Bazinagy bukta. Edd meg.

epic fail when a bicycle driver falls into mud[5]

Egyszer már írtunk arról, hogy pofára esni KELL. Járni, biciklizni, síelni tanulni nem lehet nélküle. Az immunrendszered sem működik, ha nem nyalsz be elég bacit és koszt. Ez evidens. Csak agresszív kismalac nem esik pofára. Ő így száll le a bicikliről.

Mégis, nagyon sokan úgy gondolják, hogy léteznek született vezetők, hogy a sikeres startupperek soha nem buktak, és hogy kizárólag arccal a siker felé lehet menetelni (de legalábbis itt, Kelet-Közép Európában). Bocs. Nem.

A rossz hír az, hogy a legnagyobb buktákat azok eszik, akik korábban nem buktak elégszer. Senki nem mondta meg nekik, hogy rossz úton haladnak. Jobban jártak volna, ha elégszer botlanak ahhoz, hogy maguk tudjanak lépést váltani. Mennyi az elég? Esetenként nagyon sok.

Thomas Alva Edisont kirúgták a munkahelyéről, mert nem volt elég produktív. Sehogy nem akart összejönni az a hülye villanykörte neki. Állítólag 1000-nél több próbálkozása volt. Churchill hatodikos korában megbukott, és 62 éves koráig semmilyen posztot nem kapott egyetlen kormányban sem. Ja, aztán miniszterelnök lett. Henry Ford ötször csődölt be. Babe Ruth, a legendás baseballjátékos 1330 hibapontot gyűjtött be a karrierje során – és persze azt a 714 hazafutást is, ami miatt sportlegenda lett. Disney-t 302-szer utasították vissza, mire a Disneylandre finanszírozást szerzett. Az első stúdiója csődbe ment. Kiplinget visszautasította a kiadója a Dzsungel Könyve kéziratával – a kiadó szerint Kipling nem beszélt helyesen angolul.

Tudod, mi a közös bennük? Mindannyian nagyon sokszor próbálkoztak. Tanultak, változtattak, kitartottak. És képesek voltak magukat összeszedni, újra és újra. Ez a legkeményebb. De ezek az emberek elég korán estek pofára ahhoz, hogy legyen erejük és idejük talpra állni. Talán Churchillt kivéve, aki szimplán őrült volt.

Nem, ők nem buktak sokszor. Ők sok lépésnyit haladtak egy nagyon nehéz tanulási folyamatban. Ha bármelyiküket a siker motiválta volna, akkor az első néhány bukás után feladja, hiszen egyértelműen nem éri el azt, amire vágyik. Csakhogy ezek az emberek meg voltak győződve arról, hogy meg tudnak valósítani valamit akkor is, ha kemény meló. Belső cél vezérelte őket, és ezért hajlandóak voltak megfizetni az árat.

Kérdezd meg saját magadat: mi mindent tettél vagy nem tettél mostanában a kudarctól való félelem vagy a siker iránti vágy által vezéreltetve? Mondunk példákat, hogy könnyebben felismerd:

  • Nem kérdezel meg senkit az ötletedről. Mi van, ha nem tetszik nekik?
  • Csak olyat veszel komolyan, akinek tetszik, amit mondasz. A többiek biztos gonoszak, irigyek, barmok.
  • Bár már nem szereted, amit csinálsz, mégsem szállsz ki belőle. Akkor be kellene vallanod, hogy kudarcot vallottál.
  • Minden belső határidőt túllépsz egy adott feladattal, mégis azt ismételgeted, hogy persze, mindjárt.
  • Minél hamarabb szeretnél befektetőt. NYERTEM! kiáltod, ha megvan a pénz. Pedig a nagy bukás lehetősége itt kezdődik…

Egy startup számára a kudarc a mindennapi élet része.

Az USA Munkaügyi Hivatalának adatai szerint a 2006-ban alapított cégek több mint fele bukott. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a kockázati tőkét bevont cégeknél csak mintegy 40% bukik, de 75% körül van azok aránya, amik nem teljesítik a kitűzött hozamelvárást.*

Tudtad, hogy az ős-Vatera-cég csődbe ment fél év alatt? Összekaparták, felálltak, most pedig ők a magyar piac legnagyobbja az iparágban.

A sikerkényszer és a kudarctól való félelem folyamatos és felesleges stressz. Tudom, a kudarc félelmetes. Annyira félelmetes, hogy a kudarctól való félelemnek külön neve van: kakorrhaphiophobia. Hát nem hangzik baromi hülyén?!

Nevezzük át a kudarcot. Hívjuk tapasztalatnak – az izgalmas, előremutató, és a növekedés felé vezet. Vagy hívjuk buktának. Az finom.

Mindegy, minek hívod, barátkozz meg vele. Egy buktától csak nem lehet félni. Edd meg, emészd meg. Megéri.

bukta6

* Cikkünkhöz az Entrepreneur.com cikkéből vettünk át adatokat.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
A jövő, ami tegnap kezdődött

Tudod, egy évtizeden belül embert a Holdra? Letudva. Számítógép a háztartásokba? Letudva. Életmódváltás? Lássuk, mi jön...

Ha tudták volna, nem eszik meg…

Néha hallunk olyan innovációkról és startupokról, ahol nagyszerű a csapat, nagyszerűek az üzleti lehetőségek, de nem vagyunk benne biztosak, hogy...

BRÉKING: Elvis él!

Na jó, ebben nem vagyunk biztosak, de visszanyertük a hitünket abban a tekintetben, hogy van-e Magyarországon működő crowdfunding. VAN. És...

Close