Mikor segít, és ha igen, miben nem? – Könyvelős latolgatós

$_35Ha már vállalkozó vagy, biztosan van jó könyvelőd. UGYEEEE? Előbb vagy utóbb biztosan szükséged lesz rá. Inkább előbb, mint utóbb. Vuray György pénzügyi tanácsadó nekibuzdult a múltkori cikkünkön, amiben azt találtuk mondani, hogy a könyvelőnek nem feladata, hogy kritikus legyen, és pláne lendületet kapott, amikor azt is mondtuk, hogy az elején se jogász, se könyvelő nem kell. Jó könyvelőkről írt nektek, hasznos cikket. És mint oly sok esetben, most is azt gondoljuk: Gyurinak éppúgy igaza van, mint nekünk. Kell egy jó könyvelő – a legjobb pillanatban.

 

 

 

Vuray György írása

Lassan húsz éve, amikor első cégemet indítottam, kizárólag azt tudtam, mit fogok csinálni, volt némi elképzelésem, hogyan. A többivel egyáltalán nem foglalkoztam. Legnagyobb megdöbbenésemre ez a vállalkozásom jó három évig működött, és nem a hibás (pontosabban a semmilyen) tervezés volt az oka, hogy végül az akkori társammal bezártuk. Nem, nem elképesztően ügyes vagy zseniális voltam, hanem elképesztően szerencsés.

Ma már biztosan azzal kezdeném, hogy időben felkeresek egy jó könyvelőt, pontosabban egy könyvelőt is. De milyen egy jó könyvelő? Mikor érdemes hozzá fordulni? Egyáltalán, mi értelme van, miben tud majd segíteni?

Gyakran találkozunk a következővel: adott egy roppant lelkes, esetleg jó ötlettel bíró vállalkozó-palánta, ámde a vállalkozás „tudományához” szükséges információk terén, khm… vannak hiányosságok. Nincs ezzel semmi baj, ebben a fázisban teljesen természetes a dolog. Az illető – szerencsés esetben – elkezd kutatni a neten, fórumokon, ismerősöktől tájékozódik. Ezzel két fő gond szokott lenni:

  1. nem biztos, hogy tudja, minek is kellene pontosan utánanézni.
  2. egy adott dologról hall mindent, illetve annak az ellenkezőjét is.

Így ahelyett, hogy tisztulna a kép, csak még jobban összezavarodik. Ilyenkor általában két eset fordul elő: vagy fogja magát, megcsinálja a cégét (túl korán), és pár hónap múlva jön rá, az adott fázisban még teljesen felesleges volt, ráadásul rengeteg pénzt elvisz, ami nagyon hiányzik máshonnan. Ezzel gyakorlatilag kényszerpályára teszi magát, és érdemi fejlődés helyett fut az események után. A másik út: még időben felkeres (többek között) egy könyvelőt, akitől valóban pontos információkat és válaszokat kap kérdéseire.

Mikor kérdezz a könyvelőtől?

Vállalkozásod indítása (nagyon leegyszerűsítve) általában a következő lépésekből áll:

  • van egy ötleted, amiből pénzt szeretnél csinálni.
  • Ebből előbb-utóbb bevételed lesz, eleinte viszont csak kiadások.
  • Az ötleteddel meg kell szondáznod a piacot, tisztában kell vele lenned, nagyjából mikor és mennyi bevételt hoz majd.
  • Össze kell szedned, hogyan valósítod meg ötletedet: milyen tárgyi és személyi feltételekre van szükséged, ezek kb. mennyibe kerülnek, és ezek a kiadások mikor jelentkeznek. Ez még bőven a tervezés fázisa.
  • Ennek része az is, hogy tisztában legyél, hogy vállalkozásod bevételei után milyen és mennyi adót kell befizetned.

A lényeg: itt már látod, kb. milyen költségekkel és milyen bevételekkel számolhatsz. Ez az a pont, amikor érdemes lehet egy könyvelőt felkeresned. Mindenképpen olyan könyvelőt válassz ilyenkor, aki tanácsadással is foglalkozik. Pontosan mondd el neki, mi az, amit most szeretnél tőle: mondd meg, hogy egyelőre vállalkozásod elindítása előtt állsz, és segítségét kéred a számodra megfelelő vállalkozási- és cégforma kiválasztásában, és az alapvető pénzügyi tervezésedben. Vagyis jelenleg tanácsadásra, vállalkozás indítását megelőző konzultációra jelentkezel be.

Saját munkapasztalatunk szerint ez általában egy három órás konzultációba bele szokott férni, körülbelül ennyivel számolj.

