Vakcelerátor, inkorlátor, mentol? Nem buli.

worst_partyAz elmúlt évek magyar innovációs és vállalkozós világa erőteljesen hasonlít egy táncparkettre. Egyre felkapottabb szórakozóhely lett, ahol gyakorlottabb és kevésbé gyakorlott párok botladoznak különböző számokra. Gyors-gyors-lassú, meg ilyenek, tudod. A koreográfia senkinek nem teljesen világos, a táncosok különböző zenékre ropják, a DJ kicsit furi (de legalább gyakran változik), és van valami klasszikus szalontánc jellege a dolognak: minden előre tett lépést szükségképpen követ néhány hátrálás. A pénz ömlik az állami sörcsapból, de a kocsmáros elfelejtett poharat tenni alá. A parkett ragad – sikeres exitek nincsenek, maximum elmennek a srácok másik kocsmába (országba, inkubátorba, akcelerátorba) bulizni.

Az jelenlegi infrastruktúráról gondolkodunk. Picit sok benne a kérdés. Nektek meg legyen rá egy jó válaszotok.

A lovakat lelövik, ugye?

Ha nem emlékeznétek a filmre: egy táncverseny kapcsán merül fel a kérdés, vajon mi lesz a versenyből kibukott, már nem értékes vesztesekkel. Vagy a kimerült győztesekkel. Ezúttal nem ló, hanem gazella, de a lényeg ugyanaz. Egy 2006-os innovációs inkubátor(szerű)pályázat akkori győztesei rég elvéreztek mostanra.  A szép emlékű Innocsekk kimúlt. És most? Új versenyzők jönnek, szép reményekkel.

Október közepén megjelent 4 új (vagy újrakeretezett) technológiai inkubátor, és mellette egyre-másra tűnnek fel független szereplők is. Az államilag akkreditált inkubátorok (ATI)

  1. szakmai ajánlással támogatáshoz juttathatnak startupokat (ún. Gazella-program, az első beadások 2013. dec. 1-től), illetve be is fektetnek ezekbe a startupokba,
  2. a startupok a beadott pályázatnak megfelelően kell haladjanak (no pivot?!),
  3. időről időre leállnak (bocs, oroszlánok, futás felfüggesztve pár hónapra…) beszámolni és újabb körökért pályázni,
  4. és ha valamelyik startup bukna, akkor az inkubátornak ezt gondosan lepleznie kell, hiszen ő is a pályázati dokumentáció szerint él és hal.

Ebben a formában nem tűnik túl életszerűnek. Azt, hogy hogyan is fog ez működni, még azok sem látják tisztán, akik már el is kezdtek inkubálni.

A startupok sorban állnak, az akkreditált inkubátorok vakarják a fejüket, az új szereplők gombamód szaporodnak. A kis mértékű befektetés bonyolult és drága, a nagyobb mértékű lehetetlen.

Én csak azt nem tudom, ki lesz a legnagyobb ló a sztoriban.

A romlott Nyugat a szakadék szélén áll…

… de mi egy lépéssel mindig megelőzzük őket.

Az Egyesült Államokban valamivel több mint 1200 üzleti inkubátor működik, ezeknek egy kis része az az akcelerátor-típus, amivel most a magyar állam is kísérletezik: globális piacra induló, nagy növekedési potenciálú vállalkozásokat (startupokat) rövid idő alatt  fejlesztő központ. Másfél éve az USA Kongresszusa nem támogatta azt a (másodszorra is benyújtott) kezdeményezést, amely alapján állami finanszírozású inkubátorok indultak volna a munkanélküliséggel küzdő területeken.

Itthon vannak ipari parkok, döglődő vagy éppen-csak-hogy működő inkubátorok (ahol a falak építésébe rengeteg pénzt tettek, a szolgáltatások kialakításába pedig semmit), és a fent említett Gazella/ATI mellett ott van az a vállalkozáskeltető program is, amely a konvergenciarégiókban kívánja az induló vállalkozásokat támogatni, illetve létezik kifejezetten munkanélkülieket vállalkozási támogatáshoz segítő program is. Egyik sem alkalmas egyelőre arra, hogy kifejezetten startupoknak szolgáltasson. Miért?

