7+1 hasznos gyűjtemény, főleg startupoknak

philosophy-569355_1920Amikor ingyenes vagy legalábbis filléres online eszközöket keresel, Google barátod mindig kéznél van. Amit azonban ez a haver nem tehet hozzá, az az, hogy az ezeregy találatból melyiket érdemes használni. Az elején még azt sem tudod, milyen eszközökre keress, és hiába vannak ingyen, nagyon drága lesz neked, ha eltévedsz. Amivel ugyanis fizetsz, ha nem jó eszközt választasz, az az időd – és a technológiai startup nevű futóversenyen bizony ez az egyik legfontosabb szempont, ami a bukást vagy a sikert meghatározza. Ha tehát neki akarsz indulni igazán hatékonyan, akkor tudnod kell, mit kérdezz és melyik válasz a legjobb. Mi most összeszedtünk neked néhány olyan gyűjteményt, amit nálad tapasztaltabb emberek raktak össze – olyanok, akik már sokszor jártak a pályán, és néhány versenyszámban győztek is.

Használd ugrópontnak. Vigyázz, kész… KATT!

Online eszközök gyűjteményei főleg startupoknak

1. Startupstash – a nagyon gondos

startupstash-icon-90x90400 eszköz,  40 kategóriába rendezve, ráadásul kb. abban a sorrendben, ahogyan a startup-vágy megszületésétől szükséged lesz rájuk. Mindezt egy aktív startup-tanácsadó és startupper, Bram Kanstein rakta össze nektek, persze más okos embereket is bevonva a buliba. Időnként frissül is, és szerintünk a legjobb dolgok egyike, ami startup-vonatkozásban az interneten történhetett. Használd. Ez.A.Legjobb.

http://startupstash.com

 

2. Growth.Supply – a nagyon sok

400-awesome-free-resources-for-entrepreneurs-and-startups-compressorFolyamatosan bővülő, de nagyon ömlesztett gyűjtemény mindössze 5 kategóriába rendezve, online újságírók és freelancerek szerkesztik. Sok hasznos dolgot találsz benne, azaz ha valamit keresel vagy éppen újabb alkalmazást akarsz összerakni kis cégek és freelancerek számára, itt nézz körül.  Valamit valaki már biztosan összekódolt a témában, és annak a nagyja itt is lesz… Amit ezen találsz, az mind ingyenes.

http://growth.supply/free/

steve_blank-istanbul-300x2843. A Steve Blank – féle gyűjtés – a nagyon lean

Steve Blank 1996-ban kezdte az első startupját, de addigra már túl volt cca 20 évnyi tapasztalaton technológiai cégekben. Összesen 3 saját céget csinált, de nagyon sokba beszállt tanácsadóként. Saját megfogalmazása szerint a mérleg két kráter, egy dot.com lufi és jó néhány szép gól. Ha semmi mást nem tudsz róla, csak azt, hogy kedvenc könyvünket, a Startup Owner’s Manual-t ő jegyzi Bob Dorffal társszerzőként, már az is szuper. Az ő gyűjteménye nagyon lean-központú, inkább szemléletformáló, de mindenképpen hasznos. Ha másért nem, hát a szakirodalomlistáért ide kattints majd.

http://steveblank.com

4. Makerbook – a nagyon ‘stash’, kreatívoknak2

Szintén egy full ingyenes eszközgyűjtemény kifejezetten kreatívoknak. A szettet egy kreatív igazgató, Craig Barber rakta össze 2015 májusában, 3 nap alatt, nem titkoltan a Startupstash-en fellelkesülve. Időnként frissül, van blogja, twittere, facebookja. Hasznos cucc.

http://makerbook.net

 5. Startup by Frido van Driem – a nagyon intuitív

sA holland sorozatvállalkozó-tanácsadó néhány más okos emberrel együtt gyűjtögeti a hasznos lineket és eszközöket a közösségi szerkesztésű ZEEF-en. A nehezen áttekinthető oldalon 36 kategóriában 350+ link gyűjt össze – amit mi láttunk, az hasznos. 3 éve hozták létre, gyakran frissül, te magad is javasolhatsz tartalmat hozzá. Sok rajta az affiliate link, azaz az alkotók örülnek, ha innen kattintasz tovább, hogy könyvet vagy szolgáltatást vegyél :) Érdemes böngészni,  de a fentiekhez képest nagy újdonságokra ne számíts. A kissé kaotikus szerkesztés nagy előnye, hogy lazán kapcsolódó, de fontos tartalmakat is találsz, azaz olyan speciális kerdésekkel, mint a vállalti kultúra kialakítása vagy a startup világ legfontosabb sztorijai, éppen itt fogsz válaszokat találni.

https://startup.zeef.com/frido.van.driem

6. Tool Salad – a nagyon marektingeslogo-toolsalad

8 különböző blogból válogatja össze a ToolSalad azt a 32 toplistát (összesen mintegy 200 eszközt), amiket a bloggerek online marketinghez ajánlanak. Mivel a kezdővállalkozósdi egyik nagy kérdése az, hogy a rendelkezésre álló szűkös marketingbüdzsét hogyan költsük el a leghatékonyabban, ez a válogatás az első perctől kötelező.

http://toolsalad.com

7. Visual Website Optimiser Resources – a nagyon nagy

Az amúgy A/B tesztelésre fejlesztett eszközhöz tartozó hatalmas gyűjteményben esettanulmányok, e-könyvek, webinárok és ingyenes eszközök, mindezt iparágak és a weben megjelenő funkció/elem szerint szűrhető, leválogatható formában. Nemcsak a profi munka megalapozásához, de kutatasokhoz is nagyszerű kiindulópont. Nagyon-nagyon ajánlott, csemegézz belőle.

https://vwo.com/resources/

+1: Y Combinator – a nagyon gizda

Nagyon szeretjük Paul Graham blogját, meg mindazokét, akiket ő ajánl, és azt is gondoljuk, rettentő jó lenne tudni, a Y Combinator startupjai milyen eszközöket használnak. Szólna valaki nekik, hogy igazán elárulhatnák?!… A linket mégis idetesszük, mert állati jó cikkek listájával kezdődik. Olvasd, gondolkodj, érdemes. A többit hagyjuk.

https://www.ycombinator.com/resources/

 

Ha neked is van kedvenc ‘gondozott’ gyűjteményed, írd be kommentbe. Megnézzük, és ha nekünk is tetszik, frissítjük vele a posztot. Ja, meg köszönjük! 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Top 5 tévhit a leanről

10 év alatt, 2006 és 2016 között érett be a UStream-sztori annyira, hogy végül gyönyörű exit (konkrétan egy 130 millió...

Az afrikai kapcsolat – Helyzetkép

Évek óta kísérjük figyelemmel Domonyai Andrást és  vállalkozását, a Monjardin-t. Azt is örömmel láttuk, amikor András sikeres társadalmi vállalkozásba kezdett...

Segíts magadon, a pénz is megsegít

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy friss információitok legyenek a (pre)seed tőkepiac lehetőségeiről, azaz arról, hogyan tudtok pénzhez jutni, ha startupot csináltok....

Close