Kiállja-e a munkád a nagyitesztet?

A nagyiteszthez mindössze 1 db munkavállalóra és 1 db nagymamára (opcionálisan 1 db négyéves gyerekre) van szükség.

Vegyük munkavállalónak a Megoldás.Most csapatának egy tagját, aki innovációmenedzsment területén dolgozik/dolgozott/dolgozandó leend. Mostani munkája minden esetben az, hogy új vagy elakadt cégek, projektek munkáját segítse 100 percben, 100 órában vagy 100 napon keresztül.

Képzeljük el most a nagymamáját. Kedves, ősz hajú néni, tesz-vesz a háztartásban, sorozatokat néz a tévében. Ha nagyon alacsony a vérnyomása, átkapcsol a parlamenti közvetítésre vagy elballag kávézni az Angelikába két-három kedves, ősz hajú barátnőjével. Ha túl magas a vérnyomása, felkeresi háziorvosát, akivel jóízűen elcseveg az unokákról, és ettől megnyugszik. Csodadoktor az, bizonyosan. Univerzuma egyre kisebb, és az olyan úri huncutságok, mint innováció, projekt- vagy változásmenedzsment, sosem találták meg.

A csapattag mint rendes unoka, hetente néhányszor elballag Nagyihoz ebédre. És miközben a rántott húst tűzik a villájukra, Nagyi felteszi a kérdést:

“Mit is csinálsz te mostanában?”

Nagyiteszt ON, itt  a kihívás.

“Tudod, Nagyi, találmányokkal és új cégekkel foglalkozom.”
“Akkor feltaláló vagy?”
“Nem, az én feladatom, hogy egy találmány kezdeti útját egyengessem a siker felé.”
“Miért, mi a siker?”
“Hát, az attól függ. Lehet befektetés, licenciába adás, cégalapítás vagy további fejlesztés és…”
“Ugyan, hagyj engem, nem értek én ezekhez. Kérsz még uborkát?”
 Nagyiteszt OFF.

Következő szerdán újra próbálkoznak.

“Hogy is van a munkád mostanában?”
“Á, egész nap csak telefonálok meg e-maileket intézek. Meg persze az a millió számla, cégbírósági rohangászás, ezer megbeszélés…”
“Na végre, tudtam én, hogy egyszer tisztességes irodista leszel. Még egy kis salátát?”
Nagyiteszt OFF.

Csapattag nem adja fel, vár egy hetet és közben gondolkodik.

“Nagyi, el akarom neked mondani, hogy mit is csinálok mostanában. Sok kérdést teszek fel új dolgokat kitaláló embereknek, segítek tervezni, és ha arra van szükség, én intézem helyettük azt, amihez még nem értenek vagy nincs rá idejük. Tudod, én teszem lehetővé azt, hogy emberek foglalkozhassanak azzal, amit szeretnek, és olyan eredményt érjenek el benne, amilyet együtt megtervezünk. Az én feladatom, hogy ehhez segítsek nekik meghatározni a célt, felépíteni a kereteket, megtalálni az eszközöket, és kitartani az út első szakaszán.”
“Szép feladatnak hangzik, mesélj még róla.”

Olvasó, légy őszinte. Képes vagy-e arra, hogy saját tevékenységed lényegét ragadd meg – talán nem ügyfeleid előtt, de önmagad előtt mindenképp. Tudsz-e demisztifikálni? Vajon a te munkád kiállja a nagyitesztet?

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Az idő mint szubjektív tényező

Az emberiség egyik legnagyobb találmánya szerintem az idő. Azt hisszük, hogy tőlünk független, pedig dehogy. Számos olyan dolgot bekeretez, amit...

A munka szépségéről

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy projektfejlesztőként és a Megoldás.Most csapatának tagjaként olyat csinálok, amit szeretek - éppen úgy, mint Matt Harding....

Close