DBH Seedstar

Név

DBH SeedStar

Interjúalany

Varga-Tarr Sándor,
Business Unit Director

Típus

Inkubátor, akcelerátor

Befektetési cél

<30e EUR

Portfolió cégek például

Hand-in-Scan, Flying Objects

Honlap

www.dbh-seedstar.com

Mennyi projektet szeretnétek támogatni 2016-tól kezdődően és milyen összeggel? A SeedStar a DBH Group nemzetközi cégcsoport inkubátor-akcelerátor üzletága, aminek célja, hogy a régiós piacon történő inkubációs program után a holland akcelerációs program segítségével eljuttassa a startupokat a nemzetközi piacra. Hollandiában az eindhoveni Brainport régióban végezzük a termékek nyugat-európai validációját Ujfalusi Adrienn Business Unit Director társam vezetésével. Tapasztalataink alapján ezt követően érdemes kilépni a népszerű amerikai piacra.

Az inkubációs és akcelerációs programon belül alapvetően személyre szabott tanácsadást, mentorálást adunk évente kb. 10 projekt számára. Ugyan a SeedStar-nak nem célja elsődlegesen a tőkekihelyezés, de 2016-ban bizonyos választott projektek esetében magvető tőkével (projektenként maximum 30e EUR) is tervezünk hozzájárulni a nemzetközi piacra való bevezetéshez. A szolgáltatás keretében nemzetközi mentorokat, kapcsolatrendszert biztosítunk. Segítünk továbbá a pénzügyi elemzésben, dokumentációban, marketingben, mindezt cégcsoporton belül tesszük meglévő kulcsszakértőink bevonásával.

Hogyan és kinek érdemes jelentkezni hozzátok? Validált MVP-vel rendelkező projekteket keresünk, de az nem baj, ha még nincs bejegyzett cég. Egy ötletgazdára nem szoktunk építeni, fontos, hogy legyen egy pár fős csapat, akik megbeszélt feltételrendszer mellett dolgoznak közösen. Ha a csapat hiányos, vagy változtatni kell az összetételén, akkor ebben szívesen segítünk. Amit ezen felül nézünk a csapatoknál az az, hogy a szakterületén belül mindenki kompetens legyen. Az elkötelezettség a projekt iránt minimum elvárás, csakúgy, mint az, hogy legyenek nyitottak az új irányokra, ötletekre, a mentorok visszajelzéseire, mert ez mind értük van.

A leghatékonyabban B2B projekteknek tudunk segíteni, ezen belül is jó, ha hardware-rel foglalkoznak, mert az szabadalmaztatható. Ezen felül foglalkozunk még medical technology-val, life science-szel, ICT-vel és design projektekkel.

Fontos, hogy a csapat gondolja végig, mire szeretné használni a segítséget, és ezt minél átgondoltabb dokumentációval támassza alá. Azaz a one-pageren felül jó, ha van már üzleti modell (még ha ez természetesen alakulni is fog az együttműködés során), cash-flow terv, marketing stratégia. Az sem baj, ha ezek még nem teljesen kidolgozottak, de jelzi, hogy mennyire felkészült a csapat.

Elbírálás hossza A klasszikus mentorálásról 1-3 hónap alatt döntésre jutunk, akiknél viszont érdekesnek találjuk a befektetői konstrukciót, azoknál a folyósításig tartó idő a csapat felkészültségének függvényében 3-6 hónap lehet.
Milyen kérdéseket gondoljon végig az a startup, aki hozzátok jelentkezik? Mik a piaci, iparági kilátások, mik várhatók a jövőben?

Milyen lépésekben tudtok kivitelezni egy termékfejlesztést?

Mi az értékesítés realitása? Ezt mekkora csapattal látjátok megvalósíthatónak?

Milyen költségek merülhetnek föl a gyártáson kívül? Mi az árképzési stratégia?

Mire és hogyan használnák föl a bevonandó tőkét?

Referencia a portfolióból Cégcsoporton belül több sikeres ügyfelünk is van, ilyen például a Hand-in-Scan, vagy a Flying Objects Design Studio. A SeedStar programban résztvevő csapatokról pedig pár héten belül tudok majd beszámolni.

Legutóbbi frissítés: 2015 december