Első Kézből – Élőben az inkubátorból

Egyre másra nyílnak üzleti inkubátorok, accelerátorok, mentoring programok (mi is benne vagyunk több ilyenben), de nagyon-nagyon kevés az alkalom arra, hogy te megkérdezhesd a benne lévőket: miért jó ez, miben más egyik vagy másik, érdemes-e csatlakozni.

Most nyílt egy ilyen alkalom – két “visszaeső inkubátorista” startup mesél röviden.

Az alábbi szövegek előtörténete az, hogy megjelentettünk egy nagyszerű hírt a Facebookon: a Children of the Elements magyar csapata a Startup Chile után bejutott a brazil SEED programba is. Sokan gratuláltak nekik, de aztán valaki feltette azt az – amúgy tökéletesen jogos – kérdést, hogy

“miért kell egy projektet többször inkubálni? Egy jó projektnél a normál folyamat az, hogy inkubáció, első kör (befektetés. A szerk.) és így tovább”

Röpke vita indult, végül két igazán autentikus hang is megszólalt: két olyan projekt gazdája, akik több inkubátornak látszó programban vesznek részt sorozatban. Langmár Péter, a Brickflow egyik alapítója, és Simonyi Kristóf, a Children of the Elements egyik alapítója pedig így válaszolt:

Peter Langmar

A Brickflow nevében szeretném kicsit más megvilágításba helyezni a dolgot, elmondani néhány információt és helyretenni a fogalmakat.. Három partnerünk lett az elmúlt 14 hónapban. A Startup Wise Guys egy hagyományos, 3 hónapos, kis befektetéssel járó accelerator. Egyfajta iskola, ahol nagyon intenzíven tanulnak a csapatok a mentoroktól, összeszoknak és rendbeteszik magukat, valamint kapcsolatokat építenek. A Start-Up Chile egy inkubátor, ahol vissza nem térítendő támogatást kapsz. Nincsenek mentorok, ‘csak’ közösség és sokkal inkább a kivitelezésre lehet összpontosítani. Remélem látszik, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az elsőben inkább tanulsz és kitalálsz, a másodikban inkább megépíted. Mindkét programból tanultunk annyit, hogy el tudjuk vinni a céget egy seed befektetésig, tehát sikertelennek nem nevezném a dolgot.
Ilyen programok Magyarországon nincsenek, ezért aki előre akar lépni, annak utazni kell. Hozzátenném, hogy az európai befektetési piac sajátosságai (pl. alacsony kockázatvállalási hajlandóság) miatt közvetlenül az accelerator után csak nagyon ritka esetben kapnak a cégek seed befektetést. Az chilei program az accelerator és a seed befektetés közötti híd szerepét tölti be, mert ad további 6 hónapot a cégeknek a bizonyításra.
Harmadikként gondolom az iCatapultra céloztatok. Na, ennek megint semmi köze az előzőekhez. Ők egy seed stage alap, akik nem pusztán pénzügyi befektetők, hanem komoly szakmai, biz dev tevékenységet tesznek bele a csapatokba. Attól még, hogy őket is szokták acceleratornak hívni, nem érdemes összekeverni pl. a Wise Guysal. Ha utánanéztek, láthatjátok, hogy a három dolog nem fedi egymást, hanem kiegészíti egymást.
Children Of Elements előre tudott lépni, amihez nagyon gratulálok!
Egyébként meg ha az ötlet nem változik, fejlődik, akkor már úgyis baj van. A validálás folyamatos.

 

Kristof Simonyi

Sziasztok, köszönjük a megosztást, kommenteket, gratulációkat!

igyekszem én is reagálni a felvetésre, ami természetesen nekünk is kérdés – érdemes-e még egy inkubátort bevállalnunk?

röviden a következő válaszokat tudom adni:
– a mi csapatunk nagyon messziről érkezik a start up világba. egy családi-hobbi projekt némi kalandvágytól vezérelve a Chilei időszakban (aminek most járunk a felén) most érik igazi, fókuszált start up teammé, letisztult célokkal és prioritásokkal. Elképszető sokat tanulunk (kezdve a szókincstől), megismertük ezt a világot, közben az alapötlet folyamatosan változik, gyorsan iterálunk  elmondhatom, hogy szinte minden hibát elkövettünk, amit egy hozzánk hasonló korai fázisban járó start up elkövethet, de hát ez része a történetnek, és csak visszanézve látszik
– valóban, a Chilei inkubátor nem ad mentoringot, a közösségtől tanulunk. Itt rengeteget iteralt az ötlet, felépítettük a csapatot, megvannak a kapacitások, a lelkesedés, a prototipus, bevontunk művészeket, elkeztünk kommunikálni – gyakorlatilag most a Chilei időszak háromnegyedénél fogunk odaállni oda a nulla ponthoz. Most lesz nagyon szükségünk mentoringra, ami reményeim szerint Braziliában erősebb lesz. Peldaul validalas fronton meg sokat kell tanulnunk.
– a csapat mar most is 4 orszagbol dolgozik össze, es Braziliaban is csak a team egy resze lesz jelen. 6 honap vissza-nem teritendo penzugyi tamogatas nem elet-halal, de azert jol jon a mi fazisunkban most.
– nem tisztan racionalis döntéseket hozunk, es ez nem is cél.  A start up lenyege, hogy piacokat, iparagakat zavar meg (“disrupt”) – vajon ennek van bejaratott, klasszikus utja? szerintem definicio szerint mar eleve nincs. szeretjuk a kalandokat, es utazni is, illetve sokkal projekt-fokuszaltabb a csapat itt Chileben, hogy ki vagyunk szakadva az otthoni kornyezetbol. Arra megyünk amerre a legtöbb energiát érezzük. Illetve sok mindenre még nem állunk készen, és ezt is látni kell.
– tevekenysegunk resze, hogy nemzetkozi muvesz-kozremukodo halozatokat epitunk ki, most ennek a folyamatat fogjuk tovabb validalni, tisztitani Braziliaban (a felhasznalo-bazis epites mellett)

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
BefektetésÉrettségi Vizsga

Eljött az az érzés, hogy "neked már csak egy befektető kell". Mi legyen a következő lépés? Nézzük meg, vajon a befektető...

Crowdfunding – kis hasznos kompilátum

Hogyan szedj össze pénzt a céljaidhoz? Kérj a tömegtől, akiket elérsz, de nem ismersz. Online crowdfunding rulez. De ne feledd,...

A Züzlet Imodell nevű ismeretlen jótevő

A kezdő vállalkozások stratégiájából meglepően sokszor hiányzik két dolog: ki és hogyan fog fizetni a nagyszerű cuccért, amit kínálnak. Pedig...

Close