Pénzt vagy érveket! 5 módszer arra, hogyan alkudj a tanácsadói díjakon

Mai blogposztunk azoknak szól, akik alkudni szeretnének velünk. Megkönnyítjük. Így csináljátok.

A tanácsadó aránylag pontosan fel tudja mérni, hogy mennyit kell dolgoznia veled, azaz egy-egy tanácsadói órára mennyit kell valójában készülnie. Ha nulláról indítasz (pl.: “A Nap forog a Föld körül vagy fordítva?”), akkor minden háttérkutatás és felkészülés nélkül válaszol neked – de sem neki, sem neked nem éri meg ezért őhozzá menni. Minél felkészültebb a kliens, minél pontosabb és bonyolultabb kérdést tesz fel, annál több a tanácsadói háttérmunka, de annál értékesebb az eredmény is.

Téged nem izgat különösebben, hogy ő mennyi időt tölt a feladattal, téged az érdekel,

mikor kapod meg a választ vagy éred el az eredményt,

amiért tanácsadóhoz (coach-hoz, networkerhez stb.) fordultál.

Amit a tanácsadó nem tud: hogy mennyi pénzt tudsz és akarsz rászánni a közös munkára. Tehát taktikázik. Lássuk, hogyan.

Ha időalapon számol:

  • Megnézi a cipődet és mond egy árat (15-60e/óra). Javaslom, hogy menj szakadt tornacipőben az első konzultációra.
  • Megsaccolja az időigényt és mond egy árat (15-115e/óra). Érdemes gyakorlott tanácsadóhoz menni – lehet, hogy 1 óra drágább, viszont kevesebb órára lesz szükség.
  • Latolgatja, hogy mennyire nehéz  kérdés és mond egy árat (15-350e/óra). Minél pontosabban teszed fel a kérdést, annál jobban jártok mind a ketten.

Az ő érdeke ebben az esetben, hogy elegendő (de nem túl sok) megkezdett órátok legyen.  Te viszont, ha elfogy a pénzed, kénytelen vagy odábbállni akkor is, ha még végleges eredmény nem született.

Ha eredményalapon számol:

ugyanaz (15-450e/mérföldkő). Csak éppen tisztább a helyzet, hiszen innentől mindenkinek érdeke, hogy a lehető leghatékonyabbak legyetek.

 Hogyan alkudj velü(n)k?

  1. Döntsd el előre, mennyi pénzt akarsz szánni arra, hogy egy adott kérdésre/feladatra/eredményre pontot tehess. Mantrázd az összeget. Ha gondolod, ki is mondhatod. A tanácsadónak nem érdeke átverni téged – ha túl sok vagy túl kevés, azt is meg fogja mondani. Elvégre a bizalmadból él.
  2. Fogalmazd meg előre minél pontosabban a kérdést – legyen mérhető az eredmény elérése, és kösd ehhez a kifizetést (akkor is, ha időalapon történik a számítás, tehát akkor fizesd ki az x órát, ha megvan, amiért jöttél). Ez nem azonos a sikerdíjjal – arról a poszt végén írunk.
  3. Döntsd el, mi a fontosabb: az eredmény vagy az, hogy kevesebbe kerüljön. Ha az utóbbi, akkor válassz más utat, keresd meg magad a választ a kérdésedre vagy keress kezdő tanácsadót. A kockázat nagy, az időigény nagy, a munka sok… de nem kell sokat fizetned.
  4. A tanácsadó nem alkuszik az árban – neki fizetnie kell a háttérmunkásokat, az adatbázisokat, sok fix költsége van. Ne alkudd le az árat, nem fog menni. Helyette alkudd fel a munkát, dolgozzon ő többet ugyanannyi pénzért.
  5. Ha végleg nem tudsz annyit adni, amennyit kér, csökkentsd az ő fix költségeit. Kérdezd meg, te magad mit tudsz elvégezni a háttérmunkákból. Kérdezd meg, feleannyi pénzből és a te hozzáadott idődből milyen értelmes eredményt tudna kihozni. Alkudd bele a te munkaidődet a folyamatba.

És a +1:

A sikerdíj mindig sokkal több pénz, mint a fee for service, mert te fizeted meg a tanácsadó sikertelen vagy nehezen sikerülő (veszteséges) projektjeinek árát is. Gondoljunk most egy befektetőkeresés-megbízásra. Ha  a tanácsadó 5 projektjén 100-100 ezer forintnyit dolgozik, de ebből 4 bukik (akár a projektgazdák hibájából!), akkor a maradék 1 projektnek azért a százezres értékért, amit kapott, legalább 600 ezer forintot kell fizetnie (a többi díja + a kockázati felár). A sikerdíj azt jelenti, hogy te nem bízol a tanácsadóban, de ő bízzon benned és a te projektedben. Ezt meg kell fizetni, vastagon. A tanácsadó érdeke, hogy minél több projekttel minél kevesebbet dolgozzon. Valójában tehát ilyet akkor érdemes vállalni, ha a munka nagyját te magad el tudod végezni, sőt, már el is végezted. De akkor miért mész tanácsadóhoz? Van értelme, csak rá kell jönni…

Gondold végig. Alkudj. Megéri.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
JEREMIE – KAÉMAT(VMŐ)?!

... azaz JEREMIE - Ki Az És Mit Akar Tőlünk (Vagy Mi Őtőle)? Soron kívüli portré J. haverunkról azoknak, akik...

Nem pénzkérdés

Vannak dolgok, amiket nem lehet pénzért megvenni. Vagy azért, mert nincs pénzben kifejezhető ellenértéke (mint egy őszinte mosolynak), vagy pedig...

Első Kézből – Go West! (egy startupper kalandjai Kaliforniában) 5.

És így szólt a befektető Péterhez és Tizsihez: "You've entered the hottest space in the Valley! Guys, keep up traction,...

Close