Networking-gyorstalpaló idegeskedőknek

person-828630_1920A konferencia- és meetupszezon dübörög, mi pedig azon töprengünk, miért kérdezitek tőlünk annyiszor, hogy hogyan lehet kapcsolatokat építeni.

Odalépsz, kezet nyújtasz, névjegyet cserélsz, mosolyogsz… csak így egyszerűen. Legalábbis ha Hajnal László kollégánkat figyeled, ilyen egyszerűnek tűnik,  de persze ő nem izgul egy pillanatig se, ha idegen emberek tömegei veszik körül. Vagy mégis?

Laci most elmeséli az igazságot, és tippeket is ad arra az esetre, ha te is éppen azt a pillanatát éled a cégépítésnek, amikor már ezerrel kell ismerkedned.

Hajnal László írása

fb_hajnal-laci_terrified-nametagIzzadó tenyér
Szaporább pulzus
Szorongás….

Ez nem egy modern szabadvers, csak néhány tünet, ami hatalmába keríti a networking műfajával éppen csak ismerkedőket. Ne aggódj, majdnem mindenki így kezdi, de ebben a posztban adok néhány tippet, hogy ne legyen annyira félelmetes a dolog.

A Miért

A startupper számára a networking kulcsfontosságú, hiszen meg kell találni egy új csapattársat, befektetőt, beszállítót. Mégis, hiába tudod, hogy szükséged van rá, hiába ismerkedtél már ezerszer életedben, természetes, hogy megrettensz. Az egész jelenségre egy kis pszichológiával keressük a magyarázatot:

Amikor ismeretlen helyen, emberekkel vagyunk körülvéve, nem érezzük magunkat biztonságban. Minden egészséges személyiséggel rendelkező emberi lénynek alapvető igénye van arra, hogy “szeressék” vagy – kevésbé erőteljes szóval – kedveljék. Amikor egy ilyen ismeretlen környezetben találja magát az ember, nem tudhatja, hogy ha megszólít valakit, vagy kérdez valamit, azzal vajon milyen benyomást kelt másokban. Ergo rizikós ezt megtenni, mert mi történik, ha hülyeséget kérdezel, és azon kapod magad, hogy egyvalaki vagy akár egy egész csoport kinevet. Ebben az esetben súlyosan sérülhet az egód – hidd el, a kellemetlen gyomortájéki szorítás bejelzi majd ezt a pillanatot.

Na ezt a helyzetet próbálja meg a tudatod elkerülni azzal, hogy veszélyhelyzetre készíti fel a szervezetedet. Konkrétan olyan biokémiai folyamatok indulnak el a testedben (adrenalin), amely menekülésre vagy harcra készít fel, ennek jele a megtapasztalt tenyérizzadás, szaporább légzés és pulzus, ideges pillantások. Nem tudod mennyire vagy felkészült, nem tudod elhelyezni magad az adott közeg hierarchiájában és ilyenkor hajlamos vagy alápozicionálni magad a valós helyzetnek. Ahelyett, hogy hazafutnál, inkább kerüld el ezt az állapotot…

A Hogyan

Íme a legfontosabb kapcsoló, amit ha átkattintasz az agyadban, rögtön nem indul be a “harci riadó”.

Nem zavarsz.

Azokon az eseményeken, ahol embercsoportok beszélgetnek, többnyire nem titkos és személyes dolgokat beszélnek meg. Ha meghallgatod, hogy miről csevegnek, az biztosan nem zavar senkit. Kérdezd meg, csatlakozhatsz-e? Ha valaki éppen nagy lelkesedéssel beszél, ne szakítsd meg, de amint egy kis csend támad, mutatkozz be, és memorizáld a neveket. Csatlakozás és pár perc hallgatás után több opciód is van a helyzettől függően:

  • Nem releváns a dolog, ez esetben arrébbállsz,
  • Érdekel, de nem tudsz vagy akarsz hozzászólni, ez esetben hallgatod tovább a beszélgetést,
  • Érdekel a dolog és be is szeretnél vonódni a társalgásba, ilyenkor érdemes egy nyílt kérdést feltenni annak, aki legutóbb befejezte a mondanivalóját. Pl: Ez nagyon érdekes, tudna még mesélni róla? vagy Ez nagyon érdekes, és hogyan oldotta meg ezt a kihívást? A kérdés általános, a körülötted lévő emberek komfortosak az éppen kialakult beszélgetéssel, azaz nem fogják támadásnak venni a kérdést. Ráadásul imádnak beszélni (főleg magukról), hiszen akkor tudják bizonyítani, hogy milyen nagyszerű emberek is ők, és megmutathatják, hogyan oldották meg ezt vagy azt a nehéz helyzetet.

Ezek után már aktív részesévé váltál a csoport beszélgetésének, és akár el is viheted a beszélgetés fonalát abba az irányba, amerre szeretnéd. Most jön a faék egyszerűségű killer networking-technika. Ha esetleg valakivel négyszemközt folytatnád a beszélgetést, mert értékes leendő kapcsolatnak tűnik,  (tompa dobpergést, most mondom el a nagy titkot)

elég egyszerűen azt mondanod: kedves Balázs, tudnánk néhány szót beszélni négyszemközt?

A legtöbb esetben erre nincs szükség, hiszen a csoportok folyamatosan, dinamikusan alakulnak az érdeklődési körök mentén, de ha mégis, hajrá – vond félre az embered és beszélgess vele úgy. Soha, senki nem fogja azt mondani, hogy baszki, veled nem akarok beszélgetni. Tudtad, hogy az emberek 97%-ban olyan dolgok miatt aggódnak, amik sosem következnek be?…

hajnal-laszloTehát irány előre és ismerkedj! Ha már indulsz is, a többi tippet olvasd el később: 7 networking tipp elszántaknak

Veled melyik meetupon fogok találkozni?

Laci

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Bizniszelnél? Blogolj!

Blogolni, blogolni, blogolni. Blogolni, hogy bizonyítsd a szakértelmedet, blogolni, hogy márkatudatosságot növelj, blogolni, hogy a tiéd legyen a tartalom, amit...

Startup-buktatók 1.: A tudás illúziója

Magyarország az elmúlt években felkerült az európai startup térképre, egyre több ilyen jellegű innovatív, gyorsan növekvő vállalkozás indul. Az is...

Hosszabb, mint zöld – a Jeremie-program félidőben

Hűvös Ágnes kollégánk az október 27-i Venture Capital Summiton töltötte egy napját. Már küldött egy gyorsjelentést a piacra váhatóan beáramló...

Close