  1. Nincs vagy alig-alig van virtuális inkubáció.  Azaz 3-12 hónapra ráveszünk embereket, hogy színleg vagy valóban költözzenek – általában drágább helyre (Budapestre), általában értelmetlenül, mert többségük online vállalkozik. Ez a közösség nagyszerűen tudna virtuális inkubációt igénybe venni, jelenlegi helyén maradva olcsón elindulni, az inkubátor teljes személyzete pedig elférne egy nagyobb irodában. A valós cél az lenne, hogy a srácok gyorsan és dinamikusan dobbantsanak, irány London, Berlin, de legalább Bécs. Ehhez jó lenne megtanulni online élni, sokat utazni, saját időrendet követni. Ehhez pedig kellene jó sok olyan szolgáltatás, ami egyelőre nem létezik.
  2. A startupok (értsd: a gyorsan, globális piacra növő vállalkozások) nem tudnak megállni. Erősségük a sebesség, a kis adminisztratív teher melletti, gyakran változó tevékenység, és a dinamikus növekedés. Ha havonta-kéthavonta pályázatokat írsz, beszámolsz, majd vársz a hivatalos válaszra, mindezt egy kötelezően előírt irodában ülve… nem is mondom. Ugyanez a furcsaság látszik most a befektetői piacon: heteket-hónapokat várhatnak a startupok egy-egy e-mailre a befektetési alapoktól, és közben már nem is a növekedésre, csak a túlélésre játszanak.
  3. Az inkubátorok egyelőre stabilan infrastruktúrát tudnak adni. Meg mentolt. Mentort nem nagyon, de van néhány valóban hozzáértő muksó, aki idő hiányában (lévén állami szerződésekkel küzd például) maximum időnként frissítően rálehel a startupra, de rendszeres segítséget csak nagyon kevesen nyújtanak. Pedig mentorokra nagyon nagy szükség van – de ha lennének is, még a startupperek se tudják, hogyan is kellene jól dolgozni velük (ha akarjátok, írunk erről is blogposztot. A szerk.). Külső mentorok még kevésbé vannak, bár néhány kezdeményezés próbálja mentoringnak beállítani azt a rapid tanácsadást, amit nyújtanak. Félreértés ne essék, hasznos, csak nem mentoring.

 Helyzetérzékelés

Summázzuk: akcelerátorok gyerekcipőben, inkubátorok bébizokniban vagy elfekvőben, mentorok éppcsak. Ellenben tőke van bőven, bárki bármit is mondjon, csak éppen baromi nehéz mozgósítani. Jó buli ez? Nem.

Summázzuk tovább: startupperek felkészületlenekl vagy kiábrándultak, az angyalok nyüzsögnek, mint a dodó. Sajtó összevissza beszél, a nem érintett gazdasági szereplők már csak divatnak vagy hisztinek érzik mindazt, amit olvasnak, hallanak. Megkérdeztük az ügyfelünket: mit jelent a startup? Buzzword. Ne is foglalkozzatok vele, mondta ügyfelünk. “Én nem hagyományos startupot hoztam, tudod, olyat, amikor huszonéves nyikhajok megálmodtak egy mobilappot. Én igazi üzletet ajánlok” mondta. Mi csak hallgattunk mélyen.

A buli vergődik. Jó lenne most valami zúzós rock’n’roll. Szerinted?

 

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
A termékfejlesztő géniusz

Egy jó terméket tovább javítani nem mindig könnyű. Időnként azonban megjelenik egy-egy olyan lényegi fejlődés, amiben az igazi zsenialitás kerül...

Konszenzus? Csak azt ne!

Ha vállalkozást indítasz, a nagyhalál-hibák egyike a konszenzusos gondolkodás. Hogy miért? Megmutatjuk. Hiába vagy akármilyen fenegyerek, a beléd csöpögtetett finom...

A honlapok hibái

Mi is rendszeresen elkövetünk olyan apró, korrekcióra lehetőséget adó, ám mégis bosszantó bakikat a mindennapokban, amiknek a kezelését igyekszünk átadni...

Close