Aquincum Inkubátor

Név

Aquincum Inkubátor

Interjúalany

Mosonyi Balázs, Programigazgató

Típus

Inkubátor

Befektetési cél

<120m HUF

Portfolió cégek például

N/A

Honlap

http://aquincumincubator.hu/

Mennyi projektet szeretnétek támogatni 2016-tól kezdődően és milyen összeggel? Ez a Gazella program(ok) ütemezésétől függ. Amennyiben az 1-es program kihelyezési határideje kitolódik vagy meghirdetésre kerül a Gazella 2-es program, akkor 2016-ban is a korábbihoz hasonló feltételekkel tudjuk kínálni a szolgáltatásainkat. A Gazella 1-es program forrása még nincs lekötve, nálunk 5-6 projektnek szánt hely és az ezekre jutó forrás még rendelkezésre áll, folyamatosan keressük az alkalmas startupokat. A jellemző befektetési méret 40-80 millió forint között alakult eddig, de a projekt érettségétől függően akár 120m forint is lehet a felső határ.

A Gazella 1-el szemben a jogos kritikák leginkább a csúszásokra és a rugalmasság hiányára vonatkoznak. Tény, hogy a pályázati rendszer nem minden esetben illeszkedik a startupok igényeihez, de a program mostanra kezdi kiheverni a gyerekbetegségeit egyre jobban működik. Ezen felbuzdulva, abban bízunk, hogy a program 2016-ban is folytatódik, ez ügyben konkrét kéréssel is fordultunk a programért felelős Hivatalhoz.

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy inkubátorként azonban nem csak pénzről van szó, hanem legalább ennyire tanácsadásról, mentorálásról, üzletfejlesztésről és kapcsolati hálóról is, az inkubátor tényleges hozzáadott értéke végül ezek kombinációjából alakul ki.

Hogyan és kinek érdemes jelentkezni hozzátok? A skála elég széles, korai fázisú projekteket keresünk, ahol legalább egy jól végiggondolt ötlet már rendelkezésre áll egészen odáig, hogy az alapítók a termék piacra vitelében gondolkoznak. Az ötlet mellett nem árt, ha azért van még valami a tarsolyban, pl. az alapítók korábbi vállalkozói tapasztalata, referenciái, már meglévő piaci visszaigazolás vagy éppenséggel olyan termék-, vagy technológiai előny ami validálható.

Két területre specializálódunk; az egyik a biotechnológia és élettudományokkal kapcsolatos ötletek. Ez nehéz terület, nem sokan csinálják, de a tulajdonosok ebben az iparágban már csináltak sikeres projekteket és exiteket. A másik terület természetesen az ICT, mi ebben főként az újszerű webes és mobil megoldások felé orientálódunk, bár van éppenséggel specifikus hardware fejlesztéssel foglalkozó előkészített befektetésünk is. Természetesen nem zárunk ki más területről jövő projekteket sem.

A legjobb tapasztalataink azokkal a projektekkel vannak, ahol a tagok már valamilyen módon megtapasztalták a vállalkozói életet. Nagyon fontos a megfelelő fejlesztő, sales vagy marketing tudás is a csapatban, de amit a legnehezebb pótolni és kialakítani, az a vállalkozói véna. Ezért ideális esetben olyanokat keresünk, akiknek már van ilyen tapasztalatuk, még akkor is, ha a projekt maga nem lett sikeres.

Alapvetően mi (is) csapatokban gondolkodunk, de nem kizárt egy one-man show sem. Az persze nagyon érdekes, hogy hogyan lett „egyemberes a projekt”: elvesztek a tagok útközben, vagy pedig tényleg egyedül alkotta meg az ötletet vagy prototípust a jelentkező. Egyedül vagy sem, a későbbiekre nézve nagyon fontos, hogy tudjon csapatban dolgozni, ez alapvető készség ebben a szcénában.

Elbírálás hossza Az elbírálás hossza két szereplőn múlik. Az első lépés rajtunk átjutni, ez a könnyebb, az első találkozástól 1-2 hónap alatt megtörténhet. A második lépésben - már a mi segítségünkkel - át kell vágniuk magukat a csapatoknak a pályázati folyamaton is. Ez az utóbbi időben már egyre gyorsabban megy, de így is messze vagyunk a hivatal által vállalt 30 napos határidőn, eddig jellemzően 3-4 hónapot vett igénybe. Ennek felgyorsítására kaptunk már ígéretet.
Milyen kérdéseket gondoljon végig az a startup, aki hozzátok jelentkezik? Mi a USP-tek? Mitől különbözik a terméketek attól a több tucattól, ami a már piacon van?

Mi az a szokásostól eltérő belső képessége a csapatnak, ami sikeressé teszi majd a projektet?

Mit vagytok hajlandóak konkrétan belerakni a projektbe, feláldozni érte? Mennyire hisztek benne és vagytok hajlandóak elkötelezni magatokat mellette?

Mit vártok tőlünk, mint inkubátortól egészen pontosan? Az inkubátor ugyanis nem csak a pénzről szól.

Referencia a portfolióból Körülbelül egy hónap múlva tudnék 4-5 projektet mondani. Jelen pillanatban azonban még nincs minden részlet leegyeztetve, és a hivatal által minden papír aláírva, ezért korai lenne még elmondani, hogy kik ők.

Legutóbbi frissítés: 2015 november