Mire indíts vállalkozást? Szinte mindegy. Szinte.

It's a big misconception. Everyone thinks hell is all fire. Actually, it's all paperwork.'

Sok külső kollégával dolgozunk együtt, az egyikük Kiglics Nadinka, aki általános és nélkülözhetetlen tűzoltóként ugrik be rendezvényeink és háttérmunkáink legégetőbb pillanataiban. Nad’ most visszanézett a múltba – saját vállalkozós múltjába – és összedobott egy személyes szösszenet a tevékenységi körökről, kifejezetten azoknak, akik egyéni vállalkozóságot fontolgatnak.

(“Az egész egy nagy tévedés. Mindenki azt hiszi, hogy a pokol csupa tűz. Valójában csupa papírmunka.”)

Kiglics Nadinka írása

Megszületett az embert próbáló döntés: egyéni vállalkozó leszek. Rögtön elsőre föl akartam venni az összes lehetséges tevékenységi kört, amelyre hirtelen felindulásból valaha is számlát óhajtanék kiállítani. Leástam magam a TEÁOR-kódok poklainak legmélyebb bugyrába, átfésültem az összes on-line föllelhető listát és tevékenységikör-részletezést. Nagyjából sikerült leszűkítenem a kört a számítógépes adminisztrációtól kezdve a szakfordításon át egészen a hajfonásig. Megalakultam, leszerződtem az ajtóban toporgó reménybeli ügyfeleimmel, és hatalmas elánnal belevetettem magam a melóba.

Eltelt egy hónap, repkedtek a számlák (mind a kettő…), én pedig kezdtem belesimulni a “magam ura vagyok” életérzésbe.

És ekkor jött meg a VÉGZÉS Budapest Főváros Kormányhivatalától. Öt napon belül jelenjek meg hatósági ellenőrzésre a hivatalban az összes diplomámmal, szakképzési papírommal, nyelvvizsgáimmal, igazolványaimmal karöltve, mert különben csengethetek 50-500 ezer forintnyi eljárási bírságot, és ha makacskodok, rendőrség útján elővezettetnek. Hűha – gondoltam –, ezek nem galacsinnal gurigáznak. Föltúrtam az évtizedes családi ereklyéket tartalmazó ládákat a végzettségeimet igazoló iratokért (most először kellettek, amióta megszereztem őket…). Könnyes szemekkel végső búcsút vettem szeretteimtől, majd a papírjaim kíséretében, rogyadozó léptekkel, de egy lefokozott és halálra ítélt háborús hős méltóságával a Hatóság színe elé járultam.

Nyilvános kivégzés helyett egy rendkívül kedves ügyintéző fogadott. Mint kiderült, naivan fölvett tevékenységi köreim fele szakirányú képzettséghez kötött – ami egyrészt nincs, másrészt nem is kell, mert amit én csinálni akarok, az nem szakképzéshez kötött. Mi több, még a TEÁOR-kódokat is megadta hozzájuk. Az egyórás találkozó végén kaptam egy teljesen hülyebiztos végzést arról, hogy mikorra és mit kell végrehajtanom ahhoz, hogy ne térjünk vissza a bírságolós-elővezettetéses háborús tengelyhez. Az ég kékebb, a fű harmatosabb, a levegő illatosabb lett (ez utóbbin sokat dobott a szomszéd pékség is), amikor kiléptem az ajtón.

És hogy miért írtam le mindezt? Hogy eljuss ehhez a listához, ha vállalkozás küszöbén állsz, és gondod van a tevékenységi köreid meghatározásában:

0. Fusd át az engedélykötelesség kritériumait itt: http://engedelykoteles.mkik.hu

1. Nyiss magadnak Ügyfélkaput. Egyre több lényeges dolgot intézhetsz on-line.
(link: https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/regisztracio)

2. Kérj időpontot a lakóhelyed szerinti Okmányirodában. Segítenek kiválasztani, hogy a végzettségeiddel milyen tevékenységeket végezhetsz.
(link: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/okmanyiroda/tajekoztato)

3. Kérd a Központi Statisztikai Hivatal Információszolgálatának segítségét. Írd meg nekik, hogy pontosan milyen tevékenységeket szeretnél vállalkozóként végezni. Néhány hét alatt válaszolnak, és tételekre lebontják, hogy az általad megadott tevékenységekhez melyik érvényes TEÁOR-kód tartozik. (De ezután még mindig rá kell kérdezned az Okmányirodában, hogy nem szakképesítéshez kötött-e valamelyik.)
(link: informacioszolgalat@ksh.hu, http://www.ksh.hu/elerhetoseg)

Ja, és egy pindurka adalék. Amikor két hónappal az egyéni vállalkozásom beindítása után túl voltam az egész fenti tortúrán, és kihúztam a szelepet a belső stresszlabdámból… rá kellett jönnöm, hogy a vérverejtékkel meghatározott fő tevékenységi körömre még egyetlen árva számlát sem állítottam ki, és a közeljövőben nem is fogok. Tehát a bónuszpont:

4. Ha működés közben rájössz, hogy rég másról állítod ki a legtöbb számládat, mint ami a fő tevékenységi köröd, akkor meg kell azt változtatnod. Itt már jól jön az Ügyfélkapu (ld. 1-es pont), hiszen ez már on-line is roppant egyszerűen elintézhető a www.nyilvantarto.hu/ugyseged/EgyeniVallalkozasKerelemInditasa.xhtml oldalon.

Mindezek után végre elkezdhetsz nyugodtan dolgozni. Ehhez semmiképp sem árt egy természetfölötti képességekkel megáldott könyvelő segítsége. De erről majd máskor.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Importáru hibákkal

Vigyázó szemünket az Öbölpartra vetjük, azaz a Bay Area-ra, ismertebb nevén San Francisco és a legendás Silicon Valley startup-világára. Oszt'...

Komédia (olvasói levél a szellemi tulajdon hasznosításáról)

Kaptunk egy olvasói levelet Zsenik és szabadalmak  címmel, Komédia alcímmel. Sajátos humorú barátunk írta, aki leghűségesebb olvasóink egyike. Magát így mutatja be: Rév Tamás,...

Háttérkutatás-módszertan, azaz hogyan lesz az ötletedből _üzleti_ ötlet

Sok helyen olvashattad már, és mi is többször megírtuk. Ahhoz, hogy jövedelmezően tudd működtetni a vállalkozásod, kívülről-belülről ismerned kell a piacot: mik a...

Close