Kocsma látképpel és harckocsik

jumpers_r_capaKét évvel ezelőtt két sikeres emberbe botlottam ugyanazon a napon, a nyaralásom ideje alatt. A nevüket nem is tudom, az újság jó eséllyel sosem írt róluk (és nem is fog), és ha megkérdezel valakit, milyenek a sikeres emberek, nem rájuk fog mutatni. De mivel annyiszor és annyiféleképpen olvashatsz sikeres amerikai üzletemberekről, olyan sok pénz és sok drága autó van a sikerek mellé lefotózva, hogy most belém bújt a kisördög. Megmutatom neked a siker egy másik arcát. Egyet az ezer közül.

Nyári mese következik a sikerről, legalábbis az egyik fajtájáról: arról, amikor valaki őszintén élvezi a mesterségét, és jól is csinálja. Szubjektív nyári jegyzet a Balaton partjáról.

Kocsma látképpel

Az egyik sikeres emberem kocsmáros. Az a fajta, aki mindig mosolyog, mindenkihez van egy jó szava, és pontosan fel tudja mérni, kinek adhat hitelbe és kinek nem.

Balatonparti bódéja ragyog a tisztaságtól, és a kávé vagy sör mellé szépséges látképet is kapsz – ott a ragyogó tó a háttérben. Reggelente korán nyit, kiszolgálja a koránkelőket. A mosolya őszintének tűnik, de csak a harmadik reggel sikerül végre megnevettetni, kizökkenteni az addigi profi üzleti kommunikációból.

Ez az ember sikeres. Honnan tudom? Onnan, hogy bízik a világban: van ideje a szomszéd lángosos nagykamasz, kétballábas segédjét útbaigazítani, van ideje elgondolkozni a világ dolgairól. Nem siet, magabiztos, kedvesen rámenős. A pincérlányok még este hatkor sem tűnnek elgyötörtnek mellette. Rózsaszín napszemüvege mögül abszurd békaként hunyorog rád.

Férfias biznisz

A másik sikeres emberem amolyan talpraesős. Nagymacska. Jeti. Másfélszeres életnagyságú, napbarnított, szőke negyvenes, elnagyolt vonásokkal, keki sortban és zubbonyban, negyvenhetes mezítlába fekete porral borítva. Feltörte a lábát a bakancs, azért van mezítláb. Húsznál is több harci járművet bemutató vállalkozása főleg fiús apákat vonz. Nála minden tíz perc múlva történik – tényleg. Szavakész, magabiztos, nem fél elfogadni a segítséget.

A bejáratnál két kedves nő szedi a pénzt, az egyikük a kiállítótérben is segít. Mindannyian mosolyognak. A szőke jetinek mindenkihez van pár szava, finoman győzködi a papákat, fiúkat, milyen jó buli is lánctalpast vezetni. Ha valaki jól vezet, annak a jeti örül a legőszintébben. A helikoptermotor hangjától az ő szíve dobban a leghangosabban.

Amikor a légvédelmi egység aksija besül, beállunk szerelni – a jeti a félrerázódott, egytonnás rakétát kalapálja a helyére, barátom az aksit patkolja, én a jármű tetejéről figyelem őket a másfél órás bütykölés alatt. Utána teszünk egy kört a meggyógyított járgánnyal. A jeti magabiztos férfiassággal örül a sikernek, egy perc múlva már ott sincs. Nem kell hálálkodnia, nem ajánl ingyen kört, tiszta üzlet volt. A fiúk legóztak, vezettek, soktonnás kütyükkel játszottak, mindenki boldog. A jeti tudja ezt. Ő a legboldogabb.

Ez a két férfi érti a sikert. Mosolyuktól ragyog a napfény, léptük alatt rázkódik a föld. Nem a sikertől lettek ők férfiak, nem. A sikert ők teremtik, ők érlelik, ők adják a világnak. Így van ez rendjén.

És te miben vagy sikeres?

.
(Fotó: Robert Capa)

 

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Az szégyellje magát, aki…

"Az szégyellje magát, aki rosszra gondol!" E szavakat mondta állítólag III. Edward angol király, amikor a calais-i bálon felszedte a...

Vasárnapi szieszta: aludj, vállalkozz, egyszerűsíts

A mai szieszta eklektikusra sikerült - Van Gogh-tól a minimálig minden került bele. Ma is van vicces, van elgondolkodtató és...

Krumpli a puskacsőben

Nemrég egy ügyfelünk arról panaszkodott, hiába végzett el néhány kiemelt munkatársa sales-tréninget, az eladásaikon csak nem látszik a változás. Sikeresek...

Close