F1 – Ki is a főnök?

Elindítjuk F, azaz Főnök sorozatunkat – azon gondolkodunk, miből lesz, mit csinál és hogyan egy csapat vezetője. Az első részt annak szenteljük, hogy rápillantsunk a főnök szerepére – némiképpen madártávlatból. Válaszolni nem fogunk. Gondolkodnivalót adunk.

(kép webhelye)

Sokat társasoztam mostanában. Amíg a többiek léptek, én elméláztam azon, melyik játékban hogyan értelmezik a főnök (király, igazgató) szerepét. Nem is nyertem… de legalább ez a bejegyzés megszületett. A bejegyzés megértéséhez nem kell ismerned a játékokat. Elég, ha egy-két-sok főnököt ismersz – vagy akár te főnök vagy.
Úgy tűnik, társasjátékaink mindent tudnak az üzleti világról, de legalábbis a főnökről. Övé a hatalom (és a felelősség), stratégiát határoz meg, kereteket ad a többiek játékához (de ő sajnos kimarad belőle), minimalizálja a veszteséget, figyelembe veszi a versenytársakat, és ha távol van – és a csapatban nincs harmónia -, akkor cincognak az egerek… Íme néhány példa:
Kőkorszak – a főnök azt jelöli, ki lép először, azaz ki vadászik, párosodik, bányászik, vág fát először. A javak elosztása a cél, a főnök előjoga az elsőség.
 Amúgy a főnök egy bazinagy karosszékben ül, és onnan dirigál a grafika szerint. Ez őróla is mindent elmond…
Oroszlánszív (A király visszatér) – a főnök, azaz a király nem teszi tiszteletét egészen a játék végéig, mivel a kerettörténet szerint éppen hadjáraton van. Távollétében marakodó főuraké az ország, cél a terület felosztása. Amikor a király megérkezik, akkor van számadás, ki mit végzett addig.
 Minél kevesebb pontja van egy játékosnak, annál kevésbé szeretné, ha a király megérkezne. Rabolni csak hatalmon lévők tudnak.
Aquaretto (Állatkert) – az igazgató egy gyűjtőmedence szélén üldögél. A játék végén jelenléte felezi a hibapontokat, azaz feladata, hogy a veszteséget minimalizálja.
 Érdemes megemlíteni, hogy az igazgató pont úgy néz ki, mint a többi alkamazott, és némi befektetéssel bármikor áthelyezhető pénztárosnak, állatidomárnak vagy etetőmunkásnak. Ahol éppen a leghasznosabb.
King és Rikiki (kártyajátékok) – a főnök, azaz a sorban éppen elsőként nyilatkozó játékos szabja meg az adott forduló stratégiáját. A leosztott lapok alapján tesz egy vállalást, majd megpróbálja teljesíteni. A játékostársak célja az adott fordulóban ennek megakadályozása.
 Ez a játékostársakat sokszor nyílt vagy rejtett rendszerű csapattá kovácsolja. Ilyen munkahelyet is ismerünk.
Rabszolga és Hadisakk (játékvezetős játékok) – a játékvezető, azaz a főnök nem játszik. Keretet ad, figyel a szabályokra, időre, segíti a játékosokat. Vacak egy meló. Főleg, mert miközben a játékosoké az élvezet, a felelősség minden esetben a játékvezetőjé. Még szerencse, hogy néha övé az is, hogy egyedül ő látja át egy-egy adott helyzet humorát. Különben senki nem vállalná, azt hiszem.
Salman Rushdie írja valahol, hogy “Ha a hatalom kiáltás, akkor az emberek mások kiáltásainak visszhangjában élik az életüket.”
Hallgatózz. Neked mit mond a visszhang a főnöki szerepekről?

Folytatása következik.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Az igazmondó juhász

Családi legendárium, 1970-es évek, Szovjetunió. Az ott szolgáló magyar katonai diplomaták kötelesek voltak jelenteni, hová mennek, kivel találkoznak, pontosan mikor....

Ham and eggs

Nem, ez nem egy gasztrobejegyzés lesz. Valószínűleg már túl vagy a reggelin, mire olvasod, de a kávé mellé még jól...

A pidzsinről

A pidzsin nyelv olyan, közvetítő szerepű keveréknyelv, amely két vagy több nyelv ötvöződéséből jön létre, és amelynek alapjául a magasabb műveltségű vagy...

Close