Nem tudsz húszezer forintot elkölteni

Nekünk nem sikerült, pedig megpróbáltuk. Neked se fog. Jó ha tudod, hogy összesen bruttó 49,9 Forintba (gyártási költség) kerül az, amit ma reggel gondtalanul kísérletünk tárgyává tettünk – és máris bebizonyosodott, hogy a kísérlet eredménye kudarc. Ezt kattintsd végig alaposan, hogy tudd, miről beszélünk. Aztán olvass tovább.

A mai reggelt azzal kezdtük, hogy iszunk egy kávét (belváros, helyi pörkölés!, reggeli nyitókassza, törzskiszolgáló a törzsvendéghez). Fizetni kiváló lett volna Deák Ferenccel, de nem ment, délután mehetek vissza rendezni a tartozásom.

30 méterrel arrébb egy összesütött szendvics és 3 dl narancslé volt a következő tétel. Századik vásárlóként azzal kellett szembesülnöm, hogy valaki már felborította az átlagos kasszát, vagyis volt benne bőven szélsőérték, 5-10-es érmék, két rolni százas és két húszezres. A bankkártya nyert, ismét nem tudtam készpénzzel fizetni.

Hogy legyen nálam valami (további ehető) napközben, a közeli vegyesbolt tűnt ésszerű választásnak, ahol terminál nincs, cserébe tartalomgazdag a kassza. Mindenesetre itt sem lehet két marék csokoládét, egy üdítőt és egy szikkadó péksüteményt az ország legnagyobb papírpénzével rendezni. A szomszéd zöldséges viszont mindig segítőkész a felváltással, tehát kaptam egy tízezrest és két ötezrest, hogy az én kasszám kezdjen el átlagossá válni.

Az értéke ugyanúgy 20000 (gyártással 20049,9), de költségeit tekintve 52,7 (10000) és 2 x 47,4 is vele jártak. A vegyesbolttól ezreseket kaptam (gyártási költsége 60,8 Ft!) és egy marék érmét. Ezt fogom visszavinni délután a kávémért.

Elszántak olvassák el a következő bekezdést, kevésbé elszántak csak a tanulságot:

Miért van egyáltalán húszezres és miért nincs már 1-2 forintos?

Változnak az idők, azért. A D-metric módszer a napi átlagjövedelem alapján határozza meg egy ország képszpénzállományának ideális legkisebb és legnagyobb címletét, Magyarország pedig azt használja. 2003-ban ez az összeg 4438 forint volt, ami a D/5000-től (legkisebb érme) az 5D-ig (legnagyobb papírpénz) kerekítésekkel azt eredményezte, hogy lett egyforintos és húszezres. Telt-múlt az idő, csorognak az adóbevételek, a gazdaság színskálája folyamatosan változik (derűs, borús, monokróm, szürke), kisebb lett a készpénzforgalom, megváltozott az átlagos vásárlói kosár, a kétszázasból lett érme, aztán papír, aztán megint érme, az átlagember pedig költ, fizetést kap, pénzt talál, nyer a lottón, eladakozza, szökőkútba dobálja és még rengeteg minden mást.

Hát nem egy Bitcoin, az tuti, de még a bankkártyád is messze rugalmasabb – van ez így. Amikor szélsőértékkel fizetsz, akkor számítanod kell arra, hogy a ‘visszakassza’ méretétől függően átlagos eloszlású, tehát könnyen felboríthatod.

Tanulság:

nem, nem tudsz értelmesen fizetni szélsőértékkel. Épp úgy, ahogy az árazásod is nagyban befolyásolja, hogy ki, és hogyan lesz hajlandó fizetni neked. 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Egy (bocs, 3) dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz a startuposdiba

Startup Vállalkozók csoportjában hangzott el egy kérdés, Ágnes kollégánk pedig elsőként kommentelt. Úgy tűnik, a tanács-zanza jól sikerült, mert több...

Marketing (majdnem) ingyen

Hogyan fizettesd ki az egyik vevőddel azt a marketinget, amivel egy másik vevőt érsz el? Ezen töri a fejét nagyon-nagyon...

Ha nem lehet belőle sok, legyen belőle nagyon kevés

Készülünk a Kudarckonferenciára, és ennek kapcsán eszembe jutott egy sikersztori. Nem tévedés, most sikerről fogok mesélni nektek, bár még csak...

Close