Euroventures

Név

Euroventures

Interjúalany

Tánczos Péter, igazgatósági -és befektetési bizottsági elnök

Típus

Kockázati tőkealap

Befektetési cél

1-4,5m EUR (változni fog)

Portfolió cégek például

Tresorit, IND, Fürgefutár.hu

Honlap

http://www.euroventures.hu/

Mennyi projektet szeretnétek támogatni 2016-tól kezdődően és milyen összeggel? Azon dolgozunk most, hogy jövőre el tudjuk indítani az Euroventures V alapot, ami privát finanszírozással fog működni és hasonló lesz a befektetési politikája, mint a III-as alapnak. Még nehéz megmondani, hogy összesen hány új befektetést fogunk végrehajtani, de a tervek között 10-12 szerepel, egyenként 2 és 10 millió euró közötti értékben.
Hogyan és kinek érdemes jelentkezni hozzátok? Elsősorban kiváló, tapasztalt menedzsment teameket keresünk, akiknek már van sikere korábbi vállalkozásokban, projektek végig vitelében. Olyan, gyorsan növekvő és akár korai szakaszban lévő vállalkozásokat keresünk, amik technológiai fókusszal működnek.

Az első és minimum lépés egy átgondolt üzleti terv készítése, ezen keresztül próbáljuk első körben megismerni a menedzsmentet és a vállalkozást. A kiválasztás további részében azt nézzük, hogy mennyi tapasztalata van a csapatnak, mennyire diverz, mennyire tud delegálni.

Sikeres, ambiciózus, kiváló referenciákkal rendelkező és őszinte embereket keresünk, akik a sikeres növekedést pénzre is szeretnék váltani.

Még a jelentkezés előtt javasoljuk, hogy ne csak a befektetési kategóriákat, és a politikát nézzék meg, hanem a track recordunkat is, a korábbi csapatokat, akik együtt dolgoztak velünk.

Elbírálás hossza A legrövidebb idő -ez nagyon ritka- a három hónap, de a tapasztalati szám hat, és nem szokatlan a kilenc hónapos elbírálás sem a kapcsolatfelvételtől kezdve.
Milyen kérdéseket gondoljon végig az a startup, aki hozzátok jelentkezik? Készen álltok a transzparens működésre?

Van jól meghatározó piaci igény arra, amin dolgoztok? Ez a piac elég nagy és vonzó?

Van jól átgondolt, lukratív üzleti modelletek?

Mit tudtok kínálni egy befektetőnek, és ugyanakkor pontosan mire számítotok és miért?

Referencia a portfolióból Több tucat olyan céget is tudok említeni, ami exit-ig jutott a segítségünkkel, vagy tőzsdére ment. Ilyenek például a Michael Simon vezette Uproar, vagy a Fathom Technology (Fejes Balázs), amely az Epam mergert követően a NYSE-re került bevezetésre. De jó példa még a Vinnai Balázs és Pecsenye Roland által alapított IND Group, amit pedig a Misys vásárolt fel, a legfrissebb pedig a néhány éve indult SequenceIQ, amelyet idén vásárolt fel a Hortonworks.