Első Kézből – Go West! (egy startupper kalandjai Kaliforniában) 1.

Sok évvel ezelőtt valamelyikünk egy osztályba járt Péterrel. Ez most nem a mi Péterünk, ez egy másik Péter. Nemrég rácsodálkoztunk: ez a Péter gyakorló startupper, éppen n+1-ik cégét gyúrja az óceán túlpartján… és erről hírt ad itt-ott. Meghívtuk a blogba – sorozatunkban abból szemezgetünk, amiket ő mesél a Nagybetűs Startupper Világról. Élőben, őszintén, fésületlenül. Drukkoljatok neki. Kérdezzetek tőle.

 

 

Első rész, amelyben hősünk eljut Amerikáig és ott megveti a lábát

Januárban már gyanús volt. Péter ilyeneket posztolt a FB-on:

Co-Founder Breakups: Startup Lessons Learned (The Hard Way) és
Some Thoughts about Selling at Startups és
The only wrong answer is 50/50: Calculating the co-founder equity split
,

meg programozót keresett, sőt, még azt is megírta, hogy örül a gyors bukásoknak.

Februárban TG, harcostársa és üzletfele már nagyon tüzelte a hangulatot:

“You don’t even know what the thing is yet. How big it can get, how far it can go. This is no time to take your chips down. A million dollars isn’t cool, you know what’s cool?
A Billion dollars…!”

Márciusban elmentek a Meetup.com és a GrowLab budapesti találkozóira. Intenzív networking.

És közben persze gyűjtötték-gyűjtötték az ismereteket, 14 hónapon keresztül megállás nélkül. Cikkek, videók, beszélgetések.

És most napról-napra.

Ápr. 17.

Na szoval eljottunk San Francisco-ba Tizsi baratommal hogy beinditsuk a csodat. Az elso Bevandorlasi Hivatalnok nem akart beengedni, kb egy ora varakozas es szamtalan kerdest kovetoen egy baratsagos spanyol ficko megkerdezte, hogy ugyan akarok-e en itt munkat vallalni, mire mondtam neki, hogy ha maradnek, a felesegem biztosan kinyirna. Mondta hogy ha maradnek, o elvesztene az allasat es a felesege ot is kinyirna. “please don’t work here so we both stay alive” mondta mosolyogva es beengedett. Hozzaferes a vilag legerosebb gazdasagahoz: ENGEDELYEZVE! folyt.kov.

Szallas megoldva. Nevjegyeink megoldva. Talalkozoink leszervezve. Mobilok, internet megoldva. Szerver a nyugati parton beuzemelve az otthoni csapat altal, fejlesztesek majdnem keszen, koszonet erte Attinak es a fejlesztoknek. Viszont a nyomorult konnektor adapterrel raba…tunk de ketszer is…

Ápr. 18.

The right guys at the right place — at Facebook HQ.

Ápr. 19.

Love, sex and tech konferencia es meetup: ma megtanultuk a legfontosabb lecket. Elore is elnezest, kozhelyes lesz, de itt egyszeruen beleegetik az ember agyaba, uj ertelmet nyer es akarhova nezunk, akarkivel talalkozunk, ehhez az egy szabalyhoz jutunk vissza: Legyel a legjobb valamiben… Vagy fak ju es have a nice day! A maga brutalitasaban es remenytelensegeben is csodalatos szabaly. Lajkoljuk!

Ma megvolt az elso gyozelmunk. Az egyik legnagyobb amerikai egyetem majusban lefuttat velunk egy teszt-kampanyt. 25 000 FB rajongon tesztelhetunk! Delelott keresztre feszitett minket 3 marketinges, de ott is sokat tanultunk. Este 8kor meg megbeszeles, utana melo amig birjuk. Varjuk a hetveget.

Ápr. 20.

Ma találkozó a Silicon Valley Bank Elnök-Vezérigazgatójával. Kifogástalanul kedves, 35 év körüli, 15 percünk van. 1 perc udvariasság, 4 percben megtudjuk, mivel foglalkozik a bank, 4 percben elmondjuk, mit csinálunk, 3 perc kérdések, 3 percben elmondja, kik fogják átnézni a kis cégünket, és ha átmegy, már pénzről beszélünk… Mire felfogjuk, mi történt, már kint állunk a Bank előtt. Ez most Velünk történik? :)))

Ha valaki Amerikába jönne, egy nagyon fontos tanács: SOHA ne válasszátok a T-Mobile-t szolgáltatónak. Amilyen jó Magyarországon, annyira hulladék itt. Mega-felejtős!
Ápr. 21.
Péternek van ideje blogolni, ebből születik az 5 tanács ha Amerikában akarsz üzletelni. És ezt is akkor írta:
Hát, a szombat éjjel is munkával ment el… Itt éjfél, még gép előtt.

 

A következő kihívások:

Titkos információ:
Péter és Tizsi nem kaptak belépőt az áhított eseményre. Vajon sikerül bejutniuk sajtóbelépővel vagy másképp?…
Folytatása következik.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Walt Disney három hazugsága

Emlékeztek Dagobert bácsira és a három kiskacsára?  Nekem mostanában gyakran eszembe jutnak. Ha tudatos félrevezetésért lehet perelni, Disney megérdemelné, hogy...

Fussatok még! (Barcamp ’12)

Nincs humorérzékünk. Nem értjük a metaforákat, trópusokat, hasonlatokat, és az iróniával is vannak problémáink (hát igen, úgy tűnik, az irodalmi...

Majd jól bepereljük!…

Még mindig a szabadalmakról gondolkodunk. Sőt, nemcsak mi. Érdemes? És ha perelni kell? Akkor is? Péter, aki megmagyarázza az innovációt...

Close