Ha tudták volna, nem eszik meg…

Néha hallunk olyan innovációkról és startupokról, ahol nagyszerű a csapat, nagyszerűek az üzleti lehetőségek, de nem vagyunk benne biztosak, hogy az első 1000 felhasználó mindegyike épen megússza.

Ilyen a (befektetést is kapott) magyar MiniBrake is – a távirányítós bicikliféket aggódó szülők szerelhetik fel száguldó csemetéik bringájára. Barátunk azt mondta, hogy bár egy távirányítva megálló bringáról nagyot is lehet esni (“Papa ejtett pofára, szívem, hogy végre megtanulj közlekedni”), neki néha még az is kihívás, hogy a három lehetőségből megfelelő nevet kiabálja, nemhogy a megfelelő gombot nyomja… Megtippeljük, hogy erős jogi támogatás kell majd a piacra lépés idején (ne legyen igazunk).

Erről jutott eszünkbe, hogy összeszedünk nektek néhány terméksztorit az innováció és biznisz rázós világából…

 

Kaják, amiket jobb nem bekajálni

1910-től az Egyesült Államokban trendi újdonság volt a rádium. Sokat vártak tőle, belepakolták mindenbe. Kedvencünk a Revigator (rádiumos palackozott víz), amitől természetesen minden és mindenki meggyógyul, de az ezzel gyártott Burk & Braun-féle csoki vagy a Hippman-Blach pékség Rádium Kenyere, amit a vízzel gyártottak, szintén nagyon felvillanyoz. 1936-ig elég sokan bekajálták, sőt, utána fogat is mostak dr. Alfred Curie Tho-Radia fogkrémével, és ha még ez sem volt elég, ugyanezen márka rádiumos arckrémét is magukra kenhették. Ragyogó, mi? Plusz adalék, hogy Alfred Curie-nek semmi köze nem volt Marie vagy Pierre Curie-hez, ellenben jó érzékkel használta személyes márkáját. Virágzott a radioaktív termékek piaca.

Na, b…m.

Nem, nem vagyunk vulgárisak (ennyire), de hamár a rádiumról szó esett, eszünkbe jutott a Radioendocrinator, amit az impotencia kezelésére használtak. Kis, rádiumtartalmú gyertyákat kell elképzelni, amiket az ondóvezetékbe helyeztek fel (Au.). A sors fintora, hogy a Radioendocrinator feltalálója 1949-ben hólyagrákban hunyt el. Szívás.

 

 

 

 

 

Ezt se edd meg

220462012007-ben az ausztrál Év Játéka a Bindeez volt. Talán a legbizarrabb termékvisszahívás, amit az elmúlt években hallottunk: a játék ugyanis egy színes gyöngyökből álló építőjáték, a visszahívás oka pedig az, hogy ha megeszed, mérgező. A kínai gyártó ugyanis olyan alapanyaggal helyettesítette az eredetileg tervezettet, ami időszakosan akár kómás állapotot is előidézhetett. Mivel drogként funkcionált, az ausztrál hatóságok attól tartottak, lesz, aki direkt eszi majd. A 2008-as újrainduláshoz természetesen lecserélték az alapanyagokat, illetve bevonták a terméket egy keserű réteggel. Jobb az óvatosság.

Ezt meg ne hagyd enni

Vitatkozhatunk azon, hogy a képen látható baba helyes-e. Szerintem baromi ronda, de ennél sokkal rosszabb, hogy kannibál. Az eredetileg játékrépák és -perecek megevésére tervezett szájacska ugyanis akkor se hagyta abba a csammogást, ha egy gyerek haja vagy ujjai akadtak a szájába. Leállítani csak úgy lehetett, ha levetted a hátizsákját (és ezt az infót persze csak a csomagoláson, apró betűkkel tüntették fel, amit sikító és vérző gyerek mellett még a legnyugodtabb anyák se biztos, hogy megtalálnak). A játékot már visszahívták, de ha babákat vagy gyerekujjakat gyűjtesz, online aukciós portálokon még találhatsz példányokat.

Végül egy égő sztori

A Ford Pinto az 1970-es évek egyik legégőbb sztorija. Már a gyártáskor felmerült, hogy az üzemanyagtartály elhelyezkedése miatt kisebb baleset esetén is robbanásveszélyes, de a Ford az újratervezés helyett inkább kalkulált. Arra jutott, hogy a várható balesetek és perek kevesebb költséggel járnak, semhogy érdemes lenne foglalkozni ezzel, tehát az autó futott… és robbant. A céget végül egyetlen perben sem találták bűnösnek, mégis, a nagyszámú baleset hatására 1978-ban 1,5 millió Pintót hívtak vissza és alakítottak át. Sajnos a márka hírnevét nem lehet átszerelni, így 3 évvel később végleg kivonták a forgalomból.

 

Újíts bátran. És meséld el nekünk, ha már rájöttél a buktatókra.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
BRÉKING: Elvis él!

Na jó, ebben nem vagyunk biztosak, de visszanyertük a hitünket abban a tekintetben, hogy van-e Magyarországon működő crowdfunding. VAN. És...

Mennyi idő egy mobil app?

Mivel sokan gondolkodnak rajta, hogy az ötletük egy €0,89-es alkalmazásban kelhetne olyan életre, amiből ők maguk talán milliomosok lesznek, érdemes...

Work Hard

Nincs elég ösztönző print, poszter a munkaállomásodnál? Letölthető A4 és A0 méretek mellékelve. Hajrá! Letöltés A4 méretben (210*297 mm) Letöltés A0...

Close