Időmenedzsment idegbaj helyett

cat_on_keyboardAz időmenedzsmentet szeretjük nehéznek tekinteni (ha tudnád, hányszor futottam neki, mire elütés nélkül  kétszer is begépeltem, egyet is érthetnél ezzel). Valójában néhány egyszerű tippel és trükkel sokkal átláthatóbb, követhetőbb és főleg: kényelmesebb napjaink lehetnek. Ide süss.

1. Tervezz kevesebbet, teljesíts többet.

A múltkor már írtuk, hogy a produktivitás valójában csak 6,5 órás. Ennél is rosszabb arányú a tervezhetőség – aki már közlekedett, e-mailezett vagy telefonált az elmúlt évszázadban, tudja, mennyire felboríthatják ezek az időrendünket. Megoldás: a napodban mindössze 4-5 tervezett óra legyen, a többit tekintsd puffernek. Hidd el, ki fogod használni, ugyanakkor nem fogsz elcsúszni a feladataiddal.

2. Hagyd abba  a multitaskingot.

A páruzamos feladatok végzése, azaz a multitasking egész napos tevékenység, de laglábbis hosszú időt vesz igénybe. Ha azonban szétbontod és sorba rendezed a feladataidat, elvégezhető egységeket kapsz, amikre fókuszálni is lényegesen jobban fogsz tudni. Próbáld ki.  De csak miután végigolvastad ezt a blogposztot, különben ez is multitasking lesz…

 3. Legyenek rutinjaid.

Ha minden nap körülbelül ugyanakkor eszel, kávézol, akkor egy idő után (3 hét – 3 hónap) a szervezeted is megszokja ezt, és már csak akkor kér enni-inni vagy koffeint, amikorra te beállítottad. Ettől aztán könnyebben megtartod a fókuszt, és nem mellesleg az anyagcseréd is egészségesebb lesz.

4. Legyenek határidőid.

Ha időre kell elvégezni valamit, az emberek többsége produktívabb. Egy szabott idejű meeting általában eredményesebb. Ugyanez figyelhető meg kisgyerekes szülőknél, akiknek időben kell a csemetékért elindulni, így időre befejezik a napi feladataikat. Nem mellesleg a csapatmunkát is támogatja.

5. A meetingek kezdő vagy záró események.

Egy találkozót legjobb a nap elején megejteni, de ha nagyon muszáj, tedd a nap végére. A délelőtt vagy délután közepén szervezett meeting legnagyobb hibája, hogy az előtte-utána kialakuló időblokkok túl rövidek, így nem alkalmasak nagyobb, elmélyülést igénylő feladatok elvégzésére.

6. A halogatás, lazulás és lustulás megengedett, ha…

… ha sikerül nagyobb munkaszakaszok közé ékelned. Azaz igen, használd a Twittert, Facebookot, igyál még egy kakaót (és fogd rá a nyuszira) vagy tölts el tíz percet bambulással: jutalmazd magad ezekkel minden nagyobb elvégzett, előre eltervezett blokk végén. Közben tilos, közte szabad.

7. Óvakodj a To Do listáktól.

Fontos szem előtt tartani, hogy soha nincs két egyformán fontos feladat. A To Do lista arra csábít, hogy haladj sorban. Inkább ezt javasoljuk: egy post-itre írd fel azt a feladatot, aminek aznap semmiképpen nem szabad elmaradnia. Utána egy-egy  post-itre írd fel az összes többi feladatodat, cetlinként egyet. Végül rendezd logikai sorba (ami nem feltétlenül a fontosságot fogja tükrözni – lehet, hogy meglennél tej nélkül is, de ha mindenképpen el kell menned a boltba például az óvszer miatt, akkor tejet is veszel).

8. A 80-as szabály.

Ha valamit egy munkatársad is el tud végezni legalább 80%-ban, akkor a feladat delegálható. Csak próbáld ki.

9. A tegnapi gólok még sosem nyertek mai meccset.

Ami volt, az lényegtelen az időmenedzsment szempontjából. A van (helyzet, eredmény, hiány stb.) és a lesz sokkal fontosabb. Ezekre koncentrálj.

10. Nyújtózz egyet.

Komolyan. Kedvező élettani hatása van, ráadásul a kollégákat is felvidítja, ha közben fintorogsz is. És kitűnő jelzése annak, hogy neked van időd, erre is, mert jól szervezed a napodat.

 

Tervezz előre, májusban Ötletgyúró, júniusban Befektetéskereső Edzőtáborral várunk!

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
6 dolog, amit magadnak kell listába szedned

Egyes felmérések szerint az átlagember hét infót jegyez meg együltő helyében. Mi a fáradt napjaitokra is gondoltunk. Hatot, ne többet....

Van egy álmunk. Angyalos.

Körülbelül 6 évvel ezelőtt akkori legközelebbi munkatársam, Zs. azt mondta, szeretne a vitorlásklubban egy új divatot bevezetni. Szeretné, ha a...

BRÉKING – az igazi WTF hír mára

2013. ÁPRILIS ELSEJEI FRICSKÁNK VOLT. HA PLETYKÁKRA VAGY KÍVÁNCSI, OLVASD TOVÁBB :)

Close