Ne hallgass Anyura. Vagy mégis. De miben?!

MotherRégi nagy igazság, hogy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Vállalkozások esetében az út mellett szeretteink állnak, és javasolnak, tanácsolnak, beleszólnak ezerrel. És mi hallgatunk rájuk, ahogy hallgatunk Facebook-ismerőseinkre is.

Pedig lehet, hogy nem kellene. Vagy mégis. Csak nem mindegy, miben.

 

 

(Így van, szivem. Az álmok és célok a Sátán eszközei, hogs eltérítsen téged a vacsorafőzéstől.)

.

 

Miért ne hallgass Anyura?

Az induló vállalkozásokban előforduló menedzsment-hibák között előkelő helyen szerepel az, hogy barátoktól, családtagoktól kérnek tanácsot a vezetők. Tényleg gond, csak egyetérteni tudunk, több szempontból is:

A családunk, barátaink alapvetően megerősítést tudnak adni, akkor is, ha éppen kritikát kellene megfogalmazniuk.

“Meteormegállító mobilapp? Tök jó ötlet, én hiszek benne, hogy te ezt is meg fogod tudni oldani!” 

Olyan dolgokat is figyelembe vesznek, amelyek az üzlet szempontjából irrelevánsak.

“Tudom, hogy most lesz az esküvőd, szerintem se költs most egy új képzésre/logóra/szerverre/munkatársra, mert akkor nem tudtok elmenni egy rohadt hétre se nászútra.”

Nem értenek a kérdéshez, de te ennek ellenére bízol bennük.

“Figyu, ez akkora ötlet, hogy világszabadalom kell rá! Most, még mielőtt bárkinek elmesélnéd! Hát mondtam én már neked hülyeséget? Na?”* 

* Aha, éppen most. Ha nem tudod, miért baromság (duplán) ez a mondás, akkor kérdezz vissza bátran kommentben. A haverod se tudja, de nem neki fog milliókba kerülni ez a baki.

Ha mégis okosat és kellemetlent mondanak, sokkal könnyebben elveted az ötletet azzal, hogy ez csak anyu/apu szokásos aggódása és kötözködése. Főleg, ha olyasmit javasolnak, amit nehéz teljesíteni.

“Kisfiam, szerintem itt lenne az ideje, hogy leülj a haveroddal beszélni, mert üzlettársként nem viselkedhet így. Tudom, hogy kedveled, de nem jár be dolgozni.”

Miért ne hallgass a FB-haverokra?

Logikusnak tűnik, hogy ha nem kérdezhetem meg a hozzám közel állókat, akkor megkérdezem a tömeget. Amúgy zsummbele felteszek egy kérdést, megszavaztatom, oszt’ ami a legtöbb lájkot kapja, az a legjobb. Kísérleti alapon beírtuk a Google-ba, hogy “világszabadalom”, kaptunk is legott vagy 38000 találatot, köztük az Origo, az Index és a Kisalföld cikkeit.

Mondjuk Juhász Márton GyroSet-jéről a Hír24 cikkezett, ezt 784-en osztották tovább a FB-on, meg persze a megosztás megosztásai és a további források megosztásai, tehát a világszabadalom szó eljutott a baráti körödhöz. Ha most őket megkérdezed, hogy legyen-e világszabadalom IkszIpszilon meteormegállító találmányából, akkor aránylag kevesen fogják azt mondani (nulla ismerős), hogy “világszabadalom nincs, banyek”, ehelyett azon fognak agyalni, hogy elég jó-e IkszIpszilon meteormegállító cucca, meg hogy valós veszély-e, hogy egy meteor éppen ránk pottyanjon. Szintén nullához fog tartani azok száma, akik visszakérdeznek, hogy “mekkora biznisz van a cucc mögött?”, azaz végiggondolják, mi az értelme a szabadalmaztatásnak. Ellenben elég sokan lesznek, akiket megmozgat a kérdés, tehát meglesz a megerősítésed, hogy a cucc izgalmas, hajrá.

Szerintünk jobb, ha nem próbálod ki ezt, így. Vannak más megoldások.

De ha mégis hallgatsz rájuk…

trust-your-friendsVannak olyan kérdések, amiket viszont éppen ezeknek a köröknek kell elsősorban feltenned. Vagy ha nem is pont nekik, de érdemes elérned, hogy személyes ismerőseidtől kérdezhess. Egyes témákban ugyanis a bizalom fogja a legnagyobb szerepet játszani. Hogy mik ezek?

