Okos, mint egy ötödikes. És te?

SAMSUNG CAMERA PICTURESÜlünk az ebédnél és ötletek röpködnek. Üzlet ezerrel. Ha itt egy probléma, hogyan lehetne megoldani? És ha a gyártás ebben az esetben túl drága, akkor ez hogyan fog megtérülni? Kik lesznek a célpiac? Tipikus szakmai ebéd a kollégákkal. Az egyetlen vicces dolog benne, hogy az asztal másik oldalán egy kiskamasz ül, és olyan lendülettel üzletfejleszt, hogy sok kezdő vállalkozó megirigyelhetné. 3 esettanulmány következik 11 éves szemmel, a blogger kiegészítés nélküli lejegyzésében. Őszintén valaszolj majd a végén: te tudsz legalább ilyen jót?

Sulykoljuk itt, sulykoljuk amott, de valahogy még mindig csak elvétve kerül elénk jó, lean módszerekkel feltárt, átgondolt termék. Azt, hogy ez mennyire beállítottság  kérdése, most egy egyszerű jegyzettel bizonyítjuk. A jegyzetben keresd minden alkalommal ezt az 5 elemet:

  1. A piac problémája – azaz vannak olyanok, akiket zavar egy dolog, és fizetnének azért, ha valaki ezt megoldja.
  2. Piaci trend – azaz várható, hogy egyre több embert zavar ez a dolog.
  3. Bevételi modell – azaz tudjuk, hogy a rendszerben van pénz, és végiggondoljuk, hogy hova kell szerelni a csapot némi pénz kinyeréséhez.
  4. Technológiai megvalósíthatóság – azaz jelenlegi tudásunk mellett hogy gondoljuk, meg lehet-e egyáltalán csinálni.
  5. Gyors döntés – azaz elhatározás, hogy érdemben agyalunk-e rajta vagy hagyjuk a fenébe leves és a desszert között.

És akkor most lássuk, mit tud az ötödikes.

1. Zellerkrémleves és mobilapp

“Anya, figyu, szedsz nekem levest? De ebben mi van? Na, itt ez a zöld izé, ez mi? Kellene rá olyan címke, mint a boltban az összetétel, mert így nem tudom, hogy megehetem-e. Na, arra gondolok, hogy fölétartom a mobilt, és akkor kiderül, hogy van benne zöldség, és az a gyerekre ártalmas,  úgyhogy nem eszem meg. (Közben kanalaz.) Te figyu, a Daninak ez tök hasznos lenne, mert ő cukrosat nem ehet. Bemegy a boltba, beolvassa a vonalkódot, aztán meg tudja, hogy megveheti-e. És ha mondjuk a bolt meg kap értesítést, hogy aznap hányan kerestek cukor nélküli tejszínt, akkor másnapra berendelhet diabetikusat, és ha még üzenetet is tud küldeni a Dani mobiljára, akkor a Dani visszamegy, hogy megvegye. (Elfogyott a leves.) Ja, de mi van, ha a Dani már megvette máshol? Hm. De honnan tudta, hogy még van máshol is? Mi lenne, ha a Dani kapna értesítést. Például beállítja az appban,  hogy neki cukormentes kell, meg azt is, hogy miket szeret venni, és amikor megy vásárolni, akkor az app megmondja neki, hogy hol lehet kapni kedvenc tejszínhabját – szerintem ezért még fizetne is, mert utál sok boltba járni. Akkor még a kedvenc boltja kaphat értesítést, hogy helló, a Dani kénytelen volt máshol vásárolni. Szerinted fizetnének ezért?… El kellene mondani a Daninak, én meg kérem a következő fogást.”

2. Desktop notebook szilvásgombóccal

“Anya, hallottam, hogy nem működik valami webes izé az androidos notebookon, tudod, amiért azt a csúnya szót mondtad a telefonba valakinek. Még azt is mondtad, hogy az Adri (marketinges) pont ugyanazért bosszankodott, mert ő is most tért át notebookra. Azt mondtad, hogy PC kellene, na de neked meg az nincs, mert azon én játszom. Én meg pont azon bosszankodtam reggel, hogy te dolgozol,  miközben én meg touchpades játékot akarok, de nem adtad ide a notebookot. Na, arra gondoltam, hogy gyártanék egy olyan keretet, ami egy fél képernyő, és akkor használom a PC-t  azzal, amikor emilezek. Aztán meg, amikor nagyobb képernyő kell, akkor a keretbe bele lehet illeszteni a notebookot, és akkor a keret összekapcsolja a nagy vinyóval meg a DVD-lejátszóval, és a keret mindkét felét lehet használni touchpades játékhoz,  de ha akarom, akkor meg desktop, mert ott van hozzá billentyűzet, meg minden. Szerintem tök sokan vannak, akik notebookra váltottak,  mert a laptop olyan nagy meg nehéz meg minek, aztán meg szívnak azzal, amivel te is. És van nekik otthon PC, mert azt még nem dobják ki csak úgy. És egy ilyen keret nem is lesz olyan drága, hogy egy család ne vehetne belőle. (Kis csönd, 2 szilvásgombóc eltűnt.) Te anya, lehet, hogy most feltaláltam azt a szétszedhetős laptopot, amit a boltban láttunk a múltkor? A francba. Kérek még gombócot.”

3. Vízben oldódó tányér és mosogatás

“Te anya, muszáj ezt most elmosni? Olyan tök jó lenne, ha csak beledobnám ide a mosogatóba, és akkor feloldódik, leszűröm belőle a kajamaradékot, beleöntöm egy formába a tiszta levet, reggelre kiszárad, és megint van egy tiszta tányér. De most komolyan, ez olyan vacak, hogy pancsolni kell vele. Például amikor sátraztunk a nyáron, akkor volt olyan, hogy koszosan kellett eltenni az evőeszközt, mert nem volt vizünk a mosogatáshoz. De ha lett volna velünk mondjuk egy ilyen szett, hogy megveszed a tányért, és van hozzá oldószeres tartály, meg szűrő, meg forma a kiszárításhoz… na jó, anya, ne röhögj, akkor megszakadtunk volna a hátizsáktól. Add ide, inkább elmosom.”

Hát, ennyi. Őszintén: végigjátszod te ezeket az üzleti ötleteiddel? Tedd meg. Ha másért nem, hát mert roppant szórakoztató.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Tanulságos időutazások

Ricsi kollégánk sokadik saját projektjébe kezd, ezért elköszön az egyiktől, a Megoldás.Mosttól és elköszön tőletek is, hogy jó szívvel, ráadásul...

3 dolog, amit sose vallasz be a befektetődnek – de valakinek azért érdemes lenne

Vannak dolgok, amiket a startupperek, cégvezetők és úgy általában a felelős vállalkozók nemigen szoktak elmesélni a befektetőknek vagy a boardnak....

Inspiráció – nem kell keresni, megvan az valahol

Többször kérdeztétek már tőlünk, hogy hogyan kell inspirációt, új üzleti ötletet vagy egy problémára megoldást keresni. Szoktunk szép szakmai válaszokat...

Close