Negyedmillió.

berlin_felett_az_eg_22013.június

Távol álljon tőlünk, hogy vallási kérdéseket kezdjünk boncolgatni egy üzletfejlesztéssel foglalkozó blogon (ezt a robbanóelegyet meghagyjuk az egyházaknak). De beleakadtunk egy olyan kérdésbe, amit kénytelenek vagyunk megosztani veletek: hány angyal van Európában?

Mivel időnként foglalkozunk angyalokkal (például álmodunk róluk), elkezdtünk egy kis magánnyomozást. Ja, üzleti angyalokról van szó. A választ megtaláltuk, kiírtuk, és mesélünk is róla egy kicsit.

Az üzleti angyalok olyan magánbefektetők, akik pénzüket saját döntés alapján fektetik korai fázisú cégekbe. Ezen kívül stratégiai jelentőségű segítséget nyújtanak az induláshoz, azaz a befektetés pillanatától az exitig követik és támogatják a céget tudásukkal, idejükkel, kapcsolatrendszerükkel és iparági megoldásokkal.

Mennyi?

Bár csak mintegy 28-30 ezer regisztrált és hálózatban számon tartott angyal van az EU-ban, a Global Entrepreneurship Monitor szerint és azt a feltételezést alapul véve, hogy az Egyesült Államokra jellemző számokhoz képest körülbelül 60% angyalt találhatunk, ez a szám sokkal nagyobb is lehet. Az Európai Unió minden millió lakosára 513 üzleti angyal jut átlagosan egy tavalyi kutatás szerint. Ez puszta matekkal azt jelentené, hogy itthon 4600-nál is több muksó keresi lelkesen a befektethető cégeket, támogatja őket kaláccsal és tanáccsal, és örül velük, amikor befutnak. Sajnos konzervatív becslések szerint valójában 80-100 (!) olyan befektető van itthon, akikre azt lehet mondani: üzleti angyalok. (Mennyi?!)

Az EU-s üzleti angyalok hetede gondolja úgy, hogy érdemes hálózatba szerveződni. Ezek a hálózatok átlagosan 70-75 üzleti angyalból álló csoportok (5-500 fős klubokat képzelj el), akik az aktív kapcsolati hálótól a közös menedzsmenten keresztül az intenzív tapasztalatcseréig mindenféle megoldással támogatják angyal-tevékenységeiket.

Mennyi?

Csak a látható angyalok összbefektetése 2010-ben meghaladta a 660 millió eurót. Ha csak 5-tel szorozzuk fel 7 helyett, akkor is elég tekintélyes összeg jön ki ahhoz, hogy elismerően csettintsünk – az igazság valahol 4000 és 5000 millió között van. Hogy lássátok, mekkora kupacokban mozog a pénz: 18-150 ezer eurós egyedi befektetések jellemzőek, ebben érdemes gondolkodni.

Tehát van pénz. Mozog. Oda kell mozogni az útjába, srácok, ha azt akarjátok, hogy titeket is megtaláljon.

Az a különös élményünk, hogy bár a magvető és növekedési befektetők szívesen megosztják a kockázatot korábbi (angyal) befektetőkkel, nagyon kevés olyan arcot látunk itthon, aki nyíltan és szakmailag is izmosan lépne színre üzleti angyalként. Az még nem lenne baj, hogy egyik arc sem olyan csinos, mint a trapézos angyalkánk a fenti képen. Az már nagyobb baj, hogy valamiért ezek az arcok nagyon elbújnak, és ezért nagyon kevés az esély arra, hogy igazán jól tudják egymással és más stratégiai partnerekkel megosztani mindazt a tudást, ami a sikeres (globális sikerre gondolunk) befektetésekhez jól jöhet.

Éppen ezért örültünk meg annak a hírnek, hogy volt olyan angyal (1, azaz egy darab egész Magyarországról), aki a múlt héten elment egy európai angyal-találkozóra, és hihetetlen feldobva jött haza. Annyira, hogy mesélni is akar róla. Hátha, ha elég hangosan mesél, meghallják más angyalok is. Itt lenne az ideje.

Jó lenne hát találkozni velük. Érteni, mit és miért csinálnak, mire van szükségük ahhoz, hogy igazán jól tudjanak befektetni. Trapézos mutatvány nélkül is izgalmas lehet.

Ennyi.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
5 perc hírnév, aminek értelme van

Jó lenne, ha a céged, projekted téma lenne a családi vacsoraasztaloknál? Jó lenne, ha leendő befektetőd vagy üzleti partnered a...

Bohócdoktort a vállalkozóknak…?

Mesélünk nektek egy napi problémánkról. Szakmairól, etikairól. Hátha sikerül úgy mondani, hogy az érintettek meghallják. Saját érdekü(n)kben. Jön az egyszeri...

Ökölszabályok, hogy tényleg eltaláld azt az embert, akire célzol

Csapat kell. Jó emberek. A legjobbak. Van néhány ökölszabály, amit minden kocsmai verekedésnél és minden korai fázisú vállalkozásnál érdemes figyelembe...

Close