Extrémsport: nyomassuk egész éjjel…

tarsier_nocturnal_animalsKezdő vállalkozás esetében (főleg ha mellette még más, jövedelemtermelő foglalkozásod és/vagy kicsi gyereked is van) gyakran virrad rád a másnap reggel a munkaasztalnál. Mondunk egy meglepőt: örülj neki. Főleg akkor, ha mindezt a csapatoddal éled át, tervezetten, és nem gyakrabban mint minden 3-4 hónapban egyszer. Tervezetten átdolgozott éjszakák? Naná!

A Riggs Partners, egy kaliforniai marketingcég indulásának első évében (1998-ban) kitűzte maga elé, hogy évente és munkavállalónként 24 órát pro bono célokra fordít. Mindezt a pénz utáni futás első évében, pusztán ép eszük és lelki békéjük megőrzése érdekében. De hiába próbáltak találni fejenként néhány órát, olyan zsúfoltak voltak a napjaik, hogy örültek, ha a normál feladatokat elvégezték estig. Végül Cathy Monetti és Teresa Coles tulajdonosok gondoltak egy nagyot, és az egész ügynökséget rávették, hogy egy teljes napot és éjszakát egyszerre fordítsanak a pro bono célra. Így jött létre 2002-ben az azóta is létező CreateAthon-mozgalom, amihez később 73 amerikai, puerto rico-i és kanadai ügynökség, illetve sok civil és állami szervezet is csatlakozott. A Riggs Partnersnek pedig ez az első éjszaka hozta meg az első szakmai díjat, és a velük készült interjúk tanúsága szerint csapatépítésnek és PR-nak is kiváló volt.

Mi tehát most amellett érvelünk, hogy érdemes tudatosan beleugrani  egy 24 órás összeköltözésbe a csapattal, és együtt nyomatni olyan projektmunkát, amihez kreatív energiák, lendület és nem több mint 24 óra kell.

Íme néhány tipp, hogyan éljétek túl:

0. Határozzatok meg egy jól körülhatárolható, elérhető célt, és vázoljátok fel a hozzá vezető utat. És… HAJRÁ.

1. Óránként 5-20 percnyi intenzív mozgás (járkálás, nyújtózás, ugrálás, tánc, szobabicikli…) és/vagy néhány percnyi intenzív nevetés már elegendő mértékben megemeli az endorfinszintet ahhoz, hogy az agyunk frissebben működjön és egymás hülyeségét is jobban elviseljük. Tessék ugrabugrálni és lazulni. Elvégre dolgozni jöttetek össze.

2. Félóránként 3-4 dl hideg, koffeinmentes (!) folyadék szintén segít az ébren maradásban. És nem csak azért, mert ennyi után elég gyakran kell pisilni. A koffeint érdemes kerülni, inkább válasszatok herbateákat, gyümölcslét vagy friss vizet, illetve ezek kombinációit. A citromfű, menta, gyömbér és fahéj élénkítő hatású. Ha valaki mégis kávéra vagy energiaitalra vágyik, akkor 1 korty/30 perc beosztással igya (mellé sok más folyadékkal), ez valóban segít, és nincs hirtelen álmosság akkor sem, amikor kimegy a szer hatása. Igyatok, mint a kefekötő.

3. A multitasking tilos. Nagyon tilos. Amikor egyszerre egynél több dologra próbálunk figyelni, valójában nem intellektuális, hanem érzelmi igényt elégítünk ki – szeretnénk azt hinni, hogy több dolgot végzünk el ugyanannyi idő alatt. Sajnos ez nagy tévedés. Valójában minden téma- és feladatváltás 12-25 perccel növeli a teljes folyamat befejezéséhez szükséges időigényt (azaz ha egy órában 4*2 percben megnézed a Facebookot, akkor körülbelül egy órát húzol rá a teljes projektidőre).  Ha valaki a csapatban úgy érzi, hogy nem képes Twitter, Facebook, játékok vagy e-mailek nélkül túlélni 24 órát, akkor tartsatok 2 chill-out szünetet, amikor erre szántok időt. A szünet végét tartsátok be. Ez a 24 óra a projekté. Vegyétek komolyan.

4. Bár sokan esküsznek a csokievésre, koffeintartalma és magas glikémiás indexe miatt ellenjavallt. Azaz hirtelen megdobja az élénkségedet és a vércukorszintedet, majd hirtelen vissza is fog esni mindkettő körülbelül 1-1,5 óra múlva. Ha nem akartok egész éjjel csokit vagy más édes dolgokat zabálni, akkor ne is kezdjétek el. Helyette érdemes betárazni almából és sajtból, olajos magvakból, magas rosttartalmú pékáruból és maximum fejenként egy pohárnyi, alacsony alkoholtartalmú italból. Ezen az éjszakán és napon az egészséges kaják nyernek.

5. Készüljetek elő egy délutáni alvással (2-3 óra), és kezdjétek a 24 órát este. Ha valaki nagyon nem bírja a 24 órázást, legfeljebb 20 perces szundikálásokat iktassatok be, felváltva.

6. Végül: az utolsó fél-egy órát szánjátok arra, hogy végignézzétek, mi mindent értetek el. Akármi is az, itt az ideje megünnepelni. Egy jó csokitorta vagy egy nagy adag fagyi jöhet – és aztán irány az ágy, mielőtt valaki összeesik.

Na, ki próbálja ki? Meséljetek, ha már túl vagytok rajta.

A mi ajánlatunk: bár este nem tudjuk kezdeni, szívesen dolgozunk veled a 24 óra első felében 7 órát az üzleti ötleteden. Ha erre ráhúztok a csapattal további 17 órát, már egy vállalkozás kiforrott koncepciójával indíthatjátok a következő hetet. Hogy mindezt hogyan? Kattints, és megtudod. Ha pedig más intenzív konstrukció érdekel, írj nekünk.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Vásárlói visszajelzések

Tegnapi írásunk többekben a következő kérdéseket vetette fel: Miért nem ér semmit egy vélemény? Mi az, hogy egy véleményt csak...

Amikor a véleményed kérdezik

Szinte naponta találkozunk valakivel, aki azt reméli, hogy beleszeretünk az ötletébe, pajzson körbehordozzuk, és Dagobert bácsi széfjéig toljuk magunk előtt....

A LÉT nagy kérdése: mi az az MVP?

A lean szemlélet egyik alapvetése, hogy a lehető legkisebb befektetéssel érjük el azt a (szervezeti) tanulást, amely az üzleti sikerhez...

Close