Egy darab pénz

chococoinsMit mond a kis tízfilléres a mamájának? “Anyu, ha nagy leszek, bankkártya akarok lenni!”

Vállalkozóként azt mondod meg embereknek, hogy mire használják a pénzüket. Meggyőzőnek kell lenned. De tudod, hogy valójában miről beszélsz nekik? Ismerned kell őket, ismerned kell a pénzt és ismerned kell kettőjük kapcsolatát. Nézzünk rá közelebbről. Az árazás egy meglepő szempontja következik.

Nem ismerlek téged. Nem tudom, mennyi pénzt költesz magadra, kajára, rezsire. Mekkora a legkisebb összeg, amit egyszerre kiadsz? Mekkora a legnagyobb, amiről egyszerre valaha döntöttél? Ha azt mondod: “sok pénz”, valójában mennyire gondolsz? Mit jelent neked, hogy “olcsó”? Mi jut eszedbe arról, hogy “ingyenes”? Kártyáztál már pénzben? Milyen érzés volt? Milyen gyakran fizetsz bankkártyával vagy online? Mennyit fontolgatod előtte? Ha elmesélnéd, sokkal jobban ismernélek.

Most nézzük meg a vásárlóidat. Mit jelent nekik egy darab pénz? A példák elnagyoltak lesznek – sarkítunk, hogy jól lásd a logikát. Majd te finomítasz, amikor a saját piacoddal ismerkedsz. Mert az árazás ennél persze jóval szofisztikáltabb tudomány.

bartsimpson_money

Mondjuk te vagy a BigCartoonHeroes gyerekmagazin gazdája. Kiskamaszoknak célzod a terméket, szülők és zsebpénzüket erre kuporgató gyerekek a vásárlóid. Ötszázötven forintot kérsz. Számít nekik, ha öt forinttal drágábban adod? Nem. Tízzel? Talán. Százzal? Tutira igen. És ha ezerre kerekítesz? Nem biztos, hogy a srácnak egy hónapban eléri a zsebpénze ezt az összeget. Ezért már anyuval kell alkudnia. Pedig ez is csak egy darab pénz.

18-money-girlLegyen most egy pulcsi. Fiatal nőknek való. Egyetemista, pályakezdő, beosztott egy multinál. Mondjuk egy ötezrest még szemrebbenés nélkül kivesz a tárcájából. Számít neki, ha százzal többért adod? Nem. Ötszázzal? Egyetlen darab pénz. Igen, ez már számíthat. Ezerrel? Figyelj, mert ezzel lassan piacot váltasz. Kétezerrel? Helló, egyetemisták, felejtsetek el.

.

.

Most adj el egyórás, saját otthonába vitt személyi edzést elfoglalt felsővezetőknek. Kétezer? Ugyan, annyit a salátáért fizetett ebédkor. Ha te egy saláta szintű valamit kínálsz neki, meg se hallgat. Ötezer? Á, biztos vacak, különben miért lenne ilyen olcsó. Tízezer? Persze, tökéletes. Húszezer? Tessék, itt van. Egy darab pénz a pénztárcájából. És ha ezerrel többért adod? Na ne hülyéskedj. Hogy két darab pénzt kelljen elővennie?!

Itt egy egyszerű példa arra, hogy miért érdemes még mindig darabra számolnod:

117 bathroom(A gondnokság legújabb ötlete annak érdekében, hogy a templom költségvetését növelje. WC használata: 75 cent)

Vissza a mi kedves kis tízfilléresünkhöz és az ő karrierterveihez. Tudod, miért hajlamosak az emberek túlköltekezni, ha bankkártyával fizetnek? Mert az is csak egyetlen darab, amit elő kell venni a pénztárcájukból. Csak egy darab.

Neked mennyi egy darab pénz? Mennyi a kevés és mennyi a sok? Értsd meg a piacodat. Így is.

 

 

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Tanácsadók rendszertana

Időnk egy jelentős részében tanácsadóként dolgozunk. Kérdéseket tesztek fel nekünk, és mi tapasztalatainknak és módszereinknek megfelelő válaszokat adunk. Egyszerűen hangzik....

Mennyit ér az ötlet?

"Miért nem fektetnek be ezek a ... (vérmérséklettől függő jelzők) befektetők a csodálatos ötleteinkbe?! Már megkérdeztünk vagy tízet, és mindnek nagyon...

Miért legyél normális a befektetőnél?

Egy sima CV helyett már videót küldötök álláshirdetésre. Szöveges befektetői összefoglaló helyett dizájnolt, csodaszép pitch deckeket szórtok szét.   Az...

Close