1. Szolgáltatók, tanácsadók kiválasztása

A tanácsadói munka bizalomalapú. Azaz te bízol bennem, hogy nem mondok baromságot, én meg tebenned, hogy meg is fogadod, amit mondtam. Bármelyik hibádzik, én lehetek bármilyen okos, te meg bármilyen elszánt, az egész értelmét veszti. Tehát amikor úgy döntesz, hogy tanácsadóra van szükséged, nézd meg alaposan, ki az. Kérdezd meg volt ügyfeleit, kérdezz körbe a baráti körödben, hogy ki ismeri, mit gondol róla. Ha nincsenek olyan barátaid, akik ebben segíthetnének, keress olyan közösséget, akik hasonló cipőben járnak. Induló vagy fiatal vállalkozás esetén például a Business Meetup segíthet. És kérdezz, szimatolj. Hidd el, tanácsadóként mi is körbekérdezünk, ha egy ügyfél nagyobb projektet hoz, főleg, ha sikerdíjas konstrukciót kér. Mert a kapcsolatok erre jók.

2. Korai fázisú (4F-)befektetők megtalálása

Minden vállalkozás indításához kell egy minimális kezdőtőke. Ezt jó esetben te magad bele tudod tenni a megtakarításaidból (founder), de van az úgy, hogy elfogy a pénz, még mielőtt komolyabb eredményeket tudnál felmutatni. Ez az a pillanat, amikor körbe kell járnod barátaid (friends), családod (family) és minden ismert bolondot (fools), hogy adjanak neked pénzt a folytatáshoz. Igen, szükséged van rájuk. Ha valamiért nincs ilyen kör, akkor még mielőtt belevágnál a vállalkozásba, kuporgass többet.

3. Korai fázisú (angyal-)befektetők megtalálása

A magyar üzleti angyalok vagy nem léteznek, vagy még maguk sem tudják, hogy ők azok. Vannak Magyarországon olyan jómódú emberek, akik pénzüket induló vállalkozásokba teszik, de nem egyszerű megtalálni őket. Amíg nem bújnak elő, például nem jönnek el üzleti angyalokkal kapcsolatos rendezvényre, addig jobbára ismeretség alapján lehet rájuk bukkanni. Ha pedig ismeretség alapján megvan, akkor tessék körbeszagolgatni az illetőt, mert utána üzlettárs lesz. Tudj meg mindent róla, mielőtt beteszitek a pénzét a közös projektbe. Ezt pedig a legegyszerűbb szintén kapcsolatokon keresztül.

4. Alapítótársak, korai szövetségesek

Eljön az a pillanat, amikor szükséged van olyan elkötelezett társakra, akik nem a nagy zsé miatt, hanem lelkesedésből állnak melletted egy új vállalkozásban. Beszállnak csapattagnak, vagy bartereznek, esetleg szorítanak helyet a már működő cégük irodájában neked, amíg csóró vagy, mert bíznak benned. Őket a legnehezebb megtalálni. Vagy nem. Ez az a pillanat, amikor végiggondolod, kik vannak a kapcsolati hálódban. Ki volt az a haver, aki mindig falazott neked? Kikből volt az őrült banda, akikkel önműködő rágólufifújó robotot építettetek a koliban? Ki volt az, aki hónap végén mindig kölcsönadott, amíg megérkezik az ösztöndíj? És kikkel mentetek arra a hihetetlen 3 hónapos útra, összezárva egy kisbuszban, lábszagban és nonstop röhögésben, csóró hátizsákosként? Most rájuk van szükséged. De ha nincsenek, akkor olyanokra, mint ők. Keresd meg őket.

+1. Ha elhagyott a bátorságod…

És eljöhet az a pillanat, amikor elfáradsz, amikor megrémülsz attól, mi minden vár még rád vállalkozóként, vagy amikor elér téged az a magány, ami időről időre megrohanja a nagy felfedezőket, a bátrakat és az elszántakat. Ez az a pillanat, amikor Anyu vagy haver kell. Amikor egy bögre kakaó vagy egy korsó sör mellett elhangzik az a bizonyos “Én bízom benned”, és ez akkor, ott mindennél többet ér. Ne félj kérni tőlük ezt, ha szükséged van rá.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Vasárnapi szieszta: egyél, aludj, olvass

László Móni (Personal Branding) és Hűvös Ágnes (Megoldás.Most) közös rovata azoknak, akik szívesen olvasgatnak vagy keresnek inspirációt. Online és print...

Kiegészítés a 10+1 befektetőkereső tipphez

Kádas Péter a Startupdate-blogon ismét nagyszerű posztot rakott össze: 10+1 tipp a befektetőkereséshez. Arra, hogy hogyan csináld, a helyes válasz...

Negyedmillió.

2013.június Távol álljon tőlünk, hogy vallási kérdéseket kezdjünk boncolgatni egy üzletfejlesztéssel foglalkozó blogon (ezt a robbanóelegyet meghagyjuk az egyházaknak). De...

Close