Napi munkakönnyítő apróságok

Néhány komolyabb blogposzt után mindig lazulunk egy kicsit. A mai lazulás arról szól, hogyan tudsz lazulás nélkül sokat dolgozni.

5 tipp, amit kipróbáltunk – és működött.

1. Igyál, mint a kefekötő.

Ahhoz, hogy koncentráltan tudj dolgozni, sokat kell innod. De van, hogy elfelejtesz inni, mert annyira dolgozol (vagy éppen a mi blogunkat olvasod elmerülten). Ha hajlamos vagy erre, cédulázz fel egy vizespalackot időpontok szerint, így elég csak órára nézned, hogy tudd, megittad-e már a szükséges mennyiséget.

2. Kapcsold be az érzékszerveidet.

 A munka nem vár, bár jó lenne felfrissülni. Ha kezdesz belebólintani a nagy dolgozásba, ideje felpörgetni magad. Segít, ha nyújtózol, ha megváltoztatod a fényt (a kevesebb és lokális világítás például sokkal jobb, mint a szórt fény), és az is segít a koncentrálásban, ha inspiráló zajok vesznek körül. Ezekre már nagyszerű technológiai megoldásokat is találhatsz a villanykapcsolótól az online és mobilos zajmixekig (pl.: Coffity, Soundrown). De mi legyen az orroddal? Egyszerű: tegyél kis dobozokba füveket (levendula, menta, citromfű, rozmaring, zöld tea vagy akár egy maroknyi friss széna is megteszi) vagy fűszereket, és hangulatod szerint tegyél kettőt-hármat magad köré. Tarts egy kis doboznyi friss, pörkölt szemes kávét is magadnál, de csak annyi időre nyisd ki, amíg beleszimmantasz kettőt-hármat: nagyszerűen frissít, és megszabadítja az orrodat a megunt illatok emlékétől.

3. A gépben rend, az asztalon rumli.

Bár sokszor hallhattad, hogy rakj rendet magad körül, az agykutatással foglalkozók azt mondják, hogy a kreativitás működéséhez egészséges mértékű “zaj” kell. Azaz ha koncentrált, egyenletes munkát végzel, akkor valóban rendezett és szervezett környezetre van szükséged, de ha valami újra kellene rájönni (az alkotástól a problémamegoldásig), akkor jó, ha képes vagy elkalandozni. Az egyik eszköz a kétféle munkakörnyezethez, ha a számítógépedben kínos rendet tartasz, ellenben körülötte elengeded a tárgyaidat, hadd másszanak. Még jobb, ha kreativitást segítő eszközök is kéznél vannak, a színes ceruzától a zeneszerszámig, és persze post-it ezerszám. A legjobb pedig, ha mindezt két helyen, mondjuk két asztalon tartod. Például így:

4. Mosogass el.

Az agyhullámaink is szeretik  a változást. Mielőtt a napi feladatok közül a legnagyobb figyelmet igénylő munkába belevágnál, válassz olyan feladatot, ami alacsony koncentrációt igényel, és rutinból is megoldható. Ilyen a mosogatás, a zuhanyzás, a gyors porszívózás – a legtöbb olyan házimunka, amit 5-10 perc alatt elvégezhetsz. Ezalatt az agyad is mosogat – kipucolja az aznap már összeszedett stresszt, megszabadít a beragadt rágógumi-gondolatoktól, és kellemesen rákészül arra a feladatra, ami előtted áll. Mindezt úgy teszi, hogy továbbra is munkát végzel, azaz nincs megállás, hasznos maradsz.

5. Osztozz valami élővel a munkaterületen.

Ha nincs munkatársad vagy ő is zombi, akkor inspirálóbb lehet egy háziállat a munkahelyen (bocs, kollégák, nem úgy gondoltam…). Ha van otthon állatod és jól viseli a hurcolászást, nyugodtan vidd magaddal az irodába is. Egy háziállat megsimogatása hormonális támogatást nyújt a jókedvű, kiegyensúlyozott naphoz (elképedtünk a kutatási eredményeken, de bármilyen állatról legyen is szó, ez igaz). Egy éhes kutya pedig nem engedi, hogy időt elfeledve tespedj a széken egész nap – kénytelen leszel megmozdulni, ha akarod, ha nem.

Bevallom, ez a kedvencem. És van két macskám…

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
3 mítosz, amit nagyon szeretnénk kinyírni

Ha lenne mítoszölő puskám, mindig magammal vinném, ha ügyféllel találkozom. De mivel nincs, itt kezdek ámokfutásba a blogon. Vannak mítoszok,...

Ne kérj pénzt. Engedd meg, hogy adjanak.

Szeretnél befektetőt vagy szponzort? Pénzt kérsz? Szerintünk nem teszed jól. Akarjon ő téged, mint egyszeri kiskutya a sonkás kenyered csücskét....

Miért hagynád ott a munkád?

Érdekes infografikára bukkantunk a LinkedIn Talent Solutions jóvoltából. A 18.000 fehérgallérost világszerte vizsgáló statisztika szerint bár csak 4%-uk igazán elégedetlen...

Close