Hol születnek a nagy emberek? (képes kutatási beszámoló)

Egy régi vicc szerint a riporter elmegy egy kis, eldugott faluba, és interjút készít a helyi lelkésszel a falu történetéről. Többek között megkérdezi: “Mondja, tisztelendő úr, születtek itt nagy emberek?” Mire a lelkész: “Nem hiszem. Tudja, uram, amikor én kereszteltem őket, még mindegyik egészen kicsi volt.”

Valahogy így vagyunk a startupperekkel is. A vörös fejjel üvöltő csecsemőből pont ugyanannyira lehet befektető, mint vállalkozó… Na de hogyan is?

(Fejér Péter kollégánk gyűjtése következik.)

Az EU készített egy 2020-ig szóló akciótervet a vállalkozókedv növelésére. A fő üzenet az, hogy az európai gazdaság sikeréhez az kell, hogy minden európai lakosnak fejlődjön a vállalkozói kompetenciája.

Az EU-s szakmapolitikusok egyetértenek a Megoldás.Most csapatával abban (mernének mást mondani! :)),  hogy teret kell engedünk az iskolások saját kezdeményezéseinek. A legtöbb esetben ezek nem “vállalkozások”, hanem egy-egy konkrét projekt, gyakran valamilyen technikai vagy művészeti céllal. Talán te is átélted azt az élményt, hogy általánosban minden évfolyam minden tanulója ugyanazt a dolgot faragta ki/csavarozta össze technikaórán a fa hajótól az áramköri tábláig. A szerencsésebbeknél időnként külön feladat volt fiúk és lányok számára. Hatalmasat fejlődhetne a világ, ha a diákok ugyanennyi időben, ugyanazekkel a technikai lehetőségekkel egyszerűen azt csinálhatnának, amit akarnak. Mutatunk néhány példát, mi mindent tudnak a srácok, ha hagyják őket (csak csöndben jegyezzük meg, irtó nehéz ilyeneket találni a neten, úgyhogy becsüljétek meg!).

Szóval hol is születnek a nagy emberek? Például…

Svédországban: Számítógépház üdítősrekeszből

Norvégiában: személyes portfolió

A teljes elkészült készlet:

A csináld-magad-névjegy:

Németországban: Színes füzetke a Berlini Falról

A füzet kihajtva falat formáz…

 

Nagy-Britanniában: Bölcsőde dekorálása kétévesek közreműködésével

Kanadában: Fabicikli fémalkatrészek nélkül

Nagy-Britanniában: Facebooth, az arcátrajzoló készülék

Két ráadás, nem iskolai alkotások valahol a nagyvilágban (David Maddalena Low Tech Flickr-albumából):

iPhone kihangosító (áramforrás nélküli)

Biciklitároló raklapból

.

Több inspirációt keresel? Csak üsd be a Google-be ezt: “DIY”. Körülbelül 833 millió találat… sok szerencsét! :)

A blogposzt legfelső fotója Jason Lee munkája.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Első Kézből – No Love Without Freedom

Ez itt egy csajos blogposzt egy nagyonis pasis szakma kemény és sokszor radikálisan őszinte blogján. Arról, hogy milyen a Megoldás.Most...

Ide nekem egy jó csapatot

A legjobb vezető az, aki a legjobb embereket tudja kiválasztani az elvégzendő feladatra, és amíg ők dolgoznak, képes visszatartani magát...

Talpon tudsz maradni?

Mi a startupok bukásának 7 fő oka? Ezt már nagyon sokan és sokféleképpen leírták. Böktünk 3 jó cikket a sokezerből,...

Close