Baconsült

Név  Baconsült 
Interjúalany  Balogh Péter, CEO 
Típus  Üzleti angyal 
Befektetési cél  10-50m HUF 
Portfolió cégek például  Opp.io, Kifly, BookRKids 
Honlap  http://www.baconsult.hu/ 

 

A Baconsult 2016. februárban kapacitáshiány miatt időlegesen arra kéri blogposztjában az őket kereső startupokat, hogy forduljanak a Power Angels pénzét is kezelő OXO Labs-hoz vagy más befektetőkhöz.

Mennyi projektet szeretnétek támogatni 2016-tól kezdődően és milyen összeggel? Két fronton is be szeretnék fektetni a jövőben. Egyrészt saját tőkéből projektenként 10-30 millió forintot, valamint épp alakulóban van egy angyalkör is, ahol 10-50 millió forint lesz majd a befektetési range.

Angyalként az időtáv, ameddig együtt tudunk működni hosszabb, mint az intézményi befektetőknél, általában rugalmasabban és gyorsabban működünk. Egyrészt munkát adunk bele a cégbe termék/üzleti/szervezetfejlesztési tanácsadás képében és abban, hogy folyamatosan segítjük az alapító csapat fejlődését. Nemrég például elvittem egy csapatot egy top management konferenciára.

Mivel saját tőkét fektetünk be, ezért az üzleti modell is egyszerűbb. Részesedést kérünk és cserébe smart money-t kapnak a csapatok, azaz a fent említett összegek mellett tanácsadást is. Ez azért fontos nekünk, mert csak akkor van üzleti sikerünk, ha a cég exitál.

Hogyan és kinek érdemes jelentkezni hozzátok? A célpiacunk technológia, szoftver, ezen belül minden jöhet. Ami a csapat fejlettségét illeti; olyan projekteket keresünk, ahol már van egy piaci validációval rendelkező prototípus (minimum) és egy ezt vivő, működő csapat.

Az jó, ha a folyamat elején már vannak írott anyagok, gondolok itt a one-pagerre és egy üzleti tervre, de ezekhez kevésbé ragaszkodunk. Az a fontos, hogy el tudják mondani a sztorit, és hogy mennyire van meg a kémia. Hinnünk kell a témában, és abban, hogy tudunk segíteni.

Maga a folyamat úgy néz ki, hogy az első 2-3 alkalommal csak beszélgetünk (az általában 4-10 fős csapatokkal) megnézzük, mennyire tudunk segíteni, és azt is figyeljük, hogyan építik be a tanácsainkat, mennyire tudják megfogadni. Ha minden jól megy, eddigre kialakul egy jobb együttműködés, és ez után tudunk arról beszélni, hogy hosszabb távon milyen feltételekkel tudunk továbbmenni, hogyan formalizáljuk a dolgot.

Ha mindkét fél úgy látja, hogy van értelme együtt folytatni és hiszünk a projektben, akkor megállapodunk. Azt azért érdemes tudni, hogy ez 10-15 csapatból 1-nél szokott összejönni.

Elbírálás hossza Ez változó, ha pár találkozó után működnek a fentiek, akkor megyünk tovább. Akinek sürgősen kell olcsó pénz, annak nem biztos, hogy mi vagyunk a legjobb választás, de ha rugalmas, exit-ig tartó együttműködést keresnek, akkor igen.
Milyen kérdéseket gondoljon végig az a startup, aki hozzátok jelentkezik? Ha megvan az ötlet, akkor miért most jött el az ideje, hogy megvalósítsátok? Valószínűleg már többen is megpróbálták.

Miért ti vagytok a legjobbak a megvalósítására? Mi az előnyötök, hogy tudjátok úgy megoldani a problémát, ahogy mások nem?

Referencia a portfolióból Még egy-két együttműködés épp most formalizálódik, ezért a meglévők közül említeném az Opp.io-t, a Kifly-t és a BookRKids-et.

Legutóbbi frissítés: 2016 február