Kiegészítés a 10+1 befektetőkereső tipphez

exam-answers-6Kádas Péter a Startupdate-blogon ismét nagyszerű posztot rakott össze: 10+1 tipp a befektetőkereséshez. Arra, hogy hogyan csináld, a helyes válasz ott. Péter összeszedte, mi pedig csak egyetérteni tudunk, srácok. Úgy kell csinálni, ahogy Péter leírta. Csak úgy.

Most kiegészítjük azzal, hogyan tudod menteni, ami menthető, ha eddig NEM így csináltad.

Mit tegyél, ha eddig nem úgy csináltad?

Előtte

1. Csináld vagy ne csináld – ne próbálkozz

Ha elmentél a falig, és nem kezdtél már 9 hónappal ezelőtt tőkét keresni igazán hatékonyan, azaz ha elfogyott a zsé a zsebből, akkor vállald a következményeket (pont olyan, mint a szex). Kivérzett startupba nem lehet tőkét bevonni. Nem finanszírozhatod a hiteleidet tőkéből. Nem finanszírozhatod az esküvődet tőkéből. Mi jön akkor? Kármentés, családi kassza feltöltése, stratégiaváltás. Újrakezdés, egy tapasztalattal gazdagabban. Azaz: válogasd szét, mi az, amit eddig elértél, és aztán döntsd el, hogyan tovább, ha mostantól 9+ hónap a tőkéig.

2. Először ne a legjobbhoz menj

Nemet kaptál a nagyoktól és a legjobbaktól? Ugyan már. Irány Európa, Amerika. Nem itthon vannak a legjobbak. Bocs. De ha mégis ragaszkodsz az itthoniakhoz, akkor follow-up, ezerrel. Második első benyomás nincs, de lehet szépíteni, mert az itthoni tőke nagyon keresi a helyét.

3. Készülj fel a befektetőből is

Ha még nem kaptál tőkét, akkor semmi gond. Mostantól vedd komolyan a felkészülést, és ne mondj igent addig senkinek, amíg nem vagy biztos a dolgodban.

4. Péternél nincs 4. pont?

Semmi gond. Ez neki ciki, nem neked… (bocs, Péter :)) Ha a befektetődnél nem stimmelnek a számok, az már cikibb, méghozzá annak, aki nem tud számolni. Vond le  a következtetéseket és figyelj a számokra.

5. Sose küldd el a deck-et a prezentációd előtt

Elküldted a decket? Hm. Akkor hívd fel az alapot és kérdezd meg, hogy mikor jöhetsz prezentálni. Másik pitch deck-kel. Ez van.

A megbeszélésen

4. Értsd meg a soft “nem”-et is

Péternél itt a 4. pont. Szemed se rebbenjen, lényegtelen dolgokkal nem érdemes időt tölteni. Ellenben ha soft nem-mel lebegtetnek már egy ideje? Kérdezz vissza. Ötször, ha kell. Egy határozott nem is jobb, mint a lebegés. Az időd sokba kerül neked.

6. A deck egy dolog. készülj a kérdésekre (igen, slide-okkal is)

Erre még visszatérünk röviden.

7. Ne sz*rj be

Erre is visszatérünk.

Utána

8. Ne menj bele árnyék-folytatásba

Olyan ez, mint a párkapcsolati tanácsadás… Maradjunk barátok és néha szexeljünk? Na neee. Mi azt mondanánk, hogy beszélgetni érdemes – azért, mert Magyarország egy zsákfalu, ahol meg lehet ismerni mindenkit. Beszélgess, névjegyekért és iparági kapcsolatokért cserébe. Mást ne kérj, ne adj. Kávézni az exekkel is lehet.

9. Csatolj vissza

Mindjárt mondjuk.

10. Agyfürkészés helyett

Na most mondjuk:

6., 7., 9. és 10.: úgy van, kész. Be kell tartani, mint az atombomba használati utasításait. Kérem, ne nyomja meg a piros gombot. Vagy nyugodjon békében.

+1. Dress code

Nem kell felvenned a pólót. A befektetőknek akkor se lesznek illúziói. Úgyse hiszik el, hogy nem olvasod a Startupdate-et. Ha eddig nem tetted volna, akkor orvosold. Kötelező irodalom.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Negyedmillió.

2013.június Távol álljon tőlünk, hogy vallási kérdéseket kezdjünk boncolgatni egy üzletfejlesztéssel foglalkozó blogon (ezt a robbanóelegyet meghagyjuk az egyházaknak). De...

5 perc hírnév, aminek értelme van

Jó lenne, ha a céged, projekted téma lenne a családi vacsoraasztaloknál? Jó lenne, ha leendő befektetőd vagy üzleti partnered a...

Bohócdoktort a vállalkozóknak…?

Mesélünk nektek egy napi problémánkról. Szakmairól, etikairól. Hátha sikerül úgy mondani, hogy az érintettek meghallják. Saját érdekü(n)kben. Jön az egyszeri...

Close