Elvetik a… magot

A fiúk a Zországh Ázában töretlenül haladnak előre, mint egyszeri béreslegény, amikor lecsavarja az IQ-ját négyesre és csak megy a barázdában. Ha meg valaki szembejön, akkor a béreslegény nem gondolkodik el, hogy lehet, a szomszéd földjére tévedt, hanem fogja a magot, és a másik szeme közé szórja. Menjen innen, a földet be kell vetni. Az Index cikkén gondolkodom.

Bárki bármit is mondjon, jelenleg az innovációs szektor egyik nagy problémáját a túl sok pénz jelenti. Na jó ezt visszavonom. A problémát az jelenti, hogy a Jeremie-t kezelő alapok túl sok pénzét nem tudják felelősen elhelyezni oda, ahol túl kevés pénz van, azaz a befektetők szerint a most induló innovatív vállalkozások nem alkalmasak befektetés fogadására. Nota bene, szerintem se.

Gyün erre az egyszeri béreslegény, , hívjuk mondjuk Jancsinak, megnézi a kkv-szektort, és azt mondja monnya: Hüjj, asztakutyaméndenit, ide pízt kellene vetni!

Sajnos pénz nem terem, elverte a jég, így aztán csak oda vet, ahol látja is, hogy kikel-e a mag. Eszközbeszerzés, technológiafejlesztés, munkahelymegőrzés (nem teremtés!) – kell, nem kell, ez van. Kell, mert nincs más.

Az csak a baj, hogy a növekedés motorját jelentő innováció (technológiai vagy területi innováció) sajnos más pénzmagból tud csak táplálkozni. Itt van ugyan a Jeremie, de mivel KFI-re és üzletfejlesztésre nincs pénze a cégeknek, nem hullna termő talajra a magvető tőke magocskája. A Jeremie-legény meg csak felesbéres, neki a maggal, terméssel el kell számolnia, tehát háromszor is meggondolja, hogy hova vesse.

Erre mit tesz a mi Jancsink? Átballag Jeremie földjére, és elkezdi bevetni az ő silányabb magjaival. De legalábbis beígéri a jószágnak, hogy beveti, még ha Jeremie-vel kell is összeverekednie. Merthogy a kkv-jószág nem buta, és ha van mag, oda fog szaladni: azaz azok a vállalkozások, amelyek eddig gépeket vásároltak nyakra-főre, és akkor se bocsátottak el, ha az lett volna a helyes döntés, csak hogy forráshoz jussanak… szóval ezek a vállalkozások pusztán azért, mert már legalább 2 éve piacon vannak, most majd olcsón bevásárolhatnak innovatív technológiákból – ha az innovatív szektornak van egy cseppnyi esze, és a túlélés érdekében hajlandó a silányabb, kevesebb, éretlenebb magot is megenni.

Jó ez nekünk? Nem tudom. Lehet, hogy igen. De a Jeremie-alapoknak biztosan nem az. Főleg, mert a másik szomszéd (az, amelyik a magyar-kínai határ túloldalán lakik) szintén hozza már a magos tarisznyát. Fogunk mi még csodálkozni, hol talál tápot magának a magyar innováció…

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Kurvák vagy stricik – egy gazdasági döntés margójára

Vannak éles helyzetek: valaki sétál egy ligetben, és egyszercsak azon veszi észre magát, hogy egy rohadt nagy hangyaboly tetején áll....

Kiállja-e a munkád a nagyitesztet?

A nagyiteszthez mindössze 1 db munkavállalóra és 1 db nagymamára (opcionálisan 1 db négyéves gyerekre) van szükség. Vegyük munkavállalónak a Megoldás.Most csapatának...

Az idő mint szubjektív tényező

Az emberiség egyik legnagyobb találmánya szerintem az idő. Azt hisszük, hogy tőlünk független, pedig dehogy. Számos olyan dolgot bekeretez, amit...

Close