 

Mit kérdezz meg a könyvelőtől?

Nagyon fontos: a könyvelő helyetted nem, csak veled együtt tud gondolkozni. Nem tudja helyetted kitalálni, mikor és mennyit fogsz majd irodabérletre költeni, ahogy azt sem, havonta hány darab golyóstollat kell majd venned. Azt sem tudja helyetted kitalálni, hogy májusban, esetleg júliusban hány darab zöld esernyőt és mennyiért fogsz majd eladni. Ezeket a számokat, adatokat neked kell prezentálni. A könyvelőnek egy ilyen tanácsadás során nem feladata az üzleti ötleted piaci szempontból történő minősítése sem. Amiben a tanácsadás során elvárható a könyvelő segítsége: hívja fel a figyelmedet minden olyan várható költségre, amivel vállalkozásod indítása és működése során számolnod kell, és segítsen ezek rendszerezésében.

A másik nagyon fontos dolog, ami elvárható: magyarázza el a legfontosabb, leendő vállalkozásodat érintő adó- és járulékfajtákat, azt, hogy ezek közül mikor, melyiket kell megfizetned. A tanácsadás végére tisztában kell lenned azzal, hogy ezek mennyi rendszeres (havi és/vagy negyedéves és/vagy éves) kiadást jelentenek majd. Segítsem kiválasztani a számodra ideális vállalkozási, és adózási formát. Ezzel egy kisebb (évi néhány milliós árbevételű) vállalkozás is éves szintem akár százezreket takaríthat meg.

A hivatalos költségek, vállalkozásod „saját” kiadásainak, valamint várható bevételed ismeretében készíthető egy gyors eredményterv, amiből látod, hogy az általad remélt bevételekkel számolva vállalkozásod egyáltalán életképes lesz-e. Ez természetesen nem helyettesít egy hosszabb távú pénzügyi tervet, vállalkozásod kezdeti fázisában azonban tökéletesen elegendő.

 

Miért fordulj még cégalapítás előtt egy könyvelőhöz?

Nagyon röviden: mert segítségével egy csomó pénzt fogsz megspórolni.

Ha már tisztában vagy azzal, mit, mikor kell elkezdened beruházni, megvásárolni, ami vállalkozásodban majd költségként elszámolható, és az áfája visszaigényelhető, a könyvelő segítségével el tudod dönteni, mikor jöjjön el a tényleges cégalapítás pillanata. Az érem másik oldala: ha létrehoztad vállalkozásodat, annak lesz egy havi fenntartási költsége. Akkor is, ha még semmit nem csinál, ha még csak borítod bele a pénzt, bevételt viszont nem hoz. Az, hogy vállalkozásod fenntartása havonta mennyibe kerül, megint csak sok mindenen múlik: nem mindegy, hogy az elejétől főállásban csinálod, vagy egyelőre munka, bejelentett főállás mellett. Mások az indulás és a fenntartás költségei egyéni vállalkozás és cég esetén. Ezeket megint csak meghatározzák, hogy mikor történjen meg vállalkozásod hivatalossá tétele. Vagyis a megfelelő időzítéssel sok pénzt nyerhetsz, és sok fölösleges kiadást fogsz elkerülni.

 

Most már látod, könyvelőre nem csak vállalkozásod elindítása után van szükség. Ha találsz egy jó, tanácsadással is foglalkozó könyvelőt, értékes, pénzben is mérhető segítséget jelent majd. Ha pedig vállalkozásod beindul, utána amúgy is szükséged lesz rá. Következő írásomban elmondom, mit csinálj, és mit ne csinálj, hogy könyvelőddel kölcsönösen szeressétek majd egymást.

 

Vuray Györgyöt itt is megtalálod: Vállalkozás Okosan, de ha most azonnal szeretnél tőle kérdezni, akkor megteheted rajtunk keresztül is. Érdemes, kérdezz bátran.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
A robot, aki megölte a vécésnénit

Pár napja egy gyorsetetőben jártunk. Kollégánkat hívta a természet és ez volt a leggyorsabb. Emlékeztünk, hogy két megoldás van: megmutatja...

Szabadulj meg az “olcsó” címkétől

Amikor azt kérdezzük, mi a te bizniszed legnagyobb értéke a vásárló számára, sokszor, nagyon sokszor halljuk tőletek, hogy a versenyelőnyötök...

JAJ: “szolgáltass ingyen, akkor biztosan jönni fognak!”

Facebook-csoportokban sokan osztják a jobbnál jobb tanácsokat. Mi meg időnként elszörnyedünk. A legfrissebb termést szüreteljük le nektek mostantól időről-időre, hogy...

Close