Holnap biztosan elkezded? Az ötlet elakadásának 5 jele

forever_18Tegnap egy nagyszerű szakember, hazatérvén egy németországi konferenciáról, azt kérdezte tőlem: lehetséges, hogy Magyarországon nincs elég jó (üzleti) ötlet?

Ó, dehogynem. Rengeteg ötlet van. Van, aki már reggeli előtt 3 új vállalkozási ötlettel indít, van, aki két sör után köp a haverok arcába néhány nagyszerű bizniszt. Aztán állnak, bután, és egyikbe sem kezdenek bele. Soha. De bármikor belekezdhetnének.

Mi most segítünk elkezdeni. Mert megvalósítani már magatoknak kell.

1. jel: néma és névtelen

Ha minden nap találsz egy indokot, hogy miért nem lehet elmesélni az ötletedet senkinek, akkor valószínűleg soha nem is fogod megvalósítani, és az ötlet lassacskán megdöglik. Hogy hogyan? Nem lesz csapatod. Elszalad melletted az összes versenytárs. Elveszíted a motivációdat. Soha nem lesz visszajelzésed a piacról. Próbáld ki: ha az ötletedet elmeséled tíz embernek (nem online, nem anonim módon) és vállalod, hogy a te arcodba mondják a véleményüket, az már jó jel. Elindultál.

2. jel: biztonsági játék

Elindulsz, de el is akadsz. Mondjuk meg kellene tanulni valamit, hogy folytasd (5-50.000 Ft). Vagy be kellene vonni egy tanácsadót (10-50.000 Ft). Vagy venni kellene egy kütyüt, amin tesztelhetsz (3-100.000 Ft). Ki kellene fizetni egy adatbázist. Vagy csak meg kellene hívni kávéra valakit, akitől szívességet kérsz. Hopp. Szívességet kérsz, azaz kiderül, hogy nem tudsz mindent. Vállalod? Költséged keletkezik. Vállalod? Hiszel az ötletedben annyira, hogy vállalj költséget és az önértékelésed átfogalmazását? Na?

voldemort

3. jel: “igen, de…”

Oké, átlépted az árnyékod, kértél tanácsot, segítséget, eszközt, megfizetted, kaptál is. Csak éppen nem használod. Mert akkor be kellene vallanod, hogy nem az eredeti irányban haladsz. Fel kellene adni az ötleted szeretetét (az ember a szeretteit ugyanis nem szabdalja darabokra és nem rakja össze naponta újra, kivéve néhány extrém esetet). Kezdj el nagyon figyelni: hányszor mondod azt magadnak és másoknak, hogy “igen, de…”? Rossz jel. Inkább hallgass. Fontolgass. Esetleg ki is próbálhatsz új irányokat. Általában megéri.

4. jel: “már csak az kell, aki…”

Aki pénzt ad. Vagy aki megcsinálja. Mert te sem pénzt, sem időt nem tudsz erre szánni, hiszen akkor esne az életszínvonalad, fel kellene adnod a jelenlegi tevékenységed vagy más efféle. Nem kérsz pénzt és időt a barátaidtól sem (szegények, nehogy ekkora kockázatot vállaljanak), de elvárod, hogy lelkes csapatok és/vagy befektetők megvegyék az ötletet (!) és valósítsák meg. Hát, barátom, ilyen nincs. Csak olyat érdemes venni, ami működik – ezt pedig neked kell bizonyítanod. Vágj bele. Elsősorban te vagy az, aki…

5. jel: a szuperhősök magányosak

solitaryheroes52720132Elkezdted. Csinálod. Csikorgó fogakkal, magányos harcosként. Eltelik x hét, hónap, év, de sehol a csapat. Nagyon rossz jel. Vagy nem fogadtad meg az első jel tanulságait, vagy még nem beszélgettél egyetlen lehetséges ügyfeleddel, vásárlóddal sem. Nem jársz közösségbe. Nem keresed a konkurenseket, szakmabelieket. Azaz annyira félsz a való élettől, hogy elkerülsz mindenkit, aki igazolhatná, hogy az ötlet briliáns – vagy éppen semmit nem ér és ideje eldobni. Itt az ideje, hogy visszatekints: hány ember tud már a projektedről? Ha sokan, akkor kezdj újat. Ha kevesen, akkor még el sem kezdted. Itt az ideje kilépni a színfalak mögül.

És most mondunk egy egyszerű eszközt. Szánj rá körülbelül 15 órát, 15.000 forintot, 15 valóban feltett kérdést. Játssz el a gondolattal, hogy 15 dolgot megváltoztatsz.  Kérdezd meg 15 ismerősöd, hogy részt venne-e a megvalósításban és ha nem, ismer-e olyat, aki…).

Ja, és mindezt 15-én. Komolyan.

És ha nem működik, dobd ki az egészet. A következő sokkal jobb lesz.

.

Képek: Forever 18 (Tumblr)IWasteSoMuchTime, Cosmosnail

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Ha (pénzre) szomjazol, legalább a csapig húzd el magad

Kellemetlen, de igaz: a források nem ott fakadnak, ahol a szomjas emberek állnak. Sőt: még a bárpultot sem a te...

Első Kézből – Amikor a farok csóválja… KreaNod-sztori, 1. rész

Olyan történetet mesélünk el nektek, amiben egy mezei cégalapító megküzd a saját korlátaival, és az IT-sokkal. Gergely elmeséli nektek az...

Szerezzük meg az első egymilliót…, és ne költsük el!

Sokszor halljuk, hogy az első egymillió (tízmillió) megszerzése az igazán nehéz. Pedig dehogy. Ha tudásunkat sikeresen értékesítjük, és költségeinket a...

Close