Majd jól bepereljük!…

Még mindig a szabadalmakról gondolkodunk. Sőt, nemcsak mi. Érdemes? És ha perelni kell? Akkor is? Péter, aki megmagyarázza az innovációt mindenkinek, egy konkrét eset kapcsán mond véleményt.

A tények

Március 12-én a Yahoo beperelte a Facebookot, mert azt állítja, hogy a Facebook jogosulatlanul használ olyan technológiákat, melyeket a Yahoo szabadalmai védenek. Sokan magának a szabadalmi rendszernek a válságát látják az eseményben. Tényleg így van ez? Hamarosan megszűnnek a szabadalmak, mert kiderül, hogy semmi értelmük? A véleményünk előtt némi praktikum: mik is ezek a bizonyos szabadalmak? Az alábbiakban felsoroljuk őket a hivatalos angol megnevezésükkel és az absztraktjuk egymondatos, köznyelven megfogalmazott összefoglalásával (forrása itt).

  • US Patent 7454509 Online playback system with community bias – internetes rádió, ami olyan számokat játszik neked, amiket a barátaid is hallgatnak.
  • US Patent 7599935  Control for enabling a user to preview display of selected content based on another user’s authorization level – bizonyos tartalmakat csak bizonyos barátaiddal osztasz meg.
  • US Patent 5983227 Dynamic Page Generator – személyre szabott oldalmegjelenítés.
  • US Patent 7747648 World modeling using a relationship network with communication channels to entities – üzenetküldés a barátaidnak.
  • US Patent 7406501 System and method for instant messaging using an e-mail protocol – azonnali üzenetküldési lehetőség.
  • US Patent 6907566 US Patent 7100111 and US Patent 7373599  Method and system for optimum placement of advertisements on a webpage – felhasználói viselkedés alapján elhelyezett hirdetések.
  • US Patent 7668861 System and method to determine the validity of an interaction on a network – az üzenetküldések gyakoriságának figyelése spammelők kiszűrésére.
  • US Patent 7269590 Method and system for customizing views of information associated with a social network user – meghatározza, hogy melyik barátaid fényképeit látod, ha bejelentkezel.

Ezek alapján a leírások alapján látható, hogy a Yahoo nagyon visszafogottan viselkedik, hiszen találomra beperelhetné szinte bármelyik internetcéget, a legegyszerűbb lenne az összeset egyszerre. Úgy tűnik ennek így tényleg nincs sok értelme…

A vélemény

A mi véleményünk az, hogy mindez nem újdonság.

Az USA szabadalmi rendszerében viszonylag egyszerű szabadalomhoz jutni, de ahhoz, hogy érvényesíteni lehessen meg kell nyerni a pert is. Viszont hiába van valakinek szabadalma, ez nem segít sokat a per megnyerésében, mert a per során fogják megvizsgálni, hogy az a bizonyos szabadalom ér-e valamit. Ha ez a bizonyos Yahoo per végigfut, akkor pár év múlva feltehetőleg kiderül, hogy a Yahoo szabadalmai nem igazán értékesek, kártérítés nem illeti meg. Ettől még az egész szabadalmi rendszert nem fogják megváltoztatni. Ha történik is változás, akkor az annyi lesz, hogy az európai modellhez közelítik a szabályozást.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) már a benyújtáskor alaposan megvizsgálja a szabadalmakat és a fentiekhez hasonló, újítást nem tartalmazó és széleskörűen használt eljárásokat nem is enged szabadalmaztatni. Nem véletlen, hogy a felsorolt szabadalmak közül csak egy érvényes az USA-n kívül is. Ehhez ugyanis a nemzetközi szabadalmi egyezmény eljárásába kellett bevinni a szabadalmat, aminek keretében az az EPO elé kerül, ahol a többi elvérzett volna, ezért a legtöbb esetben meg sem kísérelték. Az is nagy kérdés, hogy az az egy – az első – hogy jutott át a vizsgálaton. Lehet, hogy tényleg erős lábakon áll, és azzal az eggyel keres annyi pénzt a Yahoo a versenytársain, amennyit elveszt a perköltségen a többi esetben…

Summa summarum ránk itt Európában ez a felhajtás kevés hatással lesz, csak az kövesse tovább az eseményeket, aki a NASDAQ-on kereskedik. A többiek meg nevessenek egy jóízűt a fenti vicces amerikai szabadalmakon vagy mondjuk a praktikus zsebekkel ellátott emberi nyakörv szabadalmán.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
TakeHomeMessages a SUU’12-ről

Ez egy gyors, és meglehetősen jegyzetszerű jegyzet. A SUU'12-n tanultunk, tapasztaltunk - van benne mások okossága és saját butaság is....

Veszíts, hogy nyerj! (SUU’12)

Vannak versenyek, amiknek a legfőbb értéke, ha egyáltalán ott vagy. És vannak díjak, amiket a győztesek nem kaphatnak meg. Fogadjunk,...

5 módszer arra, hogy bebuktasd az innovációdat

Ki-ki másképp kezeli a stresszt. Van a csapatban olyan, aki a nehezebb ügyfél után idegőrlő pasziánsszal tereli el a gondolatait....

Close