Oxo Labs

Név

Oxo Labs

Interjúalany

Makai Bence, Befektetési Igazgató

Típus

Akcelerátor

Befektetési cél

<50m HUF

Portfolió cégek például

Kitchenbox, Ring Clock, Picturesqe

Honlap

http://www.oxolabs.eu/
Mennyi projektet szeretnétek támogatni 2016-tól kezdődően és milyen összeggel? Idén várhatóan mintegy 20 befektetést tervezünk lezárni a kifejezetten korai fázisú projektek kategóriájában, ezen belül egy projektre minimum 10, maximum 50 millió forintot szánunk, mindezt a mögöttünk álló intézményes és angyaltőkéből. Emellett egy nagyobb, kb. 50 millió eurós alapot is tervezünk elindítani nagyjából a második félévre. Az OXO csoport által előkészített korai fázisú projektek befektetője jellemzően egy hazai üzleti angyalokból álló kör, a Power Angels, akinek ügyeit és portfólióját a csoportunk kezeli. De emellett is fenntartunk egy folyamatosan bővülő, jelenleg mintegy 150 hazai és külföldi tagot számláló befektetői hálózatot angyal és intézményi befektetőkből, mely körben sikerrel tudunk további tőkebevonásokat, társbefektetési struktúrákat végrehajtani.

Azon korai fázisban lévő projekteknek, akik valamilyen aspektusban még az angyal befektetéshez is éretlenek (validálható termék hiánya, stratégia, megvalósítás vagy csapatbeli hiányosságok) egy akcelerációs programot működtetünk, maximum 10 ezer eurós költségfinanszírozási kerettel, aminek célja akár operatív segítséggel is eljuttatni őket a piacra lépéshez vagy az első körös befektetéshez. Ezt részben mi magunk is, illetve a velünk dolgozó angyal befektetői kör is biztosíthatja, de érkezhetnek befektetők az OXO Stock néven működtetett online platformunkon keresztül elérhető befektetői hálózatból is.

CEE Lift Off néven működő csoportcégünk egyebek mellett rendszeres régiós startup versenyt bonyolít, egy-egy projekt számára online kampányokat, crowdfunding projekteket vagy hamarosan várhatóan a hazai piacon is beinduló equity crowd funding kampányokat szervez.

Hogyan és kinek érdemes jelentkezni hozzátok? Olyan csapatok jelentkezését várjuk, akik teljesen elkötelezettek, mindenképp meg akarják valósítani az elképzelésüket, ez az álmuk és nem csak tesztelgetni akarnak. Fontos, hogy már legyen prototípus, és láthatóan nagy, globális piaci potenciállal rendelkezzen a termék/szolgáltatás. A cél, hogy minél hamarabb megtörténjen a piacra lépés, innen érkezzenek a visszajelzések.

Meglévő menedzsment teameket keresünk, és velük kapcsolatban is azt próbáljuk megítélni, hogy mennyire képesek a piacra vitelt megvalósítani.

A könnyebb skálázhatóság miatt elsősorban természetesen technológiai projekteket keresünk, de egyébként nincs iparági fókuszunk, minden termék szóba jöhet a fenti kritériumok mellett.

Mi is smart money-t adunk, ez azt jelenti esetünkben, hogy a csapatok mentor(oka)t kaphatnak az Oxo csoport mögött álló mentorok, üzleti angyalok köréből, valamint az ő kapcsolati hálójuk is elérhetővé válik.

Elbírálás hossza Az akcelerációs program esetében az első kapcsolatfelvételtől, sikeres elbírálás esetén a folyósításig általában egy hónap szokott eltelni. Ugyanez a nagyobb befektetések esetén 2-3 hónap.
Milyen kérdéseket gondoljon végig az a startup, aki hozzátok jelentkezik? Elég jól fókuszált a terméketek/szolgáltatásotok?

Pontosan mit vártok tőlünk? Smart money lévén nem elég elvárás csak a pénz. Milyen területről szeretnétek tudást, mentort, kapcsolatokat?

Legyen egy jó pitch-etek, ami alapján gyorsan, rövid idő alatt meg lehet érteni, hogy mi a tervetek.

Legutóbbi frissítés: 2016 február