű ötletek és fejlesztések helyett megvalósítanak. Annak ellenére, amit a lassú és megfontolt tervezésről tanultunk, a ‘tökéletes’ sokszor felesleges – helyébe a gyors megoldás problémája lép.

Láttunk már találmányokat, amik hetedik éve egy laborban tökéletesednek. Soha nem kerülnek piacra, mert mindig lesz ötlet és új technológia, amivel jobbíthatók. Láttunk már csapatokat, akik soha nem kezdték el megvalósítani az álmaikat, mert nem merték otthagyni a biztonságos terepet. Láttunk már terveket, amik örökké csak tervek maradtak, de abból persze egyre jobbak és jobbak… és egyre könyvszagúbbak. Láttunk kis cégeket, amik soha nem lépnek túl szűk horizontjukon, bár minden értekezleten erről beszélnek. És eközben a versenytársak piacra lépnek valami sokkal kiforratlanabb, de mégis életképes termékkel, és sikerre viszik azt.

A sebesség és az optimális megoldás problémáját szem előtt tartva Pettis és munkatársa, Kio Stark pontosan 20 percet adott magának, hogy összefoglalják a legfontosabb alapelveket. Kiáltványukat elnevezték Elvégzett Kiáltványnak (The Done Manifesto). James Provost pedig infografikát szerkesztett 13 maximájukból:

 

 

 1. Három létállapot van. Nem ismerni, cselekedni és elvégezni.
 2. Fogadd el, hogy minden vázlatos. Ez segít, hogy képes legyél elvégezni.
 3. Nincs szerkesztés fázis.
 4. Tegyük fel, hogy tudod, mit csinálsz, és ez majdnem ugyanaz, mint amit csinálsz. Tehát akár tudod, akár nem, fogadd el, hogy tudod, és csináld.
 5. Irtsd ki a halogatást. Ha egy ötlet megvalósításával több mint egy hetet várnál, hagyd a csudába.
 6. Egy dolog elvégzettsége nem a befejezése, hanem annak lehetővé tétele, hogy más dolgokat is elvégezz.
 7. Ha valamit elvégeztél, ne törődj vele többet.
 8. Nevesd ki a tökéletesítést. Unalmas, és csak megakadályozza, hogy elvégezz valamit.
 9. Ha egy ember nem képes bekoszolni a kezét, nincs igaza. Téged a munka igazol.
 10. A kudarc elvégzett dolognak számít. Tehát hibázz.
 11. A rombolás az elvégzés egy módja.
 12. Ha van egy ötleted és azt az interneten publikálod, az csak az elvégzettség kísértetének számít.
 13. Az elvégzettség a többre jutás motorja.

Első pillantásra elég őrült megközelítés, sokszor a lehetetlent súrolja. De startupos szempontból igencsak sok értelme van. Ha nincs semmid, amit tökéletesíts, ha nulláról indulsz, akkor a legértékesebb dolog az energia, amit a feladatok elvégzésére fordítasz.

Gondolkodj teremtésben. Teremts prototípust az ötletedből és derítsd ki a lehető leggyorsabban, működik vagy elbukik. Szerezz tapasztalatokat, és fordítsd azokat egyre jobb és jobb dolgokra. Ezek már nem csak ötletek. Ha van ötleted, akkor a te feladatod, hogy változtass a világon.

Végezd el a feladatodat.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Keresd a hibát :)

Még a Financial Times / Economist Business Barometer sem tökéletes. Az első kommentelőt meghívom egy kávéra, csak a helyszínt kell...

Lámpalecke

Projektmenedzsment-leckék egy vicc alapján. Nem vicc. Az eredeti, technológiai megközelítés - Hány balga kell, hogy kicsavarjon egy villanykörtét? - 3...

Mennyit ér az ötleted? Szerinted?

Péter, aki megmagyarázza az innovációt mindenkinek, újabb szörnyekre bukkant. Sokan vannak. Üzleti ötletet esznek. Grrrrrrr. Elmeséljük.

Close