Felix Baumgartnernek nem csak egy ötlete volt

A kreatív gondolkodást nagyra tartjuk. De szerintem csak gondolkodás. CSAK gondolkodás. Időzz el ezen egy percet.

2012 októberében Felix Baumgartner körülbelül 2 és fél órányi emelkedés után, 39 km magasságból kiugrott egy ballonon függő kabinból. Előtte kicsit lógatta a lábát a sztratoszférába, és hallani lehetett az élő közvetítésben, hogy igencsak mélyeket lélegzik. Majd kikapaszkodott, megállt egy pillanatra és UGROTT. Valamivel több mint 4 percig szabadesésben zuhant, kinyitotta az ejtőernyőjét és baj nélkül földet ért összesen kevesebb mint 10 perc alatt.

 

Miért fontos ez a mi blogunknak? Mert nagyon-nagyon sokszor halljuk, miféle nagyszerű ötletekkel van tele a magyar startup-világ, és sokan nem értik, miért nem ostromolja ezeknek az ötletembereknek az ajtaját a tőke, a sajtó és az ünneplő tömeg. Mi sejtjük. Felix Baumgartnernek nem csak egy ötlete volt. Meg is valósította.

Idő és kitartás

F.B. már ismert ugró volt, és így nagyon meggyőző tudott lenni, hogy tényleg eléri, amit elhatároz. 2005-ben, azaz 7 évvel a siker pár perce előtt meg is állapodott a RedBull-lal, hogy belekezdenek egy nem-kormányzati finanszírozású, űrkutatás jellegű programba. Megvolt az egyetértés, de még mindig csak sok-sok makacs és apró lépéssel lehetett előrehaladni. 5 évvel az ugrás előtt megkezdik a kabin fejlesztését. 3 évvel az ugrás előtt nekilátnak az ejtőernyő tökéletesítésének. 2 évvel az ugrás előtt F.B. amerikai hőlégballonvezető-vizsgát tesz, majd 1 évvel az ugrás előtt az eddigieknél is intenzívebb edzésbe kezd. Ezek nélkül még mindig csak egy ötlet lenne.

Csapat

2007-ben meggyőztek egy néhány nagyszerű embert, hogy szálljanak be tudással, tapasztalattal és lelkesedéssel. Emberórákkal, sokkal. Szakértőket találtak egészen speciális területekre az űrkutatás, mérnöki tudományok és az orvostudomány területéről. Apránként nagyágyúk csatlakoztak hozzájuk, akik hittek benne, hogy együtt valami újat hozhatnak létre. Köztük az addigi csúcstartó, Joe Kittinger, aki versenytárs helyett nagyszerű szövetséges lett. Hittek Felixben és magukban. Nélkülük ez még mindig csak egy ötlet lenne.

Siker

Igen, végül leugrott, megérkezett, csúcsot döntött. De csak ennyi? Egy epheszoszi gonosztevő i.e. 356-ban felgyújtotta az Artemisz-templomot, hogy örökké emlékezzenek a nevére. Bonnie és Clyde bankot raboltak a pénzért. Hírnév, pénz – ezt a kettőt szokták a sikerrel azonosítani. Hírnév és pénz, ennyi. F.B. és a Stratos-projekt nem csak ennyi.

transformational entrepreneurship lényege, hogy vállalkozói szemlélettel olyasmit valósítasz meg, ami az emberiségnek (is) jó. Valami igazán nagyszerűt teszel. F.B. és a Stratos-csapat sokat tett hozzá ahhoz a tudáshoz, ami lehetővé teszi, hogy űrhajósok élve visszajussanak a Földre akkor is, ha baleset éri őket. Enélkül Felix Baumgartner csak egy celeb csávó lenne, jelentős bevételekkel az arca és a neve használata után (2013-ban például luxusórát reklámozott).

Így, ma, mostantól mindörökké – sikeres ember, de ami még ennél is több, nagy ember. Megdolgozott érte. Nem csak egy ötlete volt. És mielőtt kilépett a semmibe, így szólt:

“Néha igazán magasra kell menned ahhoz, hogy lásd, milyen kicsi is vagy.”

Ti, akik büszkék vagytok az ötleteitekre, mekkorák vagytok?

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Mi kell egy élő startup közösséghez?

Négy pontban csak ennyi:  1. Valódi vállalkozók vezessék 2. Hosszútávú elhivatottság a cél mellett (20+ év) 3. Nyitott, befogadó szemlélet...

4 szóban

Sok olyan leendő vállalkozóval találkozunk, aki a tervezésben éli ki magát, azonban a döntés, a cselekvés, a felelősségvállalás elmarad. Vajon...

TOP 5 vállalkozói dilemma, amibe bele lehet őrülni

Ezer és ezer okot szoktak felsorolni, hogy miért érdemes vállalkozni. És persze ezer és ezer okot tudunk arra is mondani,...

Close