Bohócdoktort a vállalkozóknak…?

Eric Cantor (Rep. R-VA):: Obstructionist Republican Clown

Mesélünk nektek egy napi problémánkról. Szakmairól, etikairól. Hátha sikerül úgy mondani, hogy az érintettek meghallják. Saját érdekü(n)kben.

Jön az egyszeri vállalkozó/ötletgazda, és két dolgot vár el (10-ből 7-szer): szeressük a projektjét és csináljuk azt, amit ő mond. Dolgozzunk úgy, mint egy nagyon lojális alkalmazott. Legyünk lelkesek. Ne hozzunk senkit kínos helyzetbe. Ne ellenkezzünk. Csak vidáman, srácok. Csakhogy mi – stratégiai szakemberek, coach-ok, interim menedzserek, az egyszerűség kedvéért egyben: tanácsadók – nem így működünk.

Kint is vagyok, bent is vagyok, jaj de nagyon… öööö, miben is vagyok? Tanácsadóként: bajban.

Megmondóember vagy kérdezőember

Az ötletgazda/vállalkozó dolgozik a projekten. Elakad, vagy beleszalad egy olyan kérdésbe, amire nem tudja egyedül a választ. Elballag a tanácsadóhoz, eddig nincs hiba. A hiba ott van, hogy kétféle tanácsadó létezik: a megmondóember és a kérdezőember.

A megmondóember mond egy olyan dolgot, ami tetszik az egyszeri projektgazdának, ennek megfelelően köszöni szépen, fizet, távozik. Aztán az a mondás vagy működik, vagy nem. Merthogy a megmondóember az esetek többségében nem kérdez vissza. Nem kételkedik a feladatban. Azaz nem ás mélyebbre a felszínnél. Mivel számos ügyfél vizsgahelyzetnek tekinti a tanácsadói beszélgetést (mindenre van válasza, a nem tudom nem létezhet…), a megmondóember nem okoz konfliktust. Nem kérdezi meg, mit jelent a sok, kevés, biztosan. Nem kérdezi meg, mire alapoz a vállalkozó bizonyos hiedelmeket. Nem kérdezi meg, miért fontos egy adott kérdés. Magabiztosan állít valamit. Persze, van olyan, hogy kiszervezel munkát. De ha ebből te nem tanulsz semmit, akkor az agyadat szervezted ki. Sok értelme nincs.

– Doktor úr, ugye sokáig élek még?
– Uram, nyugodjon meg, Önnek még sok ideje van hátra. Talán 10…
– Év? Hónap?
– 9…8…7…

A kérdezőember kérdez. Elkezdi boncolgatni, valójában mire van szükség. Pontosít. Megpróbálja úgy felépíteni a tanácsadói folyamatot, hogy abból a vállalkozó a legtöbbet profitáljon, azaz tanuljon belőle. Hogy legközelebb már ezt a problémát egyedül is meg tudja oldani. A kérdezőember-típusú tanácsadó a vállalkozót formálja (a gondolkodását, tudását, szemléletét) – és nem a projektet! A vállalkozás érdekében.

Érdemes kérdező tanácsadót keresni

Az állatorvos rosszul érzi magát, elmegy egy belgyógyászhoz.
– Mondja, kolléga – kérdezi a belgyógyász -, mi a panasza?
– Jah, úgy könnyű!…

  • Konkért kérdések, visszajelzések, támogatás: erre van szükség leggyakrabban, de ez fogalmazódik meg elvárásként legkevesebbszer. Ezek azok a helyzetek, ahol vállalkozóként fel kell vállalni, ha valaki nem mindentudó. A tanácsadó azon fog dolgozni, hogy használható tudást adjon. Azaz megtanít arra, hogyan tudod legközelebb megoldani a helyzetet. Hálót ad, nem halat.
  • Pénz: a tanácsadó segíthet a pénztalálásban, de van egy adott pont, amikor már a vállalkozónak (neked!) kell tárgyalnia. Ne hidd el egy tanácsadónak sem, hogy ő szerzi neked a befektetést. Olyan befektetőre ugyanis nem lehet szükséged, aki nélküled is megelégszik a projekttel. Te kellesz bele, a tanácsadó pedig jól jön a későbbiekben is, de nem tárgyalhat és dönthet a nevedben. Sőt: ha jó a tanácsadód, azt is megmondja, ha nem befektetőre van szükséged.
  • Kapcsolati háló: lásd, mint fent. A tanácsadó lerövidíti az utat, és ezzel nagyon sok kanyart megtakarít neked, de helyetted nem bűvölheti el az új kapcsolatokat. Ez neked azért jó, mert egy olyan kapcsolattal, aki fél év múlva azzal fogad, hogy “emlékszem, te vagy a JancsiPista haverja…”, sokat nem tudsz kezdeni. A kérdezőember bemutat titeket egymásnak, segít megtalálni a közös pontokat, és kilép a sztoriból. Neked teremt értéket, nem önmagának.
  • Tudás: a tudás lehet általános tudás, amit elvben könyvekből is ki lehetne olvasni, de a tanácsadót megkérdezni gyorsabb, és lehet specializált, lokális, projektre adaptált tudás, amit csak a tapasztalt tanácsadó tud megadni. Ehhez kérdeznie kell, tapogatóznia kell, és néha azt kell mondania: nem tudom, de x napon belül kiderítem. Az, hogy a tudást elfogadod-e, elhiszed-e vagy nem, elsősorban a bizalmon múlik. Olyan tanácsadót válassz, akiben megbízol. Ez rajtad múlik.

