Naponta többször kellene, de vannak, akiknek heti egyszer se jön össze

Nem tudom, neked mi jutott eszedbe, mi a tanulásról beszélünk. Tanulni KELL. Ahhoz ugyanis, hogy egyszer majd sikeres legyél, először meg kell értened az azt megelőző próbálkozásaid természetét, meg kell értened mások logikáját, meg kell ismerned az iparágat… soroljam még? Úgyis legyintesz: tudod. Inkább azt soroljuk, hogy hol és hogyan teheted.

Itt egy összefoglaló kép Anna Vitaltól, alatta pedig leírjuk, mit tehet egy magyar startupper.

annavital_learn

 

Ha te nem San Francisco és London között utazol, hanem mondjuk Budapestről (Debrecenből, Nagykanizsáról, Iborfiáról) jutnál el San Franciscóba, lássuk, milyen utakat futhatsz be.

Amit mindenképpen meg kell teremtened magadnak, ha hatékony akarsz lenni:

  • Kommunikálj folyamatosan a világgal. Nonstop internetkapcsolat, mobil és naponta kétszer e-mailt nézni. Erre rá kell költened a pénzt.
  • Tanulj nyelveket. Sajnos Magyarországon nagyon kevés jó, magyar nyelvű cikk, írás születik – angolul tudni kell legalább olvasni, akkor is, ha nem tervezel külföldi piacokra lépni.
  • Legyen kifejezetten a fejlődésre dedikált költség- és időkereted. Ingyen, hétvégén az ember kirándul vagy kutyát sétáltat, de a vállalkozást nem lehet hobbiszinten űzni. Vedd komolyan.

 

Olvass

Összeraktunk nemrég egy listát, honnan induljon, aki startup-fába vágja a fejszéjét. Böngészd át, egészítsd ki a kedvenceiddel, csatlakozz a Facebookon hozzánk és más szakmai posztolgatókhoz. Sokórányi, naponta-hetente ismétlődő keresgélésre számíts. Csak kitartóaknak és csak önmagukhoz őszintéknek: tudnod kell, mit nem tudsz. Ha növekedő (tech) vállalkozást tervezel, akkor irány az amerikai, de minimum a német (EU) piac, azaz angolul olvasni és beszélni kötelező!
 

Menj iskolába

Magyarországon is elérhetőek hosszabb-rövidebb vállalkozói képzések.

Hosszabb: elmész egy egyetemre vállalkozástant tanulni olyan oktatóktól, akik zömében nem vállalkozók. Nem haszontalan, de nem feltétlenül szükséges. Előnye: hihetetlen elméleti rálátást kapsz minden kockázat nélkül. Hátránya: a végén azt fogod hinni, hogy mindent tudsz, és erre rámegy 3-5 éved. Nálunk a gyakornoki programból rendszeresen esnek ki a végzős közgazdászhallgatók, akik bár mindenből vizsgáztak már, egy bulit se szerveztek még önállóan.

Rövidebb: 3-4 hónapostól egynapos kurzusokig nagyon sokféle van, elsősorban olyanoknak, akik már belekezdtek legalább álmodozás szintjén a saját vállalkozásukba. Mutatunk példákat, érdemes figyelni.

 

seppp-292x292

Ha már elkezdtél gondolkodni azon, hogy el kellene menni
befektetőhöz, egyetlen nap alatt tesztelheted a tudásod és választ kaphatsz rengeteg kérdésre a Startupper Edzőtáborban. Tanulj és kérdezz egy kockázati tőkealap vezetőjétől. Közvetlen és tematikus beszélgetésben kiderítheted, hogy mire nem készültél még föl eléggé, ha ilyen típusú tőkebevonáson gondolkodsz.

 

 

igen

Ha az ötlet még csak formálódik (vagy már előrébb tart, de nem rohansz vele sehová) vagy ha kipróbálnád magad mások projektjében, akkor érdemes az iGen 3 hónapos programját választani. Hasonló, ennél magvasabb és fizetős képzéseket is találsz még gyakran. Ha ilyesmi érdekel, segítünk megtalálni a neked valót.
 

Keress közösséget, tanácsadót, mentort, accelerátort

Találd meg azokat, akiktől kérdezhetsz. Menj el meetupokra, beszélgess, kérdezz. Keresd intenzíven és célzottan a válaszokat és a társakat, akik segítségedre lehetnek. Mondanánk, hogy keress minket, de inkább azt mondjuk: keresd azt, akiben legjobban megbízhatsz. Például minket – ez rajtad is múlik. Vonj be tanácsadót és/vagy mentort – adj tulajdonrészt cserébe vagy fizess fee for service alapon. Sokkal többe kerül egyedül nagyokat bukni, mint megfizetni azt a tudást, ami téged ettől megvéd. És ha már tudod, hogy mit akarsz és hogyan, ha már felkészültél az intenzív növekedésre, irány a gyorsító. Segítünk megtalálni neked a legjobb accelerátort.
 

Vágj bele

Kezdd el lean módszerekkel – teszteld a piacod, merülj meg egy ütős képzési környezetben már létező ötleteddel és csapatoddal, és ami a legfontosabb: vállald a következményeket.
 

Vállalj nagy kockázatot

Igen, ez a leggyorsabb út: játssz nagyban. Nagyon sokat fogsz tanulni, az esetek többségében igencsak fájdalmas módon (erről már írtunk régebben és nemrég is). A legdrágább tanulási módszer, ugyanakkor egyértelműen a leghatékonyabb, ha képes vagy tanulni a saját hibáidból. Itt már csak egy feladat van: lehetőség szerint csökkentsd a kockázatot – például vonj be tanácsadókat a munkába, kérdezz sokat, építs csapatot. Hidd el, megéri.

Mire vársz? Ideje feltenni a kérdéseket!

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Bazinagy bukta. Edd meg.

Egyszer már írtunk arról, hogy pofára esni KELL. Járni, biciklizni, síelni tanulni nem lehet nélküle. Az immunrendszered sem működik, ha nem...

A jövő, ami tegnap kezdődött

Tudod, egy évtizeden belül embert a Holdra? Letudva. Számítógép a háztartásokba? Letudva. Életmódváltás? Lássuk, mi jön...

Ha tudták volna, nem eszik meg…

Néha hallunk olyan innovációkról és startupokról, ahol nagyszerű a csapat, nagyszerűek az üzleti lehetőségek, de nem vagyunk benne biztosak, hogy...

Close