Legyél ragadozó

lion_gazelleSokszor mélázunk azon, hogy miért hívják gazellának a gyors, növekedéssel kecsegtető mikrovállalkozásokat. Nem jó ómen. Amikor vállalkozásba kezdesz, legyél a kezdettől ragadozó, ha mégoly kicsi is. De hogyan?

Sokan úgy gondolják, hogy vállalkozónak lenni mocskos dolog. Vérengző, számító, másokat letaposós stílusú valami. És még amikor hozzánk jönnek, akkor is így kezdik: vállalkozó akarok lenni, de nem úúúúgy. Na, gondoljuk ezt végig.

Vállalkozóként szeretnéd, ha gyorsan tudnál alkalmazkodni a változó környezethez. Profitot akarsz. Fenntartható növekedést akarsz. De azért virágozzon minden virág (versenytárs, beszállító, alkalmazott)? Valahol muszáj lesz alkudnod. Valahogyan.

A ragadozók alapvetően nem vérengzőek. Csak akkor vadásznak, ha erre szükségük van (mert sok energiába kerül). Nem verekszenek versenytársaikkal, ha egy mód van rá, mert féltik a saját bőrüket. Inkább körbepisilik a territóriumot, kicsit morognak a határon, és csak nagyritkán csapnak oda. Fajtársaikkal igyekeznek szövetkezni, de legalábbis békében éldegélni egymás mellett. Csak akkor támadnak, ha biztosak a dolgukban. Kíváncsiak, hihetetlen eredményesen tanulnak, és sokkal fejlettebb a humorérzékük, mint a növényevőknek.

Fordítsd le ezt vállalkozásra. Az épeszű vállalkozó nem rabolja le saját piacait, azaz nem ad rossz terméket, mert elveszti vásárlóit. Nem rabolja le beszállítóit és alkalmazottait se, mert minden átvert beszállítóval vagy alkalmazottal gyengül az értéklánc, és egyben gyengül a brand is. Nem öli versenytársait, inkább stratégiai partnerségre törekszik, hiszen a perek és nyílt piaci háborúskodások nagyon sokba kerülnek. Figyel, felkészül, folyamatosan fejlődik és fejleszt. Szakmájában etikus és magas színvonalat képvisel (saját faját akkor is tiszteli, ha az egyedek versengenek), mert hosszú távon sem szeretné rombolni a piacot. Eléri, amit szeretne, mert rugalmasan gondolkodik és tanul. És mivel felismeri, hogy véges erőforrásokért folytat küzdelmet más ragadozókkal, elfogadja a tiszta versenyt.

Mutatunk neked egy ragadozót. Szerethetőt. Na, így már szebb a kép?

a_frog_has_to_eat

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Mennyit ér az ötlet?

"Miért nem fektetnek be ezek a ... (vérmérséklettől függő jelzők) befektetők a csodálatos ötleteinkbe?! Már megkérdeztünk vagy tízet, és mindnek nagyon...

Miért legyél normális a befektetőnél?

Egy sima CV helyett már videót küldötök álláshirdetésre. Szöveges befektetői összefoglaló helyett dizájnolt, csodaszép pitch deckeket szórtok szét.   Az...

Hol születnek a nagy emberek? (képes kutatási beszámoló)

Egy régi vicc szerint a riporter elmegy egy kis, eldugott faluba, és interjút készít a helyi lelkésszel a falu történetéről....

Close