Van egy fal (amolyan virtuális membrán) a tanácsadó (külső szemlélő) és a projekt+projektgazda (belső cselekvő) között, melyet nem szabad átlépni. Nem lehet ugyanaz az ember bent is és kint is, vagy csak nagyon speciális helyzetekben, rövid ideig. A projektnek kifejezetten jó, ha a tanácsadó a produktív távolságtartás állapotában van: csak így lehet tárgyilagos, őszinte és akár arcbamondósan kemény azokban a részletekben, ahol a projektnek erre szüksége van. A projektnek. Nem a projektgazdának. Mert a projektgazdának persze nem tetszik, hogy át kell értékelnie a döntéseit, szembe kell néznie a saját korlátaival – ez fáj, érzelmileg megvisel. De hát ő maga kérte fel erre a tanácsadót, amikor azt mondta, hogy a projekt érdekeit kell nézni. Nem bohócdoktorokra van szükség, akik megnevettetnek, jó érzéssel töltenek el. Hanem sebészre, késsel, kötszerrel.

A Funders&Founders képén jól látszik, milyen félelmeket kell legyűrnie a kezdő vállalkozónak:*

* Angolul kevésbé tudók kedvéért: a bukástól való félelem, a másokkal való versenyzés kényszere, a sikertől való félelem, a bizonytalanság félelme és az önmagunktól (önmagunkkal való szembenézéstől) való félelem mezőin keresztül jut el az ember a sikerig.

Népbetegség

A vállalkozók jelentős része szorong attól, hogy vállalkozóként nem jól teljesít. Ezért

(1) támogatást, pozitív visszajelzést vár, és ez van a befektetőkeresési tevékenységek nagy része mögött,

(2) eleve elkerüli azokat a helyzeteket, ahol a vezetői vélt vagy valós hibái kiderülhetnek, felszínre kerülhetnek, ahol szembesülnie kell velük,

(3) már előre fél tanácsadó bevonásától és halogatja, ameddig csak lehet (vö. fogorvoshoz menés). Akkor megy csak el, amikor már menthetetlen a helyzet.

Most komolyan… tanácsadók helyett bohócdoktorokra van szüksége a vállalkozóknak? Egy olyan projektben, ami már meghalt (de még mozog, mint egy zombi), és/vagy ahol tudjuk, hogy a vállalkozó úgysem fogadja meg a kemény visszajelzéseket, mást nem tehetnénk, mint hogy helyeslünk, jókedvre derítjük és bátorítjuk. Ha hiszünk a nevetés és pozitív gondolkodás erejében. Ha hiszünk a csodákban.*

* Vagy csak mert volt gyerekszobánk.

 De ezért lehet, hogy nem érdemes eljönni hozzánk. Gyere bátorságért és dolgozz a csapatunkban buisness coach-csal, aki felkészít a kihívásokra. Gyere válaszokért, és dolgozz a csapatunkban stratégiai tanácsadóval, aki segít megtalálni az utat.

Utóirat

Néhány napja volt egy csodálatos élményünk. Egyórás tanácsadásra érkezett egy fiatalember. Ehhez körülbelül 3 és fél órát kellett utaznia egy irányba. Azért jött, mert szeretett volna őszinte visszajelzést kapni, és attól félt, hogy ismerősei, munkatársai és földijei szeretik őt és a projektjét annyira, hogy túl finoman fogalmaznak. Mi nem tettük. Megmondtuk neki kereken, hogy egész pöpec kis projektje van. Mert az.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Ökölszabályok, hogy tényleg eltaláld azt az embert, akire célzol

Csapat kell. Jó emberek. A legjobbak. Van néhány ökölszabály, amit minden kocsmai verekedésnél és minden korai fázisú vállalkozásnál érdemes figyelembe...

Első Kézből – Óvakodj az amatőröktől. Kreanod-sztori 2. rész

Ha emlékeztek, legutóbb ott hagytuk abba, hogy Gergely nagy lendülettel  nekiugrott a Vállalkozás nevű kalandnak, és létrehozta a KreaNodot. Rá...

Drogok, cipők, és a pénz, aminek néha nincs jó szaga

Naponta kerülnek elénk olyan üzleti ötletek, amik lufi sebességével fújhatók fel, pillanatok alatt válhatnak nyereségessé, majd 3-6 hónappal később már...

Close