Írj egy könyvet…. és add el!

books-768426_1280Azt mondják, könyvet írni érdemes, meg hát annyira nem is nehéz, csak sok-sok kitartó munka kell hozzá. Kiadni sem bonyolult, a self-publishing kiadók szemrebbenés nélkül megszerkesztik, sőt, ha kell, kinyomtatják, kötik és kiszámlázzák. Kéz leporol, lehet elüldögélni a nagyszerű mű kupacainak árnyékában vagy a csilivili e-könyvvel a merevlemezen, és gondolkodni.

Ha azonban nem csak az egódat akartad építeni a könyvvel, akkor legkésőbb ez az a pillanat, amikor el kell kezdened eladni. Vagy éppen sokkal előbb. Két blogposztból álló sorozatunkban Duli Gábor azt meséli el nektek, ő hogy csinálta. Profin.

Duli Gábor, a http://kulfoldilink.hu gazdájának összefoglalója

Nyáron kiadtam egy könyvet Amazonon, így beleástam magam a könyvkiadás rejtelmeibe, ami nem egyszerű, de azért annyira nem is bonyolult. Elsősorban angol nyelvű könyvekre vonatkozik az írás, de magyar nyelvűekkel is működhet, csak itthon ugye kevesen használják az Amazont.

Az egyik legjobb mód a szakértői státusz elérésére, ha van az embernek egy publikált könyve. Az Amazon segítségével ezt teljesen ingyen meg lehet tenni, nemcsak ebook, hanem papír formában is. Legalább 10 könyvet olvastam, a legjobb ez volt:

The Step-By-Step Author’s Guide to Writing, Publishing, and Marketing Your Books On Amazon


1. Előkészületek

Ha szeretnéd az olvasók email címeit begyűjteni, bele kell raknod a csalidat a könyvbe, plusz a linket, ahol feliratkozhatnak. Az Amazon NEM adja ki az olvasóid email címeit.

Minimum 100 oldalas könyvet érdemes írni, wordben ez kb. 50 teleírt oldal. Az enyém 150 oldalas lett. Ki kell választani a könyv méretét ez alapján: https://www.bookbaby.com/book-trim-sizes-and-binding-options

Angol anyanyelvűvel át kell olvastatni a könyvet, profi proofreading szolgáltatást találsz fiverr.com-on. Szintén itt profi formázást lehet rendelni, createspace formatting kulcsszóra keresve. Ezután ki kell választanod, hogy milyen betűtípusok szerepeljenek benne. Ezt is lehet kérni itt extráért, én saját magam csináltam. Ugyanitt profi borító is kell, ezt látják majd először az emberek.

Csak olyat fizetnek ki, akinek van amerikai adószáma (EIN), és ezt egy rémálom beszerezni itthonról. Én egy amerikai ismerősömet kértem meg, ő megadta az adószámát és a bankszámlaszámát.

2. Paperback

Ha papír könyvet (paperback) szeretnél, a createspace.com-on kell regisztrálni, és feltölteni a könyvet pdfben, majd a szoftverük átalakítja a helyes formátumra. Ezután laponként át kell nézned, hogy rendben van-e a formázás. És most jön a “magic”: Nem kell előre legyártatnod a könyveket az Amazon on-demand printing-nek köszönhetően. Ha valaki egyet rendel, akkor azt az egyet kinyomtatják borítóval együtt, bekötik és elküldik neki. Az Amazon pedig levon 30%-ot, te megtartasz 70-et. (Szemben a szokásos néhány százalékkal, amit a régi modellben az írók kapnak.) Rendelj egy próbapéldányt az Amazon UK-ről, mert onnan olcsóbb a szállítás, és csekkold le, hogy minden rendben van-e.

3. Ebook

Regisztrálj a kdp.amazon.com-on. Itt ebook-ot lehet kiadni, ami meg fog jelenni Kindle formátumban. Ide word fájlt kell feltölteni, konvertálni és csekkolni. A borító képeit is fel kell tölteni, ugyanúgy, mint createspace-re. Ha mindent leokéztál, meg fog jelenni pár napon belül a könyv. Pontosan ugyanazt a címet és alcímet kell megadni, mint a papír könyvnél, így az amazon automatikusan össze fogja kötni a kettőt. Ha nem, írni kell nekik egy emailt. Az árat $2.99 és $9.99 közé kell tenni. Ha ettől lejjebb vagy feljebb van, csak 35%-ot fizetnek ki. Be kell lépni a KDP Select programba, ami azt jelenti, hogy exkluzivitást adsz az amazonnak, és sehol máshol nem teheted elérhetővé az ebookot még ingyen sem. Cserébe kiemelten kezelik a könyved, és 90 naponta csinálthatsz ingyenes vagy $0.99-es akciókat.

4. Marketing

Ha minden megvan, akkor csak a könnyebbik részén vagy túl, a marketing még bonyolultabb. Éppen ezért külön blogposztba szedtük neked. Itt olvass tovább:

Könyvmarketing

A kérdések természetesen jöhetnek kommentben.

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Így szeresd könyvelődet

Vuray György, akit azért kedvelünk, mert közvetlen, jó szakember, és minden kérdésre nagyon-nagyon realista módon válaszol, múltkori vendégposztjában amellett érvelt,...

Tréningezünk, idén utoljára

Az elmúlt hetekben nagyon sűrű programunk volt, így eldöntöttük: idén már csak egyetlen tréningnapot tartunk, a jól bevált és hagyományos...

3 vállalkozás, aminek már ma nekikezdhetsz

Szombat van (legalábbis akkor, amikor ezt a blogposztot írtuk, az volt, és szerencsére gyakran bekövetkezik). Otthon teszel-veszel, talán még fel